fredag 8 juli 2011

Nyupptäckt ... och återfunnet

JAG HAR BÖRJAT blada igenom bruksanvisningen till min nya Fuji FinePix HS20 EXR och det kommer att ta sin lilla tid. Men imorse snubb­lade jag på en riktigt cool finess: panoramafotografering. Så jag mås­te förstås genast ut på gården för att testa hur det funkar! Här är resultatet i form av en 90-graders bild tagen från tomtens syd­östra hörn:

Klicka på bilden, så öppnas den i större format i ett nytt fönster.


I samma hörn har jag en blommande flocklilja, som jag heelt glömt bort att jag petat ner i jorden för ett par år sedan. Ifjol blommade den inte, så det är inte så konstigt att den fallit i glömska. Vad som där­emot är konstigt är att den är köpt såsom varande rosa, men det kan jag lugnt säga att det är den inte.


Och så till sist: en bild på min jättelika ”svenska jasmin”, doft­scher­sminen. Den ska kapas ner helt och hållet efter blomningen, eftersom den vanvårdats i årtionden och är så gott som innantom. Hu, så hemskt det kommer att kännas ... Men ibland är man så illa tvungen att ta till det tunga artilleriet.

5 kommentarer:

 1. Kul med panoramabilden! Det är lättare att få en uppfattning om hur din tomt ser ut med den bilden!
  Och tack för utredningen om jasmin/schersmin!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Hejsan

  Fina bilder. Ja att fota i panorama är kul. då ser man helheten i omgivningen. Minns också att man hade kamerasystemet APS där man kunde få 3 olika format på papperskopiorna.....APS kamerorna blev inte så vanliga för digitalkamerorna tog över snabbt.

  SvaraRadera
 3. Hej! Supenajs bilder! Verkligen en bra kamera... Läste om dina beskärningsplaner gällande Doftschersminen. Här avråder de att man skär ner den helt...
  http://gardener.blogg.se/2008/december/dagens-vaxt-doftschersmin.html

  /Nicke

  SvaraRadera
 4. ...Men OM du mot förmodan tänker ta ner den, så hojta för guds skull till åt mig innan. Saken är nämligen den att Philadelphus Coronarius, som Doftschersmninen heter på latin, är ett utmärkt material att göra pilbågar av (läste jag nyss i en av mina böcker) ;-) /Nicke

  SvaraRadera
 5. Ett sånt väldoftande "jätteträd" har vi också precis utanför huset. Har säkert stått här de senaste 30 åren. Härligt!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!