söndag 30 januari 2011

”Börja om från början, börja om på nytt ...

ALDRIG SKA MAN sörja maskor som har flytt!” Är det något jag lärt mig med åren så är det att är jag inte nöjd från början, ja, då blir jag det garanterat inte på slutet.

Bred ribbstickning med Marks & Kattens ”FAME Trend” visade sig allt­så inte vara ett lyckat val. Ritsch, ratsch, filibombombom, och så hade jag ri­vit upp allt jag hunnit ribbsticka med 4 räta, 2 aviga.

Nu pågår försök nummer två med tekniken helpatent (nedan följer en beskrivning för detta), som är ett mer förlåtande sätt att sticka med det här ”knöliga” garnet. Ännu bättre hade det säkert varit med till exempel mosstickning.
HELPATENT
Stickas alltid med ojämnt antal maskor. Lägg inte upp för spänt!
omslag = lägg garnet över vänster sticka som om du skulle sticka en avig maska


Varv 1 (= avigsidan):
1:a m stickas rät = kantmaska.

» 1 rm, 1 omslag, lyft följande m som om den skulle stickas avig «

Upprepa »-« tills det återstår 2 m, som stickas räta.


Varv 2 (= rätsidan):
1:a m stickas rät = kantmaska.

» 1 omslag, lyft följande m som om den skulle stickas avig, därpå föl­jande m och omslaget från förra varvet stickas räta tillsammans «

Upprepa »-« till det återstår 2 m och avsluta varvet med 1 omslag, lyft följande m som om den skulle stickas avig och sticka den sista m, kantmaskan, rät.


Varv 3 (= avigsidan):
1:a m stickas rät = kantmaska.

» därpå följande m och omslaget från förra varvet stickas räta till­sam­mans, 1 omslag, lyft 1 m som om den skulle stickas avig «

Upprepa »-« och avsluta med att sticka nästsista m och omslaget rä­ta tillsammans. Sista m, kantmaskan, stickas rät.


Upprepa varv 2 och 3 till önskad längd.

5 kommentarer:

 1. Kan du allting? Bara så där...
  Imponerad!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Skit när ett garn inte är jämnt spunnet.jag måste när jag kan ta mig upp på övervåningen kolla mitt garn.Jag köpte två nystan i liknande färger för ett tag sedan.
  Hoppas att det inte är så där.Vad ska det bli det du stickar?

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Eh ... hur menar du nu då..? Patentstickningen eller? Den var jag lite ringrostig på, så jag fick faktiskt dra upp de första tre varven en gång innan det blev rätt. Men det är väl lite som med cykling. Har man en gång lärt sig sitter det på något märligt vis i "muskelminnet"; jag känner när jag gör rätt eller fel.

  Stickmamman:
  Vet du, jag är jätteförvånad över att det här garnet är som det är. Förr om åren har jag alltid tyckt att Marks & Kattens varit bra garner. Men det här ... :o/

  Vad det ska bli kommer att visa sig tids nog ;o) Fast något storstilat och krångligt är det inte på gång.

  SvaraRadera
 4. Jag hittade ett garnnystan M&K ECO Multi ull i mina gömmor. Till skillnad mot ditt färgglada garn var dett gråmelerat och skulle stickas med stidkor 5½. Jag tror att jag har fått nystanet i något sammanhang, men ett nystan, vad gör man med det? Jag stickade en remsa rätstickning bara för att göra något. Lättstickat kändes det i alla fall och var tämligen jämt spunnet.

  SvaraRadera
 5. Ett nystan? Hm ... Är det 50 eller 100 gram? Är det 50 räcker det förstås inte långt, men av 100 torde du väl kunna få till en mössa ... eller ett par handledsvärmare i alla fall.

  Nej, nu vet jag! Du kan tillverka några riktigt maffiga tofsar, som skulle få fru Montazami over there att börja dregla av habegär ;o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!