lördag 15 januari 2011

RECEPT > Mättande purésoppa


KRISPIG OCH GNISTRANDE vinterdag: som gjort för en lång­pro­me­nad. Men trots ett bra tempo fick jag lite kallt. Då var det mumma att komma hem och värma en tallrik av min mättande, goda och billiga pu­résoppa! Att den dessutom är enkel att laga gör inte saken sämre. Här är receptet:

Du behöver:
1 stor gul lök, grovhackad
1 rejäl morot i slantar
400 g skalad potatis delad i bitar
1 burk (400 g) krossade tomater
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (gärna ekologisk)
0,5 tsk torkad timjan

Fräs grönsakerna i ett par matskedar olja, gärna olivolja. Tillsätt öv­ri­ga ingredienser och koka alltsammans i c. en halvtimme. Mixa till en slät puré och smaka av med svartpeppar och en gnutta socker. Salta behöver du knap­past, ef­ter­som buljongen är så pass salthaltig.

Servera med en rejäl klick turkisk yoghurt eller crème fraiche och lite kryddgrönt om du har.

För variation kan du ersätta en del av potatisen med rotselleri, pals­ter­nacka eller batat (sötpotatis), och för att piffa till anrättningen pas­sar det utmärkt att tillsätta någon god korv (t.ex. chorizo), muns­bitar av kyckling eller toppa vid serveringen med knaperstekta bacon­strim­lor.


Det är vinterdagar som den här man ska spara i hjärtats fotoalbum. Även om solen är blek och står lågt på himlen så skiner den i alla fall! Andlöst vackert, helt enkelt.


När magen väl fått sitt är det så dags att krypa upp i soffhörnet och ta itu med korrekturläsningen av mitt manus. Det är först nu, när jag skri­vit ut alltihop på papper, som jag inser att jag faktiskt har skrivit en hel bok. Och nu finns den i alla fall i ett exemplar ;o)


Ha en fin januarilördag, allesammans!

11 kommentarer:

  1. Måste laga din värmande soppa, ser så gott ut.
    Ha en trevlig lördag.
    Annika

    SvaraRadera
  2. Den ÄR god! Och ingredienserna har man väl nästan alltid hemma, så den är en utmärkt paniklösning också :o)

    SvaraRadera
  3. Mmmm, låter jättegott! jag älskar soppor, gärna med en knäckemacka med ost till!
    Här gnistrar det minsann inte idag - det är dimmigt och grått, men plusgrader, så kanske kan isen på vår glashala väg, töa litet?
    Lycka till med boken!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Jag blev jättesugen på den där lättlagade soppan. Man kan säker lägga i lite korvbitar om man känner för det.

    Hur än det nu är med datorer så är det nog först då orden står på papper som man riktigt känner att det är en bok. Det ska bli både roligt och spännande att följa gången på det hela. Om du du låter oss få en glimt av det då och då.

    SvaraRadera
  5. Monica:
    Åå ... knäcke ... Vad sugen jag blev! *suckar* Månntro jag vågar testa det idag, nu när det gått några dagar sedan tandutdragningen?

    Hoppas verkligen ni blir av med halkan, det har vi blivit. Det var skönt att kunna ta ut stegen igen under prommisen idag.

    Cici:
    God korv, knaperstekta baconstrimlor, strimlat kycklingkött ... ja, whatever, passar utmärkt att tillsätta den här soppbasen.

    Beträffande boken har det konstiga inträffat, att nu när den har "kommit ut" (från datorn) tycker jag att den inte alls är särskilt bra. Mycket mysko, och det vete f-n om jag ids öda pengar på dyra porton för att prova lyckan hos något förlag :o/

    SvaraRadera
  6. Nä du,nu är det bara att skicka till olika förlag den är visst bra!
    Vi är nog många som håller tummarna.

    SvaraRadera
  7. Hm, jag får väl ta och läsa igenom den en gång till en annan dag. Kanske känns det bättre då? Tack i alla fall för tumhållningen :oD

    SvaraRadera
  8. Kan det vara att du har hållt på med den så länge att du kan den utan och innan? Du kanske rent av börjar vara lite less på hela historien. Eller så är det en smula tappat förtroende. Inte får du ge upp nu, vi är många som tror på Solveig!

    SvaraRadera
  9. Gulle dej! Jag får väl göra som jag skrev åt Stickmamman: ge Solveig en ny chans om nån dag eller två. Det ligger nog någonting i det du säger, att jag kan hela historien utan och innan vid det här laget.

    SvaraRadera
  10. Lägg undan boken några veckor och koppla bort den. Ta sedan fram den, läs igenom, ändra lite här och var när du upptäcker saker, så är den nog klar sedan. Soppa är mums men en av de få saker jag aldrig lyckas vänja mig vid är sötpotatis.Trevlig söndag till dig!
    Kerstin

    SvaraRadera
  11. Låter som ett utomordentligt förslag! Med lite tur glömmer jag den helt och hållet ;o)

    Sötpotatis är lite lurig. I och med att den är så pass söt i smaken gäller det att balansera upp det hela med andra kryddor, annars tar den lätt över.

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!