onsdag 8 juni 2011

Schysta C och jag

JAG HAR FÅTT en ny kompis. Trots att vi inte blev presenterade för varandra förrän igår borde vi egentligen känna varandra rätt väl, ef­ter­som vi har ägnat åt oss ett intimt samröre redan under en lång tid. Schysta C är nämligen en i personalen på huvudkontoret och har san­nolikt, mig ovetande, haft fast anställning rätt länge.

Schysta C är förstås bara det smeknamn jag har gett denna nyfunna vän. Det officiella tilltalsnamnet är Cysta corpus pineale, på svenska ”cys­ta i epifysen”. Det här är såvitt jag förstår inget ovanligt, men det är visst mindre vanligt att storleken når upp till den Schysta C ståtar med (1,5 cm i diameter).


Epifysen är en liten, kul körtel av det endokrina slaget. Denna lilla ill­battings mening med livet är att producera melatonin, hormonet som reglerar vår dygnsrytm. Aa-hah! vill jag utbrist här. Inte har vi väl, helt by mistake, snubblat över orsaken till att jag sover så/för lite..?

Det ska bli väldigt intressant att höra vad Långe Doktorn tycker om min nya polare. Vad jag själv tycker är jag ännu inte riktigt säker på. Det är ju inte direkt kul att veta att det växer något i ens skalle, även om detta något påstås vara en godartad jävel. Just nu känner jag mig lite som en 007-martini: shaken, not stirred.

Detta blir förmodligen en en-och-en-halv-muggsmorgon, för det var lite si och så med nattsömnen. Men sen raskt iväg till labbet för TSH-kontroll (sköldkörtelfunktionen) och lika raskt hem igen för att as­sis­te­ra lilla A i förberedelserna inför förmiddagens skolavslutning. Tänka sig, min bäbis går redan ut sjunde klass ... *suckar, tyngd av tidens gång*

Bilden är från Wikipedia och är s.k. public domain, dvs så gammal att det inte finns någon copyright på den.

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Läste just din kommentar och förstår att du är orolig. Nu är det 3 år sedan jag gjorde min op (16/6-2008)och jag mår bra. Min cysta är fortfarande kvar och är ca 1,8 cm. Jag gjorde min uppföljningsröntgen förra året men struntar i att göra den iår. Varför?Tror jag skulle noja ihjäl mig om den vuxit en mm. Jag hade aldrig några symptom (vilket du kanske har) men anledningen till att man operarade min (klippte sönder den) var för att mina ventriklar var mycket förstorade och påverkade liqvor. Du får gärna maila mig på zzat2005@gmail.com Du kan oxå hitta mycket info under min etikett Corpus Pinelae Cysta i min blogg- bl a från andra människor med samma cysta och deras story. Ta hand om dig, Mia

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen förståeligt att du sovit oroligt i natt. Hoppas att doktorn kan ge dig lugnande besked och att du nu kan få hjälp med de besvär av olika slag du har.
  Tänker på dig!

  SvaraRadera
 3. Ja, man vet aldrig vad man har för fripassagerare och ibland är det lika bra att inte veta. Men här har du kanske ändå en förklaring till dina symtom. Och du har redan fått en bra kommentar ser jag.
  Kram, kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 4. Cystor kan man tydligen ha litet varstans och är den, som i ditt fall, godartad, ska det väl inte vara några problem! Bra, i alla fall, att dom har hittat den, OM det nu skulle behövas göras något!
  Jag håller tummarna!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Mia:
  Tack, gulle dej, för att du tog dig tid att titta in och kommentera! Skönt att höra att du mår bra och inte har några besvär av din "inhysing".

  Direkt orolig är jag kanske inte; jag har ju läst in mig på vad en cysta i tallkottkörteln innebär. Men det är formatet som får mig lite fundersam. På någon medicinsk sajt (som jag dumt nog glömde bokmärka) fastslogs det att om diametern överstiger 0,5 cm bör cystan betraktas som STOR. Det är det som mina tankar kretsar runt just nu.

  Beskedet om min "polare i pallet" fick jag levererat lite så där med vänster hand. Faktum är att jag fick läsa mig till informationen själv, när utlåtandet från min MR stacks i min hand! När jag efter att ha skummat igenom texten frågade, lätt chockad, vad en sån här cysta innebär viftades det hela bort med: "Äh, det där är inget farligt!" Och så var det liksom klart med den saken :o/ Sen fick jag ett recept på kemiskt framställt melatonin, eftersom "tja, det kan ju hända att den här cystan är förklaringen till din dåliga sömn". Hm..? Man hittar något som växer i hjärnan på en patient, om ock godartat, och tar det hela med en glad klackspark. Lite tjolahopp, typ.

  Kanhända är Cysta corpus pineale vardagsmat för en medicinman, men det är det definitivt inte för mig. Jag har sparat din mejladress,, Mia, så bli inte förvånad om jag hör av mig off-blog :o) Meanwhile, ta vara på dig du också!

  SvaraRadera
 6. Cici:
  Pja, sover dåligt gör jag ju av gammal vana, så det var ju inte hela världen ;o) Och inte är jag så där överdrivet uppskruvad över det hela heller, även om jag nog vill få diskutera saken något mer ingående med en expert. Inte som nu, med min shrink. Nya inventarier i hjärnan är ändå nya inventarier ...

