torsdag 9 juni 2011

Barometertopp och -botten

9 JUNI, ÅLANDS självstyrelsedag, och vädret är suveränt med sol från en klarblå himmel. Sommarlovet hade inte kunnat börja bättre!

Häromdagen bestämde jag mig för att kapa ner ”Rucklets” stora for­sythia, som under några årtionden fått växa helt planlöst och som mådde riktigt pyton efter vintern. Jag lämnade alla nya årsskott och av riset började jag bygga den naturliga vägg jag vill ha på höger sida om gången in till växthuset. På väggens norrsida ska det med tiden planteras skuggtåliga växter och på den södra en clematis eller någon annan klättrare.


I förrgår var det dags för sommarens första kväll med mete på bryg­gan. Det var precis lika kul som ifjol, trots att flickorna hunnit bli ett år äldre. Dessvärre fick vi ingen matfisk att ta med hem, bara ett antal abborrpinnar och mörtar som Sjöberg fick behålla.


Och så var det då skolavslutning igår. Vid Mariehamns badhus, Marie­bad, arrangerades det traditionella, drogfria Summer In-evenemanget för åk 7-9. Lilla A och kompisen M var faktiskt dit, men valde att redan efter en timme komma hem igen. Det är jag bara glad för och medan solen gick ner firade vi in sommarlovet med korvgrillning på gården. Mysigt, och skönt att tiden för nattvandring på stan för att hålla ögo­nen på tonårsfylleriet ännu låter vänta på sig.


Det finns med andra ord mycket jag skulle ha anledning att glädjas åt just nu, men konstigt nog visar min humörbarometer på full storm. Dels beror det antagligen på Schysta C:s uppdykande, men till än större del på hur det fördömda Pensions-Alandia agerar. Just nu är jag så pass upprörd att jag inte ens orkar ge mig att kast att försöka skriva om saken.

Faktum är, att nu skiter jag i det här. Jag går ut och gräver en grop eller nåt istället.

4 kommentarer:

 1. Ni verkar i alla fall ha haft en mysig dag. Mete och korvgrillning är ju inte fel...
  Här har vi bytt årstid idag, känns det som! Igår var det 27 grader i skuggan och soldis, idag är det 14 grader (!), blåsigt och grått!
  Och vi som ska fira äldsta dotterdotterns student i morgon!
  Hoppas, att ditt humör också vänder snart...
  Uppmuntringskram från Monica!

  SvaraRadera
 2. Hej Nina, så ledsamt att läsa om din "inneboende". Jag förstår att du är orolig, vem hade inte varit det. Hoppas du får bra besked ifrån läkaren.
  Så fint du har fått det, det nya staketet år ju sådant son Pernilla Colt gjorde i trädgårdsfredag.
  Vi har en massa buskar som skall föryngras så fort de blommat färdigt. Det blir mycket grenar att ta hand om, vi brukar köra ner dem i kompostkvarnen. Det blir bra att varva i komposten.

  Så synd ni inte fick några ordentliga "firrar" att steka eller lägga på grillen, men bättre tur nästa gång.

  Nu när jag tittar ut ser jag att solen försöker bryta igenom. Idag har det varit ca 18 grader, lagom för vår veckohandling.
  Vi höres och synes
  Monkan

  SvaraRadera
 3. Nog är det skönt om små damer hinner bli så pass gamla att dom har fått lite förstånd vad gäller sånt som alkohol, rökning och kärlek innan dom är ute sent om nätterna.

  Du har verkligen varit flitig med ditt växthusbyggande och det låter så genomtänkt allting. Gå nu bara inte och trilla ner i någon grop du har grävt!

  SvaraRadera
 4. Monica:
  Mete och korvgrillning är aldrig fel, även om de inte sker på samma dag :o) Hoppas verkligen att vädret vänder till det bättre, när det idag är dags för studentkalaset! Här är det utlovat värmebölja; finska motsvarigheten till SMHI har t.o.m. utfärdat varning för detta!

  Monkan:
  Jaa-du, vad ska jag säga? Min ena läkare viftar bort magnetröntgenfyndet medan den andra anser att det är en avvikelse som bör följas upp :o/ Som vanligt hänger jag i en skör tråd någonstans mittemellan utan någon som så att säga vill ta på sig helhetsansvaret.

  Jag erkänner villigt att inspirationen till "staketet" kom från Trädgårdsfredag! Det är dessutom ett utomordentligt sätt att blir av med allt ris man får vid busk- och trädvård. Om jag, som ni, hade en kompostkvarn skulle jag naturligtvis mala ner hela surven, men nu har jag inte det. Näste man till rakning blir min jättegamla och -stora jasminbuske. Den har precis som forsythian varit illa omskött och mittpartiet är tomt. Men den blommar inte på länge ännu, så det blir sensommarkapning.

  Cici:
  Jovars, jag har väl legat i rätt bra med att få det någotsånär som jag vill ha det i och runt Glaspalatset. Så pass väl känner jag mig själv vid det här laget, att blir det inte gjort NU, ja, då blir det aldrig ;o)

  Vad beträffar gropgrävningen skulle jag helst gräva sådana åt andra (ingen nämnd, ingen glömd), men "målgruppen" har beklagligtvis inte för vana att besöka min trädgård.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!