fredag 8 oktober 2010

Färskpressat

MITT LIVS FÖRSTA mammografiundersökning är avklarad och aldrig tidigare har jag känt mig lika mycket som en aladåb inklämd i en för trång form ... Men fort gick det och så värstans ont gjorde det inte heller, och inte fick jag några knivskarpa pressveck att stoltsera med.

För alla er som ännu inte fått nöjet att testa hur platta tuttar man kan få vill jag här ta chansen att visa en bild på fläskpressen, så ni åt­minstone är en smula förberedda.


Vid en normal undersökning tas två bilder av vardera bröst, en fram­ifrån och en från sidan. På den här bilden är apparaten vinklad för tagning av en sidobild.

Behagen, ett i taget, placeras på den svarta hyllan och sedan glider den genomskinliga plattan ner och gör fläskpannkaka av hela här­lig­heten. Det tar bara några sekunder per bild, så även om det känns obehagligt är det uthärdligt.

Tjejen som skötte fotograferingen var jättetrevlig och har (enligt egen utsago) knäckt varken nyckel- eller revben på någon ännu. Inte har hon spräckt något implantat heller, fast det faktiskt finns damer som glömmer bort (!) att berätta att de har sådana.

Nåväl, nu återstår att vänta c. 14 dagar på svaret. Om allt är okej är det dags för nästa undersökning redan om två år. Att det ska göras så snabbt förvånar mig lite, eftersom regelmässig papa-provtagning inte görs oftare än vart femte år.

9 kommentarer:

 1. Yes, this is something we all have to go through. Check up on your statistics before deciding to go again next. It depends on your age group, the susceptibility in your family, etc. which you are likely aware of. Anyway, all done for a while again.

  SvaraRadera
 2. Hey there! Can you actually read Swedish or do you use Google's amazing translator to read my posts? I tried that once and got myself a good laugh :oD

  As there isn't any breast cancer on either side of my family I'm not quite sure that I really want to expose myself to radiation every second year. Some scientists warn you that there's more harm in this than the actual benefit you get. Quite another thing if you KNOW that there are several women with cancer among your relatives!

  Have a nice weekend and thanks for commenting!

  SvaraRadera
 3. Här i Sverige gör man undersökningen vart 1 1/2:e år från 45 till 72 års ålder!
  Så det blir ganska många gånger...
  Ha en fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Hej Monica. Det beror på vilket landsting du tillhör. Kalmar - Vartannat år från 40. Annacarin

  SvaraRadera
 5. Jaha, där ser man. Det är "olika i olika kommuner", som man brukar säga. Här på Åland är det i alla fall vartannat år från 50. Vi ligger m.a.o. rejält i lä här ute i den blåsiga skärgården ;o)

  SvaraRadera
 6. Det känns ibland när man får en kallelse som att man nyss varit där.
  Men det är ju bra att vi får göra det.
  Min bästa vän dog av sin bröstkanser för 15 år sedan.Hennes mor å mormor hade det också.Så hennes flickor har möjlighet att göra en gentest.En del kvinnor kan ju vara mer drabbade när det finns i generna.Det är ju hemskt.
  Ha en trevlig helg,kram på er.

  SvaraRadera
 7. Visst är det bra! Och vet man om att det är vanligt med denna form av cancer bland kvinnorna i släkten ska med definitivt gå på varenda undersökning man erbjuds.

  Jag sitter här framför brasan med ett glas rödvin och virkar i min ensamhet. Lyssnar på bra musik och myser med levande ljus i höstmörkret. Hoppas du har det lika fint!

  SvaraRadera
 8. Ähh, tycker tandläkaren är mycket läskigare. Tuttklämmet varar totalt en minut men sitta i tandisstolen i 30 minuter...burrrrrr.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!