onsdag 31 augusti 2011

I sensommarens sista, skälvande minuter

31 AUGUSTI. DEN sista dagen på den sista riktiga sommarmånaden för året. Dagarna är fortfarande varma, men nätterna blir allt kyligare. På mornarna dryper allt av dagg så riklig att den nästan rinner som regn. Som miljoner briljanter glittrar den i gräsmattan när den lågt stående solen träffar dropparna. Andlöst vackert ...


Mitt träd med victoriaplommon bär så rikligt med frukt att det börjar bli dags att avlasta ett par av grenarna med stöttor. Det blir hundratals kilo frukt, men tyvärr är trädet smittat av monilia, så merparten av skörden förfars.

Jag vet mycket väl att man helst inte ska förstöra ett fruktträds na­tur­liga form, men i det här fallet hjälps det inte. Under september blir jag tvungen att gå hårt åt antalet grenar för att ”öppna upp” kronan för att få in luft och ljus.


Monilian har angripit äppelträden också, men lite ätbar frukt blir det ändå mot alla odds. Det här är ett kaneläpple som snart är plock­moget:


Det som inte monilian tar, det tar fåglarna :o(Dagarna just nu – liksom livet som sådant – bjuder på ömsom regn, ömsom solsken. Det retar mig oerhört att så mycket av min tid och energi ska behöva ödas på att reda upp en massa sk*t som illvilliga och imbecilla skitungar ställer till med. Var i helsefyr håller deras egna föräldrar hus?! På semester i en annan galax eller..?

11 kommentarer:

 1. Trist när fruktträden blir sjuka; hoppas att dom går att rädda?
  Här är det också omväxlande sol och regn idag!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Här har jag gått och inte haft en aning om vad monilian är för något, har aldrig vetat att det funnits och därför aldrig behövt oroa mig för det. Nu måste jag googla på det och sen gå ut och kolla mina äppelträd. Suck.

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Såvitt jag kan bedöma det hela är det inte den farliga sortens monilia som härjar, den som äter sig in i själva trädet. Det här enligt min amatörmässiga diagnos den "lindrigare" varianten av svampangrepp, som leder till att frukten ruttnar på träden. Måste surfa runt och läsa på lite noggrannare om vilka metoder som lämpar sig för att få bukt med eländet!

  Cici:
  Nej, nej, NEJ!! Googla INTE! Lev lycklig med dina träd så länge de består dig med vad du behöver! Tro mig, man blir bara deppig av att läsa på om monilia, oavsett vilken sort av den det handlar om :o(

  SvaraRadera
 4. Det är en ständig kamp mellan naturen och oss och det är inte alltid vi som vinner. Under flera år har det varit en liten mask i varenda plommon på mitt träd. Såga ner det? Nej det är ett vackert träd.Bekämpa? Tja, läste om något försök med att genom dofter förvilla bort de insekter som lägger äggen i plommonblommorna.Men så i år...de först mognade hade en liten mask i sig men efter det var det jättefina felfria plommon.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 5. O, nej! Inte vill jag såga ner mitt plommonträd heller, men det är i stort behov av en "uppluftning". Så tätvuxet som det är nu finns det ingen chans att bli av med svampangreppet.

  Feromonbekämpning har man ju hört talas om och om det inte är alltför dyrt att pyssla med är det ju en väldigt "snäll" form av motmedel. Och visst blir man väl ändå nästanpå lite barnsligt lycklig när det mellan varven går att skörda egen, felfri frukt? :o)

  SvaraRadera
 6. Vad har du för statistik på bloggen? Bedårande blogg! Är själv trettioåtta och skulle vilja blogga, rekommenderar du blogspot?

  Och det där med skit så ska du se att det ordnar sej, inte för att jag vet vad som hänt :)

  Mvh från Maria Ö. <3

  SvaraRadera
 7. Sådana härliga bilder!

  SvaraRadera
 8. Om du menar varifrån min statistikräknare kommer, så är det från susnet.nu, och jadå, jag är på det hela taget riktigt nöjd med Blogger och de funktioner som står till buds. Visst händer det att hela bloggeriet får tuppjuck någon gång ibland, men på det stora hela funkar det utomordentligt bra :o)

  Roligt att du tycker min egen blogg ser okej ut :oD Lycka till när du själv kastar dig ut i bloggiversum!

  SvaraRadera
 9. Hej Nina, så går vi då in i första höstmånaden, din fina daggbild är ju ett tydligt bevis på att hösten är nära.
  I dag har vi haft soligt, äntligen.
  Jag har haft yngste här på besök, så vi har endast tagit det lugnt idag.
  Jag har tittat på din nya blogg, bilderna är super duper.
  Hoppas du och lilla A mår bra, vi synes och höres
  Monkan

  SvaraRadera
 10. Jodu, nu närmar sig den riktig hösten med raska kliv! Det märks ju inte minst i trädgården, där det mesta vissnat och fallfrukten dråsar till marken i allt större omfattning. Fast jag hörde precis på nyheterna att vädergubbarna lovar oss en sista skjuts sommarvärme innan det är kaputt för den här gången :o)

  Roligt om du tycker att bilderna på fotobloggen är något att se på. Jag har försökt plocka dit bara sådana som jag känner mig någorlunda nöjd med själv, men visst är det ju fortfarande bara bilder tagna av en glad amatör.

  Nu är det läggdags om jag ska hinna lyssna på mer än fem minuter av den spännande ljudbok jag f.n. har på gång!

  SvaraRadera
 11. Hoppas att dina problem löser sig.Såga ner ur träden det kommer ju alltid nytt.tråkigt när frukten inte är perfekt.Vi har ett äppelträd som har skorvig frukt.Båda skulle behövas gallras ur dom är ganska täta.Kram

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!