lördag 24 september 2011

Festligt bara värre

IGÅR VAR DET en strålande septemberdag. Inte en droppe regn på hela da’n, för att citera Tomas Ledin. Ett utmärkt läge för att fortsät­ta be­skärningen av mitt kaneläppelträd, som jag påbörjade i våras.


Nu börjar det anta en form och ett format som jag är nöjd med, men jag kan samtidigt konstatera att jag inte blivit yngre under det se­nas­te halvåret. Ojojoj, vad allt går låångsamt – och ajajaj, vad ont jag får överallt ... :o/

Moroten var middagen med herr K, som hägrade utåt kvällen. Herr K bor ”ute i skogen”, i ett riktigt renoveringsprojekt. ”Rucklet” är rena lyxvillan i jämförelse. Mitt kök är stort som en skokartong, men hans är snarast en tändsticksask. Dessutom saknas det t.v. rinnande vat­ten och avlopp och kokmöjligheterna är ... begränsade, om jag så säger.

Därför händer det lite då och då att vi gör en s.k. joint venture: han står för de dyraste ingredienserna och jag för bastubad, utrymme, kökskonster och efterföljande disk. Igår blev det en enkel tomat- och rödlökssallad, helstekt oxfilé med rostade morötter av tre kulörer, klyftpotatis och en jättegod, kall sås på Kesella, råröda tranbär och riven pepparrot. Köttet hade herr K marinerat i förväg och han hade även rört ihop såsen.

Vinet, en ypperlig Rioja av en prisklass jag normalt bara kan drömma om, hade han fått av en god vän. Det passade lika bra till varmrätten som till de goda ostar och Bornholmskex vi på äkta franskt manér av­run­dade måltiden med.


Senare, i soffan i sällskap av herr Skavlan och hans gäster, proppade vi dessutom i oss ugnsstekta äpplen med lättvispad vaniljgrädde ... Slutsummering: jag var inte hungrig när jag gick till sängs, det kan ni skriva upp!

***

Under eftermiddagen idag är det boksläpp för författande väninnan Sonja Nordenswans senaste roman, ”Zimbardien”, men före det van­kas det mer trädgårdsarbete.

5 kommentarer:

 1. Vad mysigt med så god mat.Det gäller ju att passa på med utejobb när det inte regnar.Jag har klippt ner en humle å tömt utekrukor.Rensat bort brännässlor.OSV.Vi har inte regn idag men inte heller sol.
  Kram på er.

  SvaraRadera
 2. Låter inte illa! Jag längtar tills maken Vill smaka något gott....en köttbit är ju inte aktuellt för en lång tid framöver, kanske aldrig enligt läkarna, men en liten ostbit kanske....och en tesked rödvin!
  Idag ska jag dock lyxa till det med en skiva Älgentrecote och en potatisplätta tillsammans med sonen. ett helt glas rödvin ska jag också stjälpa i mig medan Maken "dricker" sin sondvälling direkt i tarmen....

  SvaraRadera
 3. Hej hej

  Det där vinet såg verkligen gott ut och vilken mysig flaska...etiketten gör mycket tycker jag

  SvaraRadera
 4. Vilken middag! Ett utmärkt utbyte av varor och tjänster, måste jag säga!
  ta det lugnt i trädgården!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 5. Stickmamman:
  Japp, det var mysigt! Dessutom blir ju "fin" mat VÄLDIGT god, när man inte får smaka på det så ofta ;o)

  Inger:
  Låtom oss hoppas att läget "en ostbit & en tesked rött" inte låter vänta alltför mycket på sig! Sån enkel vardagslyx kan ju på sitt sätt göra underverk för tillfrisknandet. Det är inte före man blir fråntagen möjligheten att äta och dricka gott som man förstår vilken viktig del av livet den biten egentligen är. Och du, älgentrecôte låter ju inte helt fel, om jag så säger!

  Skånegrabben:
  Och så gott det var! Den här gången måste jag medge att prislappen stod i direkt relation till upplevelsen. Spanska viner har jag inte botaniserat särskilt mycket bland genom åren, men jag får visst lov att ta fram karta och kompass och ge mig i kast med det så småningom.

  Monica:
  Jo, det är väl bara att konstatera att det här är en utmärkt lösning på ett tudelat problem :oD

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!