fredag 20 maj 2011

Häcken: min bästa sida

AV MINA STORSTILADE löften om att igår sätta potatis och så det ena och det andra blev det platt intet. Så gott som hela dagen gick åt till att sitta och hålla i bordskanten för att få världen att sluta snurra och gunga.

Om nu någon får för sig att jag supit mig redlöst berusad mitt i var­dags­veckan ordinerar jag en Valium och att ni coolar ner. Det har jag inte. Men Långe Doktorn, min charmante endokrinolog, satte mig för en dryg månad sedan på nedtrappning av min sköldkörtel­medicine­ring. En halv tablett ska jag var fjortonde dag plocka bort för att se vad som händer. Det som hittills hänt är att jag blir luddig i luvan de första dagarna och rejält svajig i smäcken. En sån dag var det igår.

Men utåt kvällningen kom jag mig i alla fall ut en stund, och då lyste den nedåtgående solen så vackert på lilla ”Rucklet”. Och häcken, som blommar för fullt, var andlöst bedårande i skymningen. Går ni i häckplanteringstankar? Tänk då förbi tuja, avenbok och allt annat traditionellt! Gör istället som jag: plantera kopparhäggmispel.
Häcken är nu inne på sitt femte år. Den har vuxit till sig lite ojämnt och är hög på vissa ställen, lägre på andra, ställvis tät och bitvis lite gles (där några av plantorna som sattes första året kilat vidare och vars ersättare inte riktigt hunnit ikapp). Med tiden ska det nog bli fint.

Idag har karusellen stannat och personalen på hjärnkontoret sitter stilla på sina platser. Idag ska jag sätta potatis, få frösådden gjord och kanske t.o.m. få in några glasrutor i växthuset. Men ska man bör­ja med taket eller väggarna..? Det går inte att utläsa från den röriga manualen :o/

6 kommentarer:

 1. På hus gör man nog taket först ,fråga nån som gjort det förr.Häcken är väldigt fin undrar om den kan trivas på våra breddgrader åtminstone som buske.

  SvaraRadera
 2. Vi har åxå Häggmispelhäck, snygg och lättskött ... Inte alls som min, den är väl inte särskilt snygg längre ... Hahaha!

  SvaraRadera
 3. Jättevacker häck! Och så kul att se hela "Rucklet"! Jag tycker att huset ser STORT ut!
  Det verkar ju jobbigt om du ska bli så yr varje gång du låter bli att ta 1/2 tablett! Det kan väl inte vara bra?
  Hoppas att du känner dig bra nu!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Stickmamman:
  Jag kopplade in logiken och började precis som du säger med taket, ett jä-la jobb. Gör en sökning på kopparhäggmispel på www.odla.nu, så får du säkert svar på om den lämpar sig för dina trakter! Den är ju ingen utpräglad häckväxt, utan går lika bra som solitär också.

  Anki:
  Hahaha! Nä, min häck på rot är också tjusigare än den jag bär där bak. Den blir bara benigare och benigare med åren :o/

  Monica:
  Det är synd att blomningstiden inte är så lång, för det ÄR underbart när häcken är nästan helvit av blommor!

  "Rucklet" är alls inte stort, det är nog bilden som ljuger. Och så blir man nog lite förvillad av den höga "stenfoten".

  Att jag blir mysko i skallen av att trappa ner medicinen förvånar mig egentligen inte så mycket. Om det visar sig - som Långe Doktorn misstänker - att jag egentligen inte behöver äta Thyroxin, då uppstår i så fall en form av "abstinens" när jag successivt plockar bort preparatet. Nu, nån dag efter senaste minskning, mår jag prima igen :o)

  SvaraRadera
 5. Den häcken känner jag igen. vad jag minns så var den mycket mindre då, men häckar har ju en förmåga att svälla ut med åren.

  SvaraRadera
 6. Haha! En alldeles korrekt iakttagelse.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!