lördag 11 juni 2011

Högsommarhetta – Försommarfägring

HELT MAKALÖST! REDAN vid tiotiden på förmiddagen visar ter­mo­me­tern +25° på skuggsidan! Gårdagen var varm, men det lutar åt att det blir ännu ”värre” idag. Fjolåret bjöd på en rekordsommar, men fort­sät­ter det så här lär vi nog toppa den.

Igår orkade varken Lilla A eller jag göra många knop i den ovana vär­men. Ett besök på bibblan räddade veckoslutet för unga damens vid­kommande och själv fick jag mitt på kvällskvisten, med några av­kopp­lande timmar runt eldgrytan i trädgården i goda vänners sällskap. Vi grillar visst korv mest var och varannan dag just nu, eftersom min mat­lagningslust tenderar att avta i lineärt förhållande till den stigande temperaturen.


Imorse passade jag på med kameran före hettan blir oliidlig, så här följer ett bildsvep över sakernas nuvarande tillstånd. Håll till godo!

Alunrot, bergklint, morgonstjärna (visst ser mitten ut som en riktig prinsesskrona?) och ett bräkenblad ur grodperspektiv.


Revsugan är verkligen illande blå och kontrasterar fint mot daggkåpans
och gulltörelns milda, gulgröna toner.


Min gråtimjan lever en undanskymd tillvaro i en rabatt, men har, om man gitter titta, näpna små blommor. Nytillskottet på nävfronten, 'Ingversen’s Variety', är ljuvligt blekrosa och lågvuxen medan 'Johnson’s Blue' höjer sig över mängden med sina lysande, blåvioletta blommor.


Jättelöken, Allium stipitatum 'Mount Everest', är också ny för i år.
En maffig sak som börjar närma sig en meter på höjden.

5 kommentarer:

 1. Revsugan var verkligen knallblå! Visst är det vackert ute nu. Lite svalare här idag. Gravad lax och lite fräsch potatissallad på färsk potatis blev det till lunch. Nu ska vi göra en spalje (till).Går inte att kommentera hos mig i dag heller.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Många knop blir det inte gjorda, puuuh. 29 grader här nu och torrt torrt ...

  SvaraRadera
 3. Hej

  Här är en som också lider i värmen...lagom är bäst. Nu i kväll skall vi gå en tur längs kusten...nice med kvällspromenad vid havet.

  SvaraRadera
 4. Korvgrillning och rött vin - livet är inte så dumt ibland...
  Jag har en rödbladig revsuga och den har också blå blommor, men inte alls lika intensivt blå, tyvärr! Så fin din är!
  Ha det så bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Kerstin:
  Jädrans "tirriterande" att inte kunna skriva något inne hos dig :o( Har varit där och försökt två dagar i rad nu :o/

  Revsugan är helt makalöst blå, men ser säkert ännu blåare ut på mina bilder, tagna i det milda morgonljuset. Intensiteten avtar ju som bekant under dagen, när solljuset blir starkare.

  En spaljé borde även jag ta itu med! En sån där färdig i vit plast. Två finns sen tidigare, men en av klätterrosorna jag köpte på rea i höstas börjar vara i behov av lite stöd.

  Potatissallad (hemlagad, på "gammal" potatis) och mikrolagade portionsbitar av färsk lax åt vi igår, Lilla A och jag. Såå gott! Laxen blir p.e.r.f.e.k.t om man lagar den i mikron, med kupan på och på relativt låg effekt.

  Anki:
  Usch, ja! Torkan blir snart ett bekymmer. Jag har faktiskt fallit till föga och dragit fram slangen, för annars dör nog allt jag planterat och sått i min väldränerade, sandblandade jord :o/

  Skångegrabben:
  Inget som det blir för mycket av är riktigt bra! Den här värmeböljan kom alldeles för tidigt i år, eftersom inte en käft hunnit vänja sig vid att det faktiskt blev sommar efter polarvintern som var.

  Monica:
  Min revsuga är också rödbladig, vet du vad! Men som jag skrev till Kerstin här ovanför, så är färgen på bilderna, pga morgonljuset, säkert ett snäpp blåare än man upplever dem i verkliga livet.

  Revsugan påstås vara såå enkel, men det håller jag inte alls med om! I den fotograferade rabatten trivs de nästan FÖR bra, men på en annan plats på gården är tillväxten så ringa att man knappt märker något från år till år. Samma jordmån, olika ljusförhållanden = STOR skillnad i trivselfaktor :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!