Ett bra sätt att få kvistarna att må bra är att göra så här: Snitta så att snittytan blir c. tre centimeter. Skrapa bort barken på cirka fem centimeter. Vattentemperaturen ska vara 40° om inte annat anges.
För att slippa svampangrepp är ett ”konserverande” vatten att rekommendera. Det blandar du så här:
- 2 msk nypressad citronsaft eller 2 msk vittvinsvinäger
- 2 msk socker
- 0,5 msk Klorin
- 1 liter vatten
Hmmm, tack för påminnelsen! Jag har ju fortfarande inte tagit in forsythia! Men nu ska jag gå ut bums!
SvaraRaderaKram, Monica
Varför inte ta lite "blandat bandat" och plocka ihop en bukett med olika kvistar, som då slår ut vid olika tidpunkt? Det borde jag ha tänkt på själv :o/
SvaraRaderaDet där har jag då aldrig sett, tack för tipset.
SvaraRaderaMina kvistar åker i komposten i morgon. Skall ut och klippa nya, några äppelkvistar kanske och följa ditt råd.
Ha det bra Nina
Monkan
Den där konserverande vattenblandningen var ny också för mig, därför tyckte jag det kunde vara värt att "sprida evangeliet" vidare :o)
SvaraRadera"Klorin"?? Det låter klart dödande. Inte bara av bakterier. Annacarin
SvaraRaderaHaha! Nädu, i den låga koncentration det blir tar det inte kål på kvistarna, men nog på t.ex. den svamp som annars tenderar att växa bra på levande kvistar som står länge i vatten. Prova själv, så får du se :o) Dessutom bryts klor snabbt ner och blir helt ofarligt.
SvaraRaderaJag väntar nog med att ta in kvistar tills dess snön smält så pass att den inte går upp till låren, om man försöker sig på att nå äppelträden.
SvaraRaderaMen receptet kan jag ju alltid ta tillvara så länge, tack för det.
Vafalls?! Äger hon inga snöskor, människan? *hehe!*
SvaraRadera