torsdag 3 februari 2011

Det gäller att rida på vågen!

EFTER ETT FLERTAL år med avhållsamhet från allt vad stickning he­ter har jag åter fått blodad tand. Då gäller det att rida på vågen och i förs­ta hand göra slut på garn som legat nedstoppat i lådor och in­vän­tat bättre tider.

Först blev det ett antal sockor, följda av ett par vantar och så fick jag hjärnsläpp och köpte ett nytt nystan garn ... Nu råkade det sig inte bättre att det tog slut igår kväll långt efter garnbutikens stäng­nings­tid och utan att projektet är färdigt. Det är ogörligt för mig att sitta o­verk­sam med armarna i kors ens framför tv:n, så därför gläntade jag på locket till ännu en undanstuvad förvaringslåda. Och ser man på, hit­ta­de jag inte en hel drös med tvåtrådigt helyllegarn!


Det resulterade i att jag har satt igång med att testa ett för mig nytt sätt att sticka rutor, som sammanfogas förslagsvis till en filt av öns­kat format. Jag har sett tekniken på flera bloggar runtom i världen, fram­för allt i USA, och oh:at och ah:at över hur fint det blir.


Mitred squares kallas det på utrikiska, vilket närmast kan översättas till geringsstickade rutor. Var och en som någon gång varit med om att spi­ka golv- eller taklister torde veta att begreppet ”gering” betyder att snedsåga. Följaktligen går den här tekniken ut på att snedsticka.

Och kolla här, asså! Forsythiakvistarna jag tog in för mindre än en och en halv vecka sedan blommar redan för fullt:


Om den snabba blomningen har helt naturliga orsaker eller om den på­skyndats av det specialpreparerade vattnet som kvistarna står i låter jag vara osagt.

9 kommentarer:

 1. Den som spar han har sina nystan kvar :)
  Jag har också garn som har legat till sig många år (ca25-30år) men som nu kommer till användning.
  ha en trevlig dag.
  Annika

  SvaraRadera
 2. åh vad fint mönster i stickningen.
  blir sugen på att testa också. '

  Jag skrev en kommentar för ganska länge sen och frågade om dina mormorsränder för att jag skulle virka en filt. Du bad mig då att lägga upp en bild när den var klar.
  Nu är äntligen bilden uppe efter en tids bloggpaus.. finns på min blogg om du vill se. Dock väldigt dålig bild tyvärr.

  och tack så mkt för inspiration till filten!

  SvaraRadera
 3. Annika:
  Jo, jo! Bara det inte går mal i påsarna kan man panta på glädjeämnena länge ;o)

  Just de här garner är kvarlevor från den tid när jag var som allra mest igång med maskinstickning, för 6-7 år sedan kanske.

  Rebecca:
  Å, jag måste genast susa iväg till din blogg och kolla!

  Att sticka på det här viset kan göras på många olika sätt för att skapa olika effekter. Jag tror det här ska få bli något av en "crazy quilt" och tillåta mig att testa hur det blir om man ändrar på sticksättet. De här första tre rutorna är enbart rätstickade.

  SvaraRadera
 4. Vad är vitsen med att sticka på detta viset, är det mönstret, håller rutan formen bättre, går det fortare eller vad? Har aldrig sett eller hört talas om det förut.

  SvaraRadera
 5. Det är inte klokt vad du kan!!!
  Jag stickar också, men jag håller mig mestadels till mönster!
  Så fin din forsythia är! Jag tog in i förrgår, så nästa vecka, kanske...
  Men jag har bara litet flytande Atamon i vattnet, det brukar fungera!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Cici:
  Vitsen är nog bl.a. att rutan håller formen väldigt bra eftersom den töjer åt två håll istället för ett. Sen går det att åstadkomma väldigt tjusiga effekter. Titta t.ex. här: http://hyeknitter.wordpress.com/2008/03/19/fo-mitered-square-blanket/

  Sen är det ju förstås fina fisken att man inte behöver SY ihop rutorna med varandra ;o)

  Monica:
  Atamon funkar säkert lika bra. Poängen är framför allt att ta kål på eventuella svampar som gillar att växa på vedartade växter som står länge i vatten. Om en vecka har du säkert vackert gula blommor du också!

  SvaraRadera
 7. JA, själv är jag stolt som en tupp! Jag är redan nere vid hälen på första sockan.Personligt hastighetsrekord men jag kommer aldrig att slå Östersjö-ö-rekordet. Det stannar nog kvar på Åland. Rutorna till filten har jag inte räknat på ett tag men det är i alla fall några till.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Fjädra dig du, allt vad du kan! :o) Fast inte är det ju farten som är avgörande; det är tjusningen i att skapa något med sina egna händer som är det fina i kråksången.

  Lova nu en gång för alla att du kommer att ta några bilder av ditt filtprojekt när det är klart, för jag börjar bli såå nyfiken på vad det är du håller på med!

  Kram tillbaka, så här oss handarbetare emellan ;o)

  SvaraRadera
 9. Jättesnyggt mönster!!
  Och blommande forsythia, härligt!!
  Lite vårkänsla i den bilden... Fast här har det snöat inatt - igen..

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!