  Kerstin:
  Visst, det är helt sant, att det man inte känner till lider man inte heller av. Sannolikt är att min lilla kompis där inne inte innebär någon fara på taket alls, men för den skull är jag glad för att den upptäckts. Ökat tryck på omgivande hjärnvävnad kan nämligen resultera i en mängd lite diffusa besvär, och om det händer är det ju inte helt fel att eventuellt kunna härleda dem till tallkotten :o)

  Monica:
  Jovisst, cystor är inte ovanliga och kan uppstå lite här och lite där och i sig utgör de sällan någon fara. Det är om de blir omfångsrika och börjar inkräkta alltför mycket på det till buds stående utrymmet som de kan ställa till det. Och en cysta t.ex. på en äggstock har liite mer plats till sitt förfogande än en cysta i epifysen, som i egenskap av "värddjur" själv inte är större än en ärta.

  Men, men, jag har telefondiskussion inbokad med Långe Doktorn imorgon. Efter det hoppas jag att jag känner mig lite lugnare - och i goda händer.

  SvaraRadera
 7. Nina: min neurokirug sade till mig att dessa cystor oftast är mer ångestframkallande än farliga. Han hade opererat två cystor i sin karriär för det är så sällan de ställer till det. Min operation hade nog förmodligen heller ej blivit av om jag inte varit gravid med mer vätska i kroppen. Man hade valt att avvakta. Melatonin har jag testat och det var inte bra för mig. Fick nattsvarta tankar och det avbröts ganska fort. Vet att många som flyger över tidszoner tar melatonin för att lättare komma i rytm dvs sova.
  Utav hela svenska befolkningen är det ca 40 procent som har en cysta av vår typ. Jag fick kontkat med en annan tjej som skulle operera sin och den var bara 0,5 cm. Det hela beror som sagt på om den stoppar flödet av vätska i hjärnan. Du får "tumörhuvudvärk" om den ställer till det dvs kräkningar på morgonen, dubbelseende och yrsel. Du kommer att ha tid att reagera-man dör inte knallfall utan det tar veckor/månader innan det är kört;-) Oftast får man isåfall en shunt inopererad för att leda om vätskan-precis som man gör på bebisar med vattenskalle för det är det som händer oss oxå om den växer. Cystan är otroligt långsamt växande..typ 1 mm på några år OM den växer...Det är psykiskt omtumlande att få ett besked om en cysta men försök lev som vanligt. Var inte rädd!! Sjukvården har nu en bild på din hjärna och de kan jämföra cystans framfart OM den växer och påverkar dig!! Hoppas du får ett bra samtal med din doktor! Kram

  SvaraRadera
 8. Än en gång tack, Mia, för att du tar dig tid att utveckla ämnet! Jag är mycket tveksam till om jag ska ta melatoninet eller inte, eftersom jag är en sån person som oftast reagerar våldsamt kraftigt på alla konstgjorda preparat jag petar i mig.

  Vi får väl se var det hela landar. Just nu vet jag inte så mycket, eftersom jag bara fått utlåtanden från neurologkonsult rörande EEG-undersökningen och röntgenläkarens tolkning av min MR. Dessa två har uttalat sig fristående från varandra, utan att ha kännedom om den andres resultat.

  Men min endokrinolog, Långe Doktorn, är i alla fall av åsikten att cystan bör följas upp, eftersom EEG:t + tidigare genomförd neuropsykologisk utredning visar att någonting "stör" hjärnans normala funktion. Jag har en s.k. lateralisering, och cystan är, enligt honom, den sannolika förklaringen. M.a.o. är den så pass stor att dess närvaro har en negativ inverkan på "närmiljön" i Det Stora Grå ;o)

  Men Schysta C är ingenting som jag tänker snöa in på :o) Vardagen går på som den alltid gjort, med den skillnad att jag vill att det hela följs upp på ett adekvat sätt.

  Kram tillbaka, min vän, och ha en riktigt härlig sommar!

  SvaraRadera
 9. Hej igen!
  Då du tydligen har en historik så kan det ju vara så att cystan stör..det överlåter jag till proffsen att utreda;-)Då kommer de säkert att ta fram alternativ för dig oxå. Vi är alla unika och inne i hjärnan ser det oxå olika ut och vi påverkas indviduellt. Låter som att du har en bra kontakt och det blir intressant att följa vad de avser göra. Maila gärna mig och berätta om du orkar om fortsättningen då jag samlar oss Corpus-människor för att ha så mkt info som möjligt. Jag hittade ingen info när jag blev sjuk men många har kontaktat mig då min blogg kommer upp när man googlar. Kram på dig

  SvaraRadera
 10. Klart jag mejlar dig om och när jag får veta något mera - eller om någonting drastiskt händer! Jag blev f.ö. väldigt glad när jag hittade din blogg; det är alltid mer givande att läsa vad "vanligt folk" har att dela med sig av runt medicinska företeelser än att försöka läsa vad "proffsen" skriver på vetenskapliga sidor.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!