tisdag 28 september 2010

RECEPT > Pannkaksrulltårta med äpple


ÄPPELSÄSONGEN ÄR I full gång och det gäller att variera sig om man inte ska få spatt. Det här receptet har jag fått av väninnan S och det är en trevlig omväxling till de evinnerliga äppelkakorna.


Receptet är beräknat för 8 bitar.

Du behöver:

Smet
2 ägg
4 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk socker
2 dl vetemjöl (eller 1 dl + 1 dl graham)
1-2 msk smör

Fyllning
3-4 [mjöliga] äpplen
0,5-1,0 dl socker enligt äppelsort och sötsug
kanel

Gör så här:
Ta fram ugnsformen som hör till spisen. Sätt ugnen på 225°.

Blanda mjöl, salt, socker, ägg och knappt hälften av mjölken i en skål och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken.

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor – riktigt, riktigt tunna om du har en syrligare och fastare äppelsort – och blanda med socker och kanel.

Lägg smöret i formen och ställ i den i ugnen tills fettet smält och kan spridas över hela formen, gärna lite uppåt kanterna också. Häll sedan i smeten och grädda pannkakan i mitten av ugnen i 4-5 minuter.

Ta ut formen och fördela äppelskivorna över hela ytan. In med formen igen och grädda ytterligare c. 15 minuter tills äpplena mjuknat och pannkakan fått lite färg.

Låt pannkakan svalna något så den blir lättare att hantera och rulla därefter ihop den till en rulltårta.

4 kommentarer:

  1. Tusen tack! Det ser så gott ut.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  2. Mums - igen! Var får du all goda recept ifrån?
    Detta är också utskrivet och insatt i rätt pärm... tack!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  3. Annika:
    Och gott är det!

    Lena:
    Visst är det? Man fastnar lätt i gamla hjulspår, i alla fall jag.

    Monica:
    Tja, man samlar på sig härifrån och därifrån. Vissa blir aldrig använda, andra blir stående favoriter.

    Det här receptets stora fördel är att det är snabbt och enkelt. Plus att du bara behöver grisa ner en bunke om du ”återanvänder” smetbunken för att blanda äpplena med socker och kanel! Perfekt för mig, som inte har någon annan diskmaskin än mig själv (och vid sällsynta tillfällen lilla A) :oD

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!