måndag 7 mars 2011

”Fisk, fii faan!”

... FÖR ATT TRAVESTERA knäppgöken Sean Banan (i den riktigt knäp­pa låten (?) ”Skaka rumpa”). Men då menar jag inte fisk som födoäm­ne, utan priset på densamma. Så här såg det ut idag i fiskdisken:

Priserna i svenska kronor enligt medelkursen för dagen.


Man blir ju mörkrädd. Dels av det vissna utbudet och dels av att, bort­sett från strömmingen, är pangasiusfilé, hitflugen från under­må­liga fiskodlingar på andra sidan jordklotet, det mest prisvärda alter­na­tivet! Fortsätt gärna till Sveriges Radios sida och läs/lyssna på deras repor­tage om eländet – klicka HÄR.

Ja, som alla förstår blev det ingen fisk från den butiken idag.

Men jag hade tur! I butik nummer två hittade jag en rökt sik i korgen med varor med kort datum. Nu var i och för sig datumet jättekort (bäst före igår) och rabatten inte i linje med det, men kilopriset blev i alla fall under priset för den färska vietnamesen. Men tro för all del inte att detta är åländsk fisk. No way, José! Detta är en tvättäkta svensk.


Nog förstår jag varför ålänningar brukar kallas för strömmingsfolket. Den enda färska fisk normalmänniskan har råd att köpa är ju just ström­ming, dyr nog den också. Andra, ädlare firrar är numera för­be­hållna den besuttna överklassen. Om ni inte har noterat det ti­di­ga­re kan jag informera er om att vi lever i ett samhälle där den ekono­mis­ka segregationen blir allt tydligare. Sakta men säkert, cent för cent, smy­ger den sig på.

Hörs jag inte av något mera vet ni varför. Då var ”bäst före” verkli­gen ”bäst före” den här gången ;o)

9 kommentarer:

 1. Oj, det var dyra fiskar! Vi har svårt att få tag på färsk fisk, det blir för det mesta den frysta varianten, som i dag till exempel, strömming.
  Eller så gör man som grannen, sätter sig och pimlar inplanterad öring, röding eller vad det är för laxfisk, i Lidträsket några kilometer härifrån.

  Hallå, hallå! Är du där?

  SvaraRadera
 2. Hahahaa! Jodå, nog är en här ännu. En har inte intagit sin middag ännu, förstår hon ;o)

  SvaraRadera
 3. Ja, fisk har verkligen blivit en dyr matvara av någon anledning! Numera kostar ju torsk mer än lax, som ansågs som en dyr delikatess när jag växte upp...Så för vår del blir det mest djupfryst fisk och då ofta just lax!
  Ha en fin vecka i vårsolen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Usch, ja, så dyrt det blivit :o/ Jag får nog se till att lilla A och jag är flitiga med vårt bryggmete i sommar, så att vi åtminstone under de månaderna får i oss färsk fisk med någorlunda korta mellanrum.

  "Vårsolen"..? Eh ... vilken då? *haha!*

  SvaraRadera
 5. Det är nog bara att äta den rökta fisken utan risk. Sista datum gör den ätbar ändå det slängs en massa mat i onödan.Köper mest hel nyfilead lax när dom har det i butikerna, sist kosta den 59 kr.
  Eller såna där fyrkantig fisk.
  Minns när jag köpte fisk när jag var hos Peter att jag tyckte den var dyr.Jag köpte ändå för att han skulle få det han ville ha.

  SvaraRadera
 6. Det var ingen rolig syn i din fiskdisk. Jag håller med om att fisk blivit väldigt dyrt, men jag vägrar ändå köpa fisk som transporteras runt hela klotet.
  Jag ska ta kameran med nästa gång jag handlar så ska du få se så lyckligt lottade vi är.
  Hej så länge
  Monkan

  SvaraRadera
 7. Stickmamman:
  Nej, du har rätt i att det inte lär vara något som helst fel på fisken. Bäst före-datum är ju satt med god marginal, så att producenten inte ska riskera någon stämning för att ha sålt dåliga varor. Därför kastar jag alltsom oftast ett öga i korgarna med varor med kort datum, för på så vis kan man spara en rejäl slant och ändå få helt prima varor.

  Monkan:
  Jadu, visst blir man ledsen av att se eländet? Och det skulle inte falla mig in att köpa av den där vietnamesiska, odlade fisken om jag så fick den för 1 euro kilot! Tyvärr blir den allt vanliga både i skolbespisningar och på restauranger. Det är upp till oss konsumenter att bojkotta, så vi slipper få hit den.

  Även om det kommer att svida att se priserna och utbudet där hos dig ska jag med förtjusning vänta på att få en iktyologisk rapport från Malmö. Man kan ju alltid gotta sig åt hur det borde vara ...

  SvaraRadera
 8. Varor med bäst-före-datum idag/igår brukar vara bra, men en liten varning ändå för vakuumförpackad rökt fisk! Bakterier kan ha det riktigt mysigt inne i förpackningen, redan innan datumet har gått ut..
  Saija

  SvaraRadera
 9. Jotack, det där har man ju hört om, fast jag tror inte det är någon större fara för min del. Dels känner man ju på lukten om mat börjat "leva sitt eget liv" och dels värmer jag alltid rökt köpefisk till 100 grader före jag äter den. Dessutom är jag lyckligt lottad och har en sann plåtmage. Men tack, tack för omtanken! :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!