måndag 4 oktober 2010
Tid för tränjon
TRÄNJON ÄR DET åländska ordet för tranbär och i oktober är det dags att plocka sådana. Då har det så gott som alltid hunnit vara frost en eller ett par nätter, vilket behövs för att bären ska få sin rätta smak.
Året verkar dock inte vara något riktigt kanonår, så det tog sin rundliga tid att gneta ihop en liter. Men vad gjorde väl det? Ingenting, när vädret var super, vinden susade i träden, fåglarna kvittrade och det fanns gott om rykande hett kaffe i termosen.
Nu återstår att bestämma sig för om bären ska torkas för vinterns brödbak eller frysas för fräscha desserter.
PS. Jag var faktiskt till skogs idag igen (i sällskap av den givmilde jordbrukaren) och fick ihop en liter till.
Året verkar dock inte vara något riktigt kanonår, så det tog sin rundliga tid att gneta ihop en liter. Men vad gjorde väl det? Ingenting, när vädret var super, vinden susade i träden, fåglarna kvittrade och det fanns gott om rykande hett kaffe i termosen.
Nu återstår att bestämma sig för om bären ska torkas för vinterns brödbak eller frysas för fräscha desserter.
PS. Jag var faktiskt till skogs idag igen (i sällskap av den givmilde jordbrukaren) och fick ihop en liter till.
Sparat i följande arkivlådor:
Ditten och datten,
Åland - mitt i sjön
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Aha...
SvaraRadera"Den givmilde jordbrukaren"... Hmm..
Njäe, jordbrukare i ordets bemärkelse är han väl inte. Men givmild stämmer i alla fall ;o)
SvaraRaderaEn liter till, va bra, då kan du torka en liter och frysa en...
SvaraRaderaTill skogs med "den givmilde romantikern" - jo, jag tackar!
Vad månde bliva?
Lycka till!
Vårliga höstkramar, Monica
Känn dig rik,jag har då aldrig plockat tranbär.För mig är det enklare att köpa å dricka.Kram
SvaraRaderaHär är en till som bara köper på flaska. Men bara ibland....
SvaraRaderaKram, j:son
Du visar verkligen talanger som säkert tilltalar "jordbrukaren". väntar med spänning på hur det här ska fortsätta:-) Jag imponeras ännu av att du verkar kunna ALLT. Lucky You!
SvaraRaderaMonica:
SvaraRaderaTvå kvinnor, samma tanke :oD En liter är i frysen, en ligger i svamp- och bärtorken. Torkade tranbär finns ju i och för sig att köpa, men då har man ju ingen aaaning om var de odlats och under vilka förhållanden. För odlade är de, det är säkert.
StickMamman:
Va?! Har inte du, som kommer norrifrån, plockat tranbär någon gång??? *ruskar förundrad på huvudet*
J:son:
Då borde du med det snaraste ändra "ibland" till "ofta"! Tranbär är nämligen oerhört c-vitaminrika och fulla med naturliga antioxidanter. Rena, rama medusinen, serru ;o)
Gunilla:
Eh ... plocka tranbär är väl knappast något man behöver särskilt mycket talang till? *konfunderad - men flinar glatt*
Med det andra får vi väl se vad som sker. Om något sker ;o)