måndag 19 september 2011

Julen är här!

JA, I ALLA fall om man får tro sina ögon ;o) Den här glada tomte­far­brorn stötte jag igår på vid den skördemarknad som avslutar vår tre dagar långa åländska skördefest och som för första gången gick av stapeln vid travbanan i Mariehamn.


Marknaden blev för min del allt jag det här året besökte, för jag har vissa moraliska betänkligheter runt detta att sitta och köra bil mil efter mil runt landsbygden för att handla ekologiskt. Till travbanan kunde jag och kompisen P ta oss med cykel.

Det var gott om besökare – både två- och fyrbenta – himlen höll tätt och det var till och med lite soligt.


Jag hade siktet inställt på Ålandsodlade päron, men typiskt nog de var slutsålda när jag väl kom fram till det marknadsståndet. Men färska abborrfiléer från Brändö fick jag med mig hem till middagen! Stora och fina och till det relativt humana priset om 15 euro/kilo.


Och naturligtvis fanns det allt möjligt ätbart att fylla krävan med, där­ibland självfallet vår traditionella ålandspannkaka med ”snömos” (vispgrädde) och sviskonkräm:


Nu blev det varken det ena eller det andra för mig. Jag nöjde mig med att fylla ryggsäcken med ett kilo finfin purjolök, drygt två kilo fan­tas­tiska rödlökar och en kasse med såväl gula som svarta morötter. Fika blev det hemma.

Idag regnar det igen och Lilla A är fortfarande skruttig :o/

13 kommentarer:

 1. Suck, tänk om man fick tillgång till färska grönsaker hela året....närodlade och närande kost som inte kostade för mycket.... Det skulle smaka mumma det!
  PS varför visade sig tomten redan nu? Kan han inte nöja sig med julafton? DS

  SvaraRadera
 2. Jodu, ett välfyllt förråd med grönsaker och rotfrukter som håller från höst till vår, det skulle man inte tacka nej till! Kanske blir jag så illa tvungen att på något vis bygga mig en jordkällare här på gården trots allt, för annars förfars allt med blixtens hastighet :o/

  Det här med tomten fattade jag ingenting av. Dessutom lär det, enligt lokaltidningen, ha figurerat tomtar (ja, pluralis!) på andra ställen också. Herreminje, varför ska alla traditionella saker plottras ut över halva året istället för att få hållas där de ska vara?! Trött blir man. Och lite sur :o(

  SvaraRadera
 3. Visst är det härligt med närodlade grönsaker! Men jag håller med om tveksamheten att köra bil långa sträckor, för att köpa en sak här och en annan där!
  Jag har läst någonstans, och sett en bild, att det skulle vara någon tomte-konferens någonstans... kanske var det en tomte därifrån, som förirrat sig till er marknad?
  Ha en bra dag, här skiner solen!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 4. Hejsan

  Oj vilken fin marknad det verkar vara. Jag bara gillar marknader där man kan fynda mycket. Vi hade förr här i Skåne en marknad i Tollarp, där Bengt Sänd (trubaduren, författaren och fotografen) stod och sålde snus från sin egen Snusfabrique grundat 1992 i Göteborg.
  Här kunde man också hitta matvaror som honung, korv, ost m.m. närproducerat.

  SvaraRadera
 5. Haha ... jag jular också idag ;D
  Mysig marknad. Man känner nästan de mustiga dofterna genom dina bilder!

  SvaraRadera
 6. Närproducerat är bra, men det vi själva har är potatis och bär, det övriga får man handla i affären. Jag tror att dom brukar sälja på torget i stan, men där är jag så sällan.
  Tomtar ska hålla sig på loftet så här års och helst bara dyka upp på själva julaftonen.

  SvaraRadera
 7. Monica:
  Jag drömmer om den dag - om den någonsin kommer - när närodlat håller ett förmånligare pris än färskvaror som flugits hit från andra sidan klotet. Antagligen kommer detