lördag 9 juli 2011

Fredagsnöje med liten prislapp

FÖR DRYGT EN vecka sedan skrev jag om Mariehamns fina läge på ett smalt näs och om framför allt den ena av våra två hamnar, Västra hamnen. Igår fick jag anledning att återkomma till den, när väninnan S drog iväg med mig på cykeltur och promenad.

Förra gången rörde jag mig norrut från färjeterminalerna räknat. Den här gången tog vi oss söderut, längs den allmänna gångväg som sta­den anlagt alldeles längs med vattnet och inloppet till Mariehamn. Stigen lever ett lite undanskymt liv med minst sagt bristfällig skyltning, och är säkerligen helt omöjlig att hitta om man inte känner till att den finns där, så fy skäms för den saken, turist-Åland!

Nåväl, stigen börjar i alla fall vid lotsbroverket, där vårt eminenta re­ningsverk ligger, och startsträckan är väl inte direkt upplyftande. Men när man väl kommit några tiotal meter ändrar omgivningen karaktär och man förflyttas till skärgården. Har man tänkt sig att gå hela vägen bör man dock inte släpa med sig barnvagn eller cykel, eftersom det bitvis är en del trappor att forcera. Stigen är med andra ord inte heller lämplig för någon med allvarligare rörelsehandikapp.


I år kan man begapa ett antal lustiga fågelholkar, som är resultatet av ett samarbete mellan några konstnärer och barn. En del är roligare än andra, och höghusholken och den slottsliknande skapelsen föll mig i smaken. Det gjorde även blåbären, som redan mognat i det soliga västerläget.

I soldiset ser man vid klart väder ända ut till Kobba Klintar, den känn­spaka, f.d. lotsbosättningen som numera fungerar som utflyktsmål bå­de för lokalbefolkning och turister.


Gångstigen fortsätter egentligen runt hela södra Mariehamn, men vi valde den kortkorta varianten (karta) att vända efter c. 1 km när vi nådde Korrvik, stans fiskehamn. Strax före finns det suveräna klippor att slå sig ned på för att njuta av närheten till vattnet och kanske äta en medhavd picknick.


Picknickade gjorde inte vi, utan slog till reträtt, hämtade våra cyklar och mellanlandade istället vid Pub Niska för att läska oss med en is­kall, torr äppelcider. Plåtbröden såg ut att som vanligt ha en stry­kan­de åtgång, men själv hade jag – i motsats till de allerstädes när­va­ran­de måsarna – för varmt för att ens tänka på mat.


Medan vi satt där i solnedgången och njöt av värmen sällade sig P helt oplanerat till sällskapet. Min kväll slutade därför på hennes yt­ter­trappa, med ett glas vitt med djupfrysta blåbär (i brist på is ...) och med en alldeles perfekt halvmåne som fond.


Åland i juli går minsann inte av för hackor ska ni veta!

6 kommentarer:

 1. Visst är de här varma kvällarna härliga! "Du skall icke sova bort sommarnatta" finns det en norsk visa som heter och jag håller fullständigt med om det.
  Trevlig lördag!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. "Plåtbröden" ??? Annacarin

  SvaraRadera
 3. Jag blir så himla sugen på att besöka Åland. Det känns så dumt att ha suttit på de där stora båtarna, men aldrig gått i land. Har fått för mig att Åland är en fin plats att ha cykelsemester på.

  SvaraRadera
 4. Jag är lite ur slag, även med att svara på kommentarer och att kommentera själv. Men lite då och då får jag en gnista ny energi. Hav överseende, det blir förhoppningsvis bättre.

  Kerstin:
  Nej minsann, man ska sannerligen inte sova bort sommarnätterna! Dessutom är det nästintill omöjligt att sova när det är så varmt och ljust. Bättre då att tillfälligtvis bli lite mer Medelhavsmänniska och ta en siesta på eftermiddagen :o)

  Annacarin:
  Precis så och inget annat. Det är stjärnkocken Michael "Micke" Björklunds egen variant av pizza; så långt ifrån en flottig tomatsås- & ostbaserad sak man bara kan komma :o)

  Cici:
  Du är nog i gott sällskap, kära du. Merparten av resenärerna på kryssningsbåtarna ser på sin höjd en skymt av Mariehamns hamn, om ens det.

  Åland är ett väldigt populärt mål för cykelturister och här är inte lika &#$@!% knökfullt med folk som på Gotland. Om du klickar HÄR hittar du mer info om att cykelturista hos oss!

  SvaraRadera
 5. Hmmm, jag hade ju redan före det här inlägget lust att åka till Åland och efter de här bilderna blev det ännu mer frestande! Jag är litet avundsjuk på dig, som bor på en ö! Det måste vara något alldeles särskilt!
  Må så gott!
  Storkramen, Monica

  SvaraRadera
 6. Jovars, nog är det speciellt på många sätt och vis att vara bosatt mitt ute i sjön. Somt är av godo, somt mindre så, men om vi bortser från baksidorna är Åland en fantastisk plats.

  Trots vår litenhet (< 30.000 bofasta) har vi det mesta som finns i ett större samhälle och naturen är förstås oslagbar. Åland är ju inte bara fasta Åland, "storön", utan ett sammelsurium av tusentals småöar, kobbar och skär.

  Allt du vill veta - och lite till - finns på www.visitaland.com, och förmånliga resepaket hittar du hos rederierna Eckerölinjen, Birka Cruises och Viking Line :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!