fredag 11 mars 2011

Containerkok

IGÅR KVÄLL FICK jag oväntat besök av en god vän. Som vi satt där vid köksbordet och språkade om ditt och datt kom vi också in på mat och matlagning. Plötsligt blev jag formidabelt sugen på gammaldags, hemlagad kålpudding!
”Asså, imorgon bara måste jag iväg och köpa lite vitkål!” sa jag åt ho­nom. ”Köttfärs har jag nog i frysen, om jag inte minns fel.”

Imorse, rätt tidigt, ringde telefonen.
”Ville du ha vitkål?” frågade kompisen.
”Jovars”, svarade jag. ”Hur så?”
”Jo, jag har lite, om du vill ha. Jag kommer över om en stund.”

En kvart senare stod han på trappan. Med sig hade han inte bara 1,5 kilo vitkål, utan också lika stora mängder av prima ekologiska mo­röt­ter, dito palsternacka och rotselleri.
”Eh ...” sa jag, när jag tog emot den framsträckta kassen. ”Var kom­mer det här ifrån?”
Vännen log knipslugt.
”Gissa”, sa han och flinade brett.
Jag började skratta.
”Haha! Var du ut på containerdykning efter att du for härifrån igår?”
”Japp”, var det koncisa svaret.Så idag har jag storkok. En halvfull sjuliterskastrull med tärnade rot­frukter ska blancheras, kylas och frysas in för framtida soppkok, och av vitkålen ska det bli den efterlängtade kålpuddingen.

Så här är det alltså på välfärds-Åland. Livsmedelsaffärerna slänger dagligen helt prima matvaror – fortfarande i sina förpackningar eller inplastade – rätt ner i stora sopcontainrar. Hellre än att plocka över dem i skilda korgar inne i butiken, reducera priset eller rentav skän­ka bort det gratis.

Inget av det jag fick hade något fel. Tvärtom. Alltihop var i bättre skick än mångt och mycket som man hittar till fullpris inne på bu­tiks­hyllorna. De stackars ekologiska morötternas enda brott var för­mod­ligen att de börjat få lite ”skägg”, så där som morötter får när vintern börjar lida mot vår. I övrigt fasta, fina och utan minsta till­stym­melse till förruttnelse.

Detta är skamligt! Detta är sinnessjukt! Stora delar av världen svälter och här gör vi sopor av mat. Jag skäms över att vara en del av detta. Men jag skäms inte över att jag tagit fina matvaror tillvara! Sen får ni, resten av världen, förfasa er bäst fan ni vill.

10 kommentarer:

 1. Bravo!
  jag blir så arg när det kastas mat.
  Antagligen är det för dyrt (?) för butikerna att låta personal handskas med utgående (?) varor.
  Skamligt är det!!!

  SvaraRadera
 2. Jag blir heligt förbannad varje gång jag ser eller läser om hur vi hanterar vår mat.
  Din kompis gjorde helt rätt som räddade de där fina grönsakerna.
  Ofta finner man kött och fisk med nedsatt pris och kort datum på hyllorna. Jag räds icke att köpa dem, de flesta håller sig mycket längre.
  Tycker det är bra att butiken säljer ut dessa varor än att de går till tippen.
  Vi har frågat i butik om det är någon risk. "Nej det är det inte, men folk stirrar sig blinda på det där datumet, därför går det inte att sälja till fullpris".
  Lycka till med din kålpudding, det är smaskens.
  Monkan

  SvaraRadera
 3. Vilken bra kompis du har! Ja, det är otroligt och riktigt sorgligt att så mycket bra mat slängs! Hoppas att du njuter extra mycket av ditt storkok och kålpudding, det skulle jag göra!
  Du kanske skulle bjuda kompisen på kålpuddingen...
  Ha en mysig helg!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Jag tycker mig har hört eller läst att vissa butiker nu för tiden, efter påstötningar, skänker tjänlig mat till ställen som har utskänkning till bostadslösa och andra på livets skuggsida. Det är bra om man nu inte tycker sig kunna sälja varorna till reducerat pris inne i butiken.
  Om man nu slänger biologiskt avfall borde plast och andra förpackningar tas bort först så att det kan gå till biogasanläggningarna.

