torsdag 30 september 2010

Frost!

DEN ÄR HÄR nu, den riktiga hösten, med en föraning om den kom­man­de vintern. På morgonen låg den första nattfrosten utslängd över gräsmattorna som en vit, skir nylongardin, så det var en salig tur att jag lyfte in krukan med basilika och en utomhussemestrande orm­bun­ke igår kväll.


Hösten är, precis som våren, en tid som har en tendens att bära med sig stora förändringar. Det är mycket som händer den här årstiden. Somt är trevligt och somt direkt obehagligt.

Till exempel fick lilla A sitt första syskonbarn för ett par dagar sedan (Stort grattis till den nykläckta sonen, U och C-O!) och i precis samma veva förlorade en av mina käraste väninnor sin mor till cancern, mänsk­lighetens klass- och skoningslösa lieman. Livet och döden: ständigt närvarande, ständigt pågående. Alltmer påtagligt ju äldre man blir.

Min stora kärlek, min trädgård, går snart i dvala. Efter många, långa månader med hårt men givande kroppsarbete kommer tid för annat. Jag önskar innerligen att jag ska komma igång med det fortsatta berättandet om tant Solveig – och kanske rentav hitta inspirationen till städning, som jag tappade bort någon gång på senvåren ...

Ett är i alla fall säkert: det är nu, när mörkret och kylan lägger sig över öarna, som jag kan känna ett styng av saknad över att här inte finns någon varm famn att krypa in i på kvällarna. Så nog är det väl ändå en evinnerlig tur att någon i tidernas morgon uppfann dun­täcket? ;o)

11 kommentarer:

 1. Hej N. Frost har inte vi haft ännu, men det dröjer nog inte länge, 5+ grader var det när jag steg upp klockan sju i morse. Jag har kollat tillbaka på dina inlägg, filten är så fin, visst är det tur att ha något att ta till nu när utedagarna blir färre.
  Har inte haft tid att sitta vid datorn, kan du tänka dig min svärmor har fått en jättefin liten lägenhet på ett dementboende bara 5 minuter ifrån oss. Hon ska flytta in i helgen så här är det full aktivitet med det. Vi ska flytta hennes möbler och andra kära saker till henne denna helg, sedan har vi hennes jättelägenhet som ska tömmas, grejor som ska hit och dit. Den 1 nov. ska den hyras ut till nya hyresgäster. Som du förstår har det inte blivit varken bloggande eller kommenterande för min del.
  C och jag ska försöka få ett par dagar för oss själv på annan ort, hoppas, men det har frysit inne hela denna sommar av olika skäl.
  Ha det bra N, så småningom kommer det en blogg,
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Aha! Jag har faktiskt trott att ni är ute och ser er omkring uppåt landet, som du tidigare pratat om. Men nu kom alltså förklaringen :o) Så himla trevligt både för din svärmor och för dig och C att hon fått ett boende så pass nära! Fast det är förstås mycket med det praktiska innan allt är kånkat, buret och ordnat för uthyrning ... Se bara till så du inte förvärrar din hälsporre på kuppen!

  SvaraRadera
 3. Hösten är bästa årstiden tycker jag. Inte så kravfylld, det är ok att ta det lugnt. Trädgårdsarbetet saknar jag ju förstås. Ingen frost här ännu, men snart så. Temperaturen sjunker stadigt. Mina rosa pelargoner har inte fattat att det är dags att vila, de blommar så det står härliga till, men jag tar in dem på kvällen. Funderar bara på var jag ska göra av allt?! Olivträd, pelargoner m m.
  Duntäcke är inte dumt alls! Jag som alltid är själv i veckorna gillar mitt skarpt!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Nej, frost har vi som sagt, inte haft här nere än men det är ovanligt kallt ändå.
  Kul med lilla A:s syskonbarn och trist med din väninnas mamma, men så är livet, det ger och tar, och visst blir det tydligare ju äldre man blir!
  Vänta tills du blir så gammal som jag...
  Ha en skön dag på din vackra ö!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Ja. det fans frost i morse. Så härligt vitt på gräsmattorna. Hunden var helt tokig :)

  SvaraRadera
 6. Hösten är en fin årstid när det är soligt å inte regnar så mycket.Fina färger innan löven har trillat ner.Alla årstider har ju faktiskt sin fägring.Det gäller bara att njuta av dom.Kram på er.

  SvaraRadera
 7. Visst är det ändå en tröst, att hösten är så vacker...

  SvaraRadera
 8. Frost imorse här också... Känns lite sorgligt, men samtidigt är det så vackert.
  Och visst kan ensamheten kännas lite extra nu när kvällarna blir mörka... Man får satsa på ljus ;-)!

  SvaraRadera
 9. Duntäcke, massor med levande ljus och en trave bra böcker, sen reder man sig nog till våren igen!

  Fördelen med det tilltagande mörkret är att man inte så tydligt kan se de konsekvenser den borttappade städlusten får ;o)

  SvaraRadera
 10. Fördel duntäcke -
  Kan enkelt bytas ut om man tröttnar på färgen.
  Är precis så ren och fräsch som man själv bestämmer med tvättmaskinen.
  Håller truten när man vill att det ska vara tyst.
  Pruttar vanligtvis inte i sängen så att det luktar fis under täcket.
  Äe alltid varmt och gosigt, även när JAG inte vill gosa.
  Annacarin

  SvaraRadera
 11. Kallt som attan här också om nätterna. Och "Herr Frost" har minsann hälsat på här också ett par nätter.
  Men som någon skrev....då blir ju hösten ännu vackrare!
  Jag njuter för fullt av att orka ta mej för lite mer igen.
  Den där klibbiga värmen vi hade i somras var bara för mycket, tyckte jag.
  Och så som Du farit på i Din trädgård hela sommaren, så behöver nog både Du och den ett par månaders vila nu!

  DU får väl göra som "Uffis"?
  Börja leta lite "reserver till duntäcket" på nätet?

  Hellre det än att leta på krogen i alla fall, tror jag!

  Ha nu en fin fredag vännen!!
  Kram, J:son

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!