torsdag 7 oktober 2010

Är det inte papa så är det mamma*

JUST SÅ, NU kommer nästa bevis på att jag börjar bli till åren: min första kallelse till kostnadsfri mammografi imorgon. Men det är inget att gnälla över, tvärtom är det ju läge att vara tacksam. Det är en oerhörd förmån att vi i Finland har dessa regelbundna kontroller både för livmoderhals- och bröstcancer!

Nu har jag turen att inte ha någon släkthistoria med bröstcancer (vi håller oss till kranskärlssjukdomar), men visst kommer det att vara lite nervöst innan svaret kommer. Fast det jag oroar mig allra mest för är hur inihelvetesjävligt ont det kommer att göra när de ska för­söka få till det vid själva undersökningen. Det tarvas nämligen en hel del tänja och sträcka för att få någonting mer än bröstvårtorna att hållas kvar i apparaten. Ingen lätt match, kan jag föreställa mig.

T.v. har det inte varit något större fel på självaste formen, även om omfånget lämnar en del att önska. Men med åren försämras ju elas­ti­citeten både här och där, så risken finns att jag imorgon kommer att lämna röntgenavdelningen glatt viftande med sprillans nya taxöron. I så fall är det tur att jag råkar vara mer hund- än kattmänniska ;o)

*) 'mamma' är singularisformen av det latinska ordet för bröst

7 kommentarer:

 1. Visst är det fina förmåner man har. Vi har det så även hos oss.
  Ont? NIX
  taxöron(ha,ha,ha) NIX.
  Säger en som gått igenom det 2ggr=)
  Hoppas att allt ser bra ut.
  Ha en bra dag
  Kram

  SvaraRadera
 2. Haha,visst plattas dom till,men det är inget att gruva sig för.Jag har då så små det har aldrig gjort ont,kanske värre om dom är stora.Då blir det ju mera att platta till liksom.kram

  SvaraRadera
 3. Mammografi har jag varit med om många gånger - och överlevt! Om detta är första gången för dig, så tycker jag att ni börjar sent i Finland...
  Men, bättre sent än aldrig!
  Lycka till, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Hahaha...."sprillans nya taxöron"...((;

  Tycker också det verkar lite sent att börja nu?
  Har gjort det några gånger, och jag står alltid och klurar på om maskinen tänker haverera PRECIS när man sitter i kläm där!?!?

  Typ "smack" så blir dom som blaffiga frimärken, eller ännu värre....att man ska sitta fast där och inte komma loss..Huvva!!

  Nej då! Det går säkert bra....lovar!
  Hehe...

  Kramis, J:son

  SvaraRadera
 5. I Sverige får vi tuttröntgen från 40 års ålder. Jag tyckte också att det gjorde helvetes ont, men det är skillnad nu. En sköterska i Kalmar har forskat (och doktorerat tror jag) på resultatet vid lägre tryck och kommit fram till att det inte blir bättre av att mangla ihop brösten till jämtländska tunnbröd. Därför kör de numera "soft" i Kalmar. Själv har jag bröst, som i min ungdom, skymde sikten framåt. Numera brukar jag ibland stänga in dem i två stycken 10-liters plasthinkar.... Annacarin

  SvaraRadera
 6. Oj!
  Här var det rött & grannt ikväll!
  Nästan självlysande...(;

  Hoppas det gick bra på mammografin?

  Natti & kram
  J:son

  SvaraRadera
 7. Ja, så är det i Sverige också men tyvärr är det många som inte bryr sig. Jag fick tjata till mig mammografi en gång när jag misstänkte att något var galet och tack vare min envishet hittades min bröstcancer tillräckligt tidigt för att jag skulle överleva efter ett jobigt år.Jag vill uppmana alla: GÅ på alla undersökningar som erbjuds!!!!
  Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!