  Det du fick av din fina vän ser ut att vara i prima skick och kommer att smaka bra.

  SvaraRadera
 5. ingersord:
  Jag blir inte bara arg, jag blir så inihelvetesjävla förbannad att det håller på att gå en propp! Allra helst som det inte kan bli dyrare att personalen plockar undan utgående varor till en korg inne i butiken än att föra ut det till sopcontainrarna på gården. Må vara att det behöver textas en skylt där det står t.ex. "OBS! Varor med kort eller ugånget datum." Men den skyltjäveln behöver man åstadkomma bara en gång, för se, den kan återanvändas den.

  Monkan:
  Här i mina trakter är det bara i en av de större livsmedelsaffärerna som det finns skilda butiksutrymmen dit de flyttar sådant som har passerade bäst före-datum eller på annat vis inte platsar i det ordinarie sortimentet. Berömvärt, men inte fullt ut, eftersom de inte sänker priset med mer än max 30 %. Inte ens på varor vars bäst före-datum är passerat med en eller två dagar.

  Monica:
  Japp, den mannen är en klippa han. Månntro jag borde gifta mig med honom..? *hehe!* Skämt åsido får jag börja med att bjuda på kålpudding någon dag.

  Cici:
  Se mitt svar till Monkan här ovan! Här i Mariehamn, på Åland, finns det mycket som bör förbättras.

  Rotsakerna är förvällda, packade och färdiga för frysen och kålpuddingarna står och väntar på sin tur i ugnen (där är just nu en helt fläskkarré, som jag hittade på extrapris idag).

  SvaraRadera
 6. Dom kan ju skriva bortskänkes när datum har gått ut,om dom nu inte får sälja.Då skulle nog inget bli kvar. Oj vad sugen jag blir på kålpudding å kåldolmar älskar jag.
  Jag får en tanke i huvet att i sverige får man inte plocka ur containrar.Det blir säket gott

  SvaraRadera
 7. Tyvärr är det nog inte bara på Åland butikerna kastar mat. Men oacceptabelt är det! Och oetiskt!! Och en massa andra o:n... Om dom inte förstår annat språk än pengaspråk så borde det bli billigare för företagen att skänka bort maten än att frakta bort sopberget. Och inte fattar jag varför nån ska förfasa sej över att man tar tillvara bra livsmedel. Det är dags för gemene man att tänka om NU. Bra gjort av kompisen din!

  SvaraRadera
 8. Stickmamman:
  Det är nog inte tillåtet att "containerdyka" här heller, men lite civil olydnad har aldrig skadat. Jag skulle vilja se ett sånt brott komma upp i rätten! Det skulle antagligen bli rena farsen - eller färsen, beroende på vad man "dykt" efter ;o)

  Gunilla:
  Nej, nog vet jag att det här vanvettiga beteendet tyvärr inte är någon unik, åländsk företeelse. Hela västvärlden är ett riktigt missbrukarsamhälle numera.

  Vad jag inte begriper alls, är att komposterbara livsmedel slängs fullt "påklädda"! Inga omslag tycks avlägsnas före det organiska materialet hamnar i soporna.

  SvaraRadera
 9. Slöseriet är enormt överallt. Jag har t ex aldrig orkat äta upp hela portionen om jag går ut och äter. Varför inte börja med en mindre och sedan erbjuda påfyllning.Under en tid hämtade vi matrester från en folkhögskola till våra hundar.Kokerskan där var mycket tydlig ibland när hon halvviskade: Lasagnen är aldrig uppvärmd men kommer inte att gå åt. Den lägger jag i lilla hinken.Så vi fick många gratismiddagar på sådant som annars skulle ha kastats.
  Trevlig helg till dig!
  Kerstin

  SvaraRadera
 10. Vet du, det tycks mig faktiskt som att portionerna blir bara större och större i direkt relation till att det talas mer och mer om att fetma är den nya tidens folksjukdom. För att inte tala om formatet på bakverk ute på café. En chocolate chip cookie av idag är ofta lika stor som assietten den serveras på! Och en kanelbulle så överdimensionerad att den skulle räcka för att föda en liten afrikansk by i en vecka. Vi är inte kloka vi i-landsmänskor.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!