fredag 23 september 2011

Två är också ett antal

PÅ MIN GÅRD växer ett relativt ungt äppelträd av sorten melonäpple. Detta lilla träd har jag haft i min ägo i närmare tio år redan, men un­der den tiden har det planterats om summa tre gånger. Orsaken till detta tänker jag bespara er.

Men som var och en med åtminstone rudimentära kunskaper i träd­gårdsskötsel omedelbart begriper har det lilla trädet inte riktigt hunnit växa till sig så som det borde, och någon frukt har jag aldrig fått – förrän i år.

Igår skördade jag nämligen två vackra äpplen! Rena, rama skol­boks­exemplen på hur sorten ska se ut. Men dessa två var liksom hela skörden det.


Faktum är att jag kände mig lite som Vilhelm Mobergs Kristina, där jag stod med äpple nummer ett i handen, även om det inte var någon Karl-Oskar som plockat det åt mig.

***

I förrgår kväll var jag promenerande till stadsbiblioteket under ett kortvarigt uppehåll i det evinnerliga regnandet. På hemvägen föll min blick på några fina blodlönnar intill gångvägen. Jag tycker blod­lön­nar­na med sin mustiga, djupt vinröda färg är väldigt dekorativa, så jag norpade helt sonika med mig en handfull frön.


Härmed myntar jag glatt ett nytt levnadsordspråk:

”Så som om du skulle leva för evigt,
skörda som om du skulle dö idag.”

7 kommentarer:

 1. Jag sa just det när jag besökte trädgårdsmästaren förra veckan: " Jag skiter i om trädet är trettio meter högt om femtio år. Det blir någon annans bekymmer." NU kan man så och plantera utan att bekymra sig om följderna. Härligt!
  Melonäpplen är goda. Grattis till skörden.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Haha, helt rätt sagt! (Hade gärna velat se trädgårdsmästarens min ...)

  Nu när jag äntligen kunnat smaka på melonäpplet förstår jag ännu bättre varför denna sort behållit sin popularitet ända sedan 1700-talet. Krispigt, lagom syrligt och helt enkelt jättegott! Precis som jag vill att ett äpple ska vara :oD

  SvaraRadera
 3. Ja, får man bara två äpplen, så blir de väl så mycket mer uppskattade! Det ser fantastiskt gott ut, och var det tydligen också! Grattis! Då blir det säkert fler nästa år!
  Melonäpple har jag aldrig hört talas om och det är väl inte så troligt att de har såna på ICA?
  Må så gott, kära vän!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 4. Berätta vad du ska göra med skörden....

  SvaraRadera
 5. Monica:
  Ja, jag hoppas verkligen på en något mer omfångsrik skörd nästa höst. Två är nämligen lite i ringaste laget, om jag så säger ;o)
  Melonäpple, eller citronäpple som det också kallas, är Blekinges landskapsäpple, om jag inte är helt ute och cyklar. Men tro mig inte på mitt ord utan att kolla det någon annanstans!

  Inger:
  HaHAA! Jodu, här är det beslutsångest över vad jag ska göra med äpplet. Det enda som är kvar, alltså. Det andra åt jag i rena glädjeyran upp utan att tänka mig för ;o)

  SvaraRadera
 6. Då måste ju A få det som är kvar.
  Såna där nypor från lönnen satt vi på näsan när vi var små.Har två vanliga lönnar på gården som är över tio år men dom har växt dåligt dom första åren dom är inte så stora ännu.

  SvaraRadera
 7. Lilla A skulle så gärna såå få det kvarvarande melonäpplet, men dessvärre är hon äppelallergiker och kan inte äta andra sorter än Transparent blanche. Det kanske skulle gå med andra som också saknar det röda pigmentet, men de som vi hittills provat har i alla fall inte funkat :o/

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!