JAG OCH VÄNINNAN S hade bestämt oss för att under gårdagen – för första gången för oss båda – prova på färska blåmusslor. Musslor som sådana var ingen nyhet för oss, i likhet med många andra har vi förut i livet ätit av burkvarianten. Men nu skulle det alltså göras på riktigt.
Till denna kulinariska sensation kände jag att det tarvades ett riktigt gott bröd, gärna med lite fransk touch. Det resulterade i en egen variant av det provençalska fougassebrödet, som enligt lilla A var supergott, fast det innehåller oliver. Här kommer receptet!
Du behöver:
Till degen
25 g jäst
3 dl vatten
1 dl god olivolja
1 msk flingsalt
1 msk torkad timjan
1 dryg tsk torkad rosmarin (eller mer om du gillar smaken)
1,5 dl fullkornsdinkel
ungefär 6,5-7,5 dl specialvetemjöl
1 dl välsmakande svarta oliver, halverade
Till utbakningen
lite olivolja att pensla med
flingsalt och torkad basilika att strö på
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt allt utom ungefär hälften av specialvetemjölet och oliverna. Tillsätt resten av mjölet undan för undan. Den här degen ska knådas ordentligt, c. 15 minuter med maskin och rejält mycket längre för hand. Oliverna åker med när det är ungefär en halv minut kvar av knådningstiden.
Täck bunken och ställ degen att jäsa 1,5 timme medan du gör något annat.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela den i två delar och rundriv dessa (hur detta går till kan du läsa om i det HÄR inlägget). Låt bullarna jäsa under handduk i ungefär en kvart.
Sätt ugnen på 250°, ta fram en plåt och lägg på ett ark bakplåtspapper.
Mjöla bakbordet lite lätt och platta ut en bulle med händerna. Ta sedan en kavel och kavla ut degen till en lövform som är något mindre än halva plåten.
Flytta lövet till plåten och snitta det som du ser på bilderna. Börja med det lodräta snittet och gör därefter de två snedställda på ömse sidor om detta. Sära lite på flikarna.
Täck de utbakade bröden med handduk och låt dem jäsa på plåten i c. 15 minuter. Pensla med olivoljan och strö på basilika och salt. Grädda brödet mitt i ugnen i c. 15 minuter. Låt det svalna på galler.
Nu undrar kanske någon hur det gick med musslorna. Svaret är: Jotack, riktigt bra. Hela nätet med drygt 800 gram tog slut i ett nafs, så det föll oss på läppen. Nästa gång – för en sån blir det – ska jag däremot krydda upp dem ytterligare ett snäpp.
Mums! Blåmusslor är gott, kolla här hur jag brukar tillaga:
SvaraRaderahttp://corneliascottage.blogspot.com/2008/07/spaghetti-con-cozze-o-vongole.html
Föresten - du har en grej hos mig! /Cornelias Cottage :)
Musslor gillar jag inte, men brödet verkar jättegott!
SvaraRaderaKram, Monica