söndag 17 oktober 2010

Sista rycken vid ”Rucklet”

ÅRETS TRÄDGÅRDSSÄSONG LIDER mot sitt slut. Det börjar bli kallt nu och efter natten som gick låg det nyis på min provisoriska fontän i gjutjärngrytan nedanför trappan upp till terrassen. Skatornas kom­bi­ne­rade drinkbar/spa-anläggning har därmed bytt skepnad och blivit hockeyrink.

I sprickorna i det tegel som avgränsar grusplanen från mina odlings­bäd­dar har det börjat spira mossa. Vackert! Dessvärre spirar det lika friskt i gräsmattan också, så årets gödsling har inte fört något annat med sig än att gräset behövt klippas oftare än vanligt. If you can’t beat them, join them, heter det på engelska. Det är förmodligen den inställningen jag bör ha när det kommer till mossa.


Idag fick jag vitlöken sådd – på bilden såväl frön från de bulber som utvecklas på blasten som klyftor från sättlöken jag tog upp på sen­sommaren.


Rad efter rad med nysådd vitlök; både frölök, klyftor och hela små­lökar, som inte hunnit dela sig innan de skördades. Det ska bli intres­sant att se hur de olika varianterna tar sig när våren väl kommer.


Av höstliga trädgårdssysslor återstår nu egentligen bara att rensa hallonbuskaget från de slanor som burit frukt denna sommar, och att klippa löven förstås. Men än har inte alla fallit, så det dröjer kanske en vecka tills det är dags. Sen ska Stig ut och jobba igen!

7 kommentarer:

 1. Klipper Du löven, vännen???

  Är dom inte jobbiga nog att få upp ändå?
  Haha....(;

  Jisses vad du är flitig i Din trädgård!
  Jag har lagt min i träda...typ.

  Jag är ju av den sorten att jag GÄRNA lyssnar på dom som säger att man inte ska städa för noga i rabatter och sådant inför vintern.
  Och så tror jag MYCKET bestämt på att löven skyddar. Och att maskarna bli mina bästa vänner om dom har något att dra i....

  Att jag är fruktansvärt LAT när det kommer till trädgårdsarbete har NATURLIGTVIS ingenting med saken att göra!

  Kram på dej!
  J:son

  SvaraRadera
 2. Yessir, jag klipper löven. Stig är nämligen en s.k. mulcher, som finfördelar såväl gräs som LÖV. Sen slarvkrattar jag, så det mesta blir kvar i gräsmattan. Resten portionerar jag ut under häckarna och ut i rabatterna, som gratis jordförbättring. Funkar klockrent och så slipper jag överfulla trädgårdskomposter :o)

  Förutom att gallra ur bland hallonbuskarna "städar" jag inte mycket inför vintern. Det mesta får stå kvar som skydd för kylan och vindarna. Det är egentligen bara sånt som jag INTE vill ska fröa av sig som jag plockar bort på hösten.

  Så du ser, jag är nog mer lik dig än du tror, när det kommer till lättja i trädgården ;o)

  Kram tillbaka!

  SvaraRadera
 3. Så flitig du är i din trädgård! Det låter fiffigt med Stig! Vi har en gräsklippare, som suger upp löven (men är inte så duktig på barr...) och om man körde den utan uppsamlare...hmmm, nåt att tänka på!
  Ha en fin ny vecka, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. DET är ju förstås smart!

  Att plocka bort ogräsfrökapslar och sån "drit"....

  (spräck nu inte min lilla bubbla om att det är BRA att vara lat i trädgården om hösten, Pliiiis!)

  Och nu när jag tänker efter (bara lite) så har ju vi också en sån där klippare som finfördelar, utan uppsamlare...

  Ja, om JAG klipper dvs.

  Gubbsen här på går´n SITTER gärna på "åkisen" och den fullkomligt dammsuger ju naturen!

  Shit! Betyder då det att JAG borde klippa istället!?!?!?

  Uschiannemej då. Nu får jag ju lite dåligt samvete.
  Men min rygg VILL inte klippa just nu....
  Kanske snart.
  Hoppas....

  Kramis på dej, "over there"!

  J:son

  SvaraRadera
 5. Ja här görs det inte mycket inför hösten. Har lärt mig av proffs att alla vissna perenner ska stå kvar och finklippas ner i vår. Löven är ett naturligt vintertäcke som klipps med åkgräsklipparen i vår (det som inte blåst vidare, Plocka in och plocka undan är höstens ledord.
  Kerstin

  SvaraRadera
 6. Intressant! Kallar du gamla kvistar från hallonlandet för slanor. För mej är slanor betydligt längre och grövre, nästan som störar.

  SvaraRadera
 7. Faktiskt intressant :o) I min värld har en slana alltid betytt något som är långt, smalt och väldigt böjligt. Därför måste jag omedelbart kolla i SAOL, som säger så här:

  slana s. -n slanor - lång o. smal trädstam, klen spira, stång

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!