onsdag 21 september 2011

Cocooning

FÖR NÅGRA ÅR talades det mycket om cocooning, det vill säga att ”boa in sig” hemma. För många infinner sig cocooning-behovet när hös­ten kommer, men jag är en sån som cocoonar året runt och motvilligt lämnar kära ”Rucklet” för några längre perioder.

Så här efter sommaren blir jag ännu mer cocooning-benägen och skul­le helst vilja göra som Lilla A och däcka på soffan med mjuka yllefilten upp till hakan. Men inte bara för att vila bort en höstförkylning, utan för att sova bort hela vinterhalvåret.


Men det går ju inte, och dessutom finns det fortfarande en hel del att göra före trädgård och växthus kan lämnas över i kung Bores omilda händer. Igår röjde jag t.ex. undan alla krukor med tomater och häng­de upp alla fruktbärande kvistar för mogning.

Färgen på vinrankans blad börjar så sakteliga skifta i gult och ampeln invid trappan upp till terrassen gapar tom. Trist :o/ Visst borde jag väl unna mig en kruka ljung eller nåt..?


Före jag gick in för dagen plockade jag i alla fall med mig vad som för­modligen är en av de sista buketterna för i år. Det blev en verkligt salig blandning av dies und das, men färgglatt nog att göra mig glad ändå:

8 kommentarer:

 1. Är det inte dags att börja elda nu, säger maken förhoppningsfull och tittar på gåshuden på armarna. Sätt på dig en kofta säger jag, vi sparar både miljö och pengar om vi skjuter upp eldningen så länge som möjligt.Om kvällarna myser vi in oss i yllefiltar halvsittande i sofforna framför TV-n. Ser väl ut som ett konvalescenthem, men ingen ser oss. Mina tomathinkar åkte också ut i dag och en del pelargoner fick flytta in i växthuset istället.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Här har det varit så pass vått, rått och blåsigt att jag fick lov att skruva på elementen i förra veckan. Mestadels för att Lilla A med sin förkylning tyckte att det var ruggigt.
  Jag har inte tagit in mina pelargoner ännu, men alla eukalyptusplantor åkte in i Glaspalatset igår. Inte för att jag vet, men jag inbillar mig att de är något mer känsliga för kyla och hårda vindar än pellisarna.

  SvaraRadera
 3. Ja, det börjar väl bli dags att "hösta" litet ute! men än så länge står trädgårdmöbler och krukor ute...
  Än kan det bli sköna dagar!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Inte deppa nu bara för att det är höst! Däremot är det ju trist att Lilla A är krasslig, fast ibland är till och med det skönt... att gosa under filten och bli lite bortskämd av mammsen...

  SvaraRadera
 5. Det är lika bra att inse att man inte kommer att sitta ute och äta eller fika någon mer gång detta år. Lika bra att ställa in dom i förråden. Urnorna behöver tömmas och jorden i dom spridas ut i rabatterna. Perenner och en del buskar ska klippas ner, dels för att det ska bli mindre jobb i vår, dels för att vedartade växter inte ska brytas sönder av snön. Håhåjaja, men vilken otur att det har regnat i dag! I alla fall på eftermiddagen.

  Kaminen har vi eldat i några gånger, men det är egentligen inte kallt ute och i sovrummet har ena fönstret stått öppet hela dagen utan att det knappt märks.

  SvaraRadera
 6. Monica:
  Nå, jo. Inte är det hösthöst ännu, även om det evinnerliga regnandet kan få en att tro det. Men solen glimtar till lite då och då, och då är det så varmt och skönt :o)

  Inger:
  Åh nej, lät jag deppig..? Det var alls inte meningen! Höstpysslet på gården är något jag faktiskt gillar; det känns bra att "få ordning" till vintern. Lilla A:s förkylning blev verkligen av det envisare slaget och en irriterande hosta hänger fortfarande kvar. Men imorgon blir det skola igen, annars halkar hon alltför mycket efter.

  Cici:
  Nä, middag på terrassen blir det nog inte mera i år. Vilket påminner mig om att jag måste skaffa en mindre presenning att svepa runt gasgrillen, vars riktiga "täcke" föll i småbitar efter förra vintern.

  Inte heller här är det särskilt kallt ännu. Inte ens på nätterna, då temperaturen legat runt 10 grader och över. Men rätt vad det är smäller det till och då är det bäst att vara förberedd ;o)

  SvaraRadera
 7. Här har det regnat så marken är vattenmättad för länge sen nästan så att jag måste ha stövlar snart för att gå å pinka på utedasset,
  man blir så less!

  SvaraRadera
 8. Ja, usch och blä! Det är som om allt regn som borde ha kommit under sommaren istället har klumpat ihop sig och kommer allt på en gång nu istället. Men ikväll gav jag tusan i vädret och gick en promenad ändå. Konstigt nog prickade jag in precis den timme som himlen höll tätt :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!