fredag 15 oktober 2010

Nån måtta får det väl ändå vara?!

IDAG SKRIVER VI den 15 oktober. Ute har det plötsligt blivit mini­vinter med hårda vindar och omväxlande hagelskurar och regn. Kung Bores för­trupper har således belägrat skärgården.


Jag har inte varit ut till skogs eller ens krupit omkring i trädgården se­dan måndagen den 4:e. Den rådande väderleken har liksom satt stopp för det (liksom ett okaraktäristiskt skov av latmask). Hur som helst, så har jag inte försatt mig i någon nära naturen-situation på elva dagar – och det ju är ändå för höge farao oktober.

Men titta, titta här vad jag upptäckte i morse:


Jamen, det är ju inte kloookt! Var i helskotta har fanskapet kommit ifrån??? Fast jag borde väl inte klaga, för det här är bara den andra för året. Den första högg till så tidigt som den 18 maj. Jag har med andra ord klarat mig bettfri en hel, lång sommar, trots att jag mer eller mindre varit bosatt i trädgården.

Hur har det gått för er andra..?

15 kommentarer:

 1. Har fästingar på mig nästan varje gång jag varit ute i naturen och fotat...ibland fastnar de...så där en kanske fyra/fem ggr under sommaren men ofast kryper de på benen någonstans och varje gång jag kommer hem så klär jag av mig och gör helkroppsskontroll och när de fastnat undrar man alltid "var fan kom den ifrån" liksom, även fast man kollat.
  Fästingsprutor har vi tagit...har du?

  Steffe

  SvaraRadera
 2. Jag hör inte till den sorten som brukar få fästingar som biter sig fast överhuvudtaget. Två på ett år är mycket! Den här gången har jag dessutom badat bastu sedan jag var till skogs, så därmed är jag än mer förundrad över varifrån den här lilla jäkeln kom.

  Ingen i familjen har tagit TBE-vaccin. Varken jag, dottern eller hennes far är några "fästingmagneter" och har diskuterat oss fram till att nyttan av vaccinationen inte uppväger den risk den medför - med risk för att vi får äta upp det beslutet en vacker dag.

  SvaraRadera
 3. Usch,så läskigt med fästingar! Det har jag faktiskt lyckats undvika i hela mitt liv... Fast dom lär finna här också , men inte så många.

  Ang. Pippi-tröjan: Mönstret hittar du om du går in på "jarbo.se" på datorn, klickar på "Gratis beskrivningar" (uppe till vänster) och skriver in "Pippetröja" i rutan nere till häger där det står "sök beskrivningar.
  Mönstret 11-27 är det, som jag använde och jag stickade med garnet Carolina.
  Du kan ju kolla om det vore något för dig!
  Ha en bra dag och hoppas att ni slipper mera snö!!!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Inga fästingar här heller. Det är kära mor som är den de gillar. Hon har väl plockat närmare ett dussin men jag har inte haft på flera år. Ingen annan i familjen brukar heller få. Inte ens Micke fast han jobbar 10-12 timmar i skogen sgs alla dagar! Han har ALDRIG ännu haft en skogsbässe!

  SvaraRadera
 5. Tur vi ännu inte har såna mängder av de där krypen här uppe,om än dom finns.
  När jag var på Åland en sommar så hade Sandra tre st på sig samma dag.Så hon var nog omtyckt av de där.Och så samla hon på mördarsniglar i en burk,"Dom var så söta"Hurrvas!
  Snön ligger kvar.
  Kram på er.

  SvaraRadera
 6. JAg har tagit TBE-vaccin men när jag skulle fylla på dosen sägs det att det inte förekommer TBE hos fästingarna här på Öland. Jag har inte hört någon som fått problem av vaccinet men däremot träffat personer med ganska allvarliga sviter efter TBE. I år har vi kostat på hunden ett fästinghalsband och det har medfört att vi inte heller har drabbats av fästingar (någon enstaka bara).

  Trevlig helg!
  Kerstin

  SvaraRadera
 7. Två är jag också uppe i för denna säsongen.

  Och dom är ju mest aktiva i början OCH i slutet av sommaren. (september/oktober)

  Så det kanske inte är så konstigt att du fått dom just under dessa perioder!?

  Hoppas du klarar dej ifrån borrelia eller TBE.
  Inga roliga sjukdomar det där.

  Här har hundarna fått fästinghalsband nu flera år i rad för att jag är så orolig att dom ska bli sjuka....
  Men tror du att VI MÄNNISKOR fått tummen ur och gått och vaccinerat oss???
  Neeee...*skäms lite*

  Men NÄSTA år ska jag släpa dit hela familjen!
  Har heller inte hört någon som blivit direkt sjuk av vaccinet, men däremot riktigt illa i TBE.
  Hemska små djur dom där....

  Kram på dej och ha en fin fredagskväll!
  J:son

  SvaraRadera
 8. Det enda positiva med att hösten/vintern kommer är att man kan börja använda massa mysiga tjocka koftor :) Men usch och fy för det där läskiga krypet!

  Vilket smart sätt du kommit på att göra första stolpen, det måste jag ta och testa.

  SvaraRadera
 9. J:son:
  Mmm, jag vet att det är lite gambling att avstå från att vaccinera sig, men beslutet har vi fattat gemensamt, lilla A:s far och jag, och efter noga övervägande. Vi tog faktiskt inte vaccinet för svininfluensan heller. Den dagen de lyckas ta fram ett vaccin för borrelia, DÅ ska jag ta sprutan.

  Monkan:
  Samma metod funkar dessutom lika bra om du ska börja med en fast maska eller vilken som helst av de högre stolparna! Att jag inte klurat ut detta tidigare förvånar mig, för jag har alltid retat mig på att det inte blir hundraprocentigt snyggt om man börjar med luftmaskor. Men bättre sent än aldrig, inte sant?

  SvaraRadera
 10. Men herregud! Jag trodde krypet var en Pthirus pubis.
  Du kan ju ha varit försatt i någon annan "nära-situation" de senaste elva dagarna;-)

  SvaraRadera
 11. Du är garanterat den första människa jag träffat som har bättre vetskap om hur Phtirus pubis (flatlus) ser ut än en fästing. Eller har vi här ett skolboksexempel på: "På sig själv känner man andra"..?

  SvaraRadera
 12. Mitt i prick Stjärnkraft!
  Får jag säga det själv är jag en hejare på löss. Men det kostar på i form av klåda lite här och där:)

  Var det en fästing=0
  Det har vi mängder av här i våra trakter. De brukar jag rosta och blanda i muslin. Jättegott och proteinrikt!

  SvaraRadera
 13. Intressant lokalvariant av näringstillskott må jag säga. Personligen föredrar jag russin. Kanske inte lika proteinrikt, men finns att köpa i den vanliga livsmedelshandeln.

  SvaraRadera
 14. Hej

  Fästingar har jag inte haft sen mannaminne.....peppar peppar. Tycker det är obehagliga småkryp.

  Mamma brukar få en massa vet jag.

  Vi har drabbats av bloggtorka hon och jag förresten...he he

  SvaraRadera
 15. Visst är de läbbiga! :o( Var glad för att du hör till den sorten som de inte gillar. Sån är egentligen jag också. Oftast kryper de omkring och verkar totalförvirrade utan att hugga in. Årets två är högst förvånande.

  Lite bloggtorka måste man ha mellan varven. Det är ju inte värt att "snottra på" om man inte tycker man har något vettigt att komma med.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!