lördag 3 september 2011

Rådgörande gallup

I SOMRAS FICK Lilla A, min dotter, ett antal mer eller mindre otrevliga kommentarer på sin blogg och samtliga dessa med tillhörande IP-num­mer polisanmäldes per omgående. Det har tagit sin tid, men nu börjar det röra på sig och anonymiteten är inte längre ett faktum.

Ett par har redan haft så mycket ryggrad (och IQ) att de insett att det är bättre att träda fram frivilligt och säga förlåt än att med tiden bli kal­lad till polisförhör, med allt vad det medför. All heder åt dessa ton­åringar, även om de tidigare gjort något förkastligt, och låt oss hop­pas att de lärt sig något av denna läxa.

Den person som ligger bakom den allra grövsta kommentaren – med brottsrubriceringen ”ärekränkning” alternativt ”grov ärekränkning” – är det däremot ingen som helst stake i. Denna någon har, förutom att använda sig av en annan persons namn och uppge dennas blogg­adress som sin egen, förmodligen även skrivit kommentaren på en annan dator än sin egen. Det är med andra ord någon som är mer eller mindre oskyldig som kommer att få ta smällen.

Av den anledningen tänker jag nu låta er, allmänheten, ha ett ord med i laget före jag och Lilla A:s pappa fattar ett slutgiltigt beslut om hur vi ska gå vidare.

Alternativen är som följer:
 1. Låta rättsmaskineriets kvarnar mala och invänta inplockning till polisförhör.

 2. Kontakta föräldrarna direkt, men utan att för den skull återkalla vår anmälan.

 3. Ge ungen en chans att självmant träda fram och be om ursäkt och i så fall stoppa vidare polisutredning.

I spalten till höger finns en onlinegallup där du under ett par dagar har möjlighet att dela med dig av din åsikt om hur vi ska göra.

7 kommentarer:

 1. Tydligen är det ju så att du trots lånaddator och annat ändå vet vem det är. Visst kan man avvakta polisutredningen, men nog tycker jag att du kan kontakta föräldrarna och fråga om de är medvetna om vad som har hänt. Lugnt och stilla!! De kanske (förmodligen) inte har en aning om vad telningen har haft för sig. Kanske att de föräldrarna kollar upp lite närmare i framtiden. Annacarin

  SvaraRadera
 2. Nej, föräldrarna har sannolikt ingen aning om någonting, så brukar det vara. F.ö. är det, som jag också skrev, förmodligen inte den skyldiges identitet vi spårat, utan någon som lånat ut sin dator - eller vars dator lånats i smyg. Detta återstår att se. Däremot tvivlar jag starkt på att någon som inte själv författat kommentaren ifråga är redo att ta konsekvensen för någon annans räkning.

  SvaraRadera
 3. Nog bra om föräldrarna informeras även om fler är inblandade. Synd att ungarna lägger tid på sånt här i st f att göra något vettigare. Hoppas det reder upp sej!

  SvaraRadera
 4. Hejsan

  Alla tre alternativen tycker jag. Personen skall in på förhör, föräldrarna skall veta och personen ska be om ursäkt....så hade jag krävt......

  SvaraRadera
 5. Vad jag förstår, så har förövaren redan haft god tid på sig att träda fram, och inte gjort det, så jag tycker att ni ska låta rättsmaskineriet (under övervakning av er, så att ingen oskyldig råkar illa ut) ha sin gång.
  Lycka till!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte om jag hänger med riktigt i alla detaljer, så du får ursäkta om mitt svar inte går att tillämpa. Men du vet alltså från vilken dator inlägget är skrivet, men att datorn troligen använts av någon annan än ägaren? Jag skulle nog pratat med föräldrarna och låtit anmälan ligga kvar.

  Jag kan tänka mig situationen bakvägen, om någon använt vår dator till att skriva otrevliga kommentarer vill jag gärna veta det. Både om det vore någon inom familjen som gjort det och även om någon annan gjort detta från vår dator. Vettiga föräldrar skulle försöka se till att detta inte kan upprepas.

  Hoppas det löser sig så småningom.

  SvaraRadera
 7. Hej Nina, jag tycker att föräldrarna absolut ska ha reda på vad som försiggår, sedan ska nog rättsmaskineriet göra vad de ska, man måste visa vad som händer om man sysslar med sådant här. Kanske kan det avskräcka en del andra.
  Ursäkten är ju en självklarhet, den ska man ju inte behöva be om, om det nu är normalt funtade personer som ligger bakom allt.
  Monkan

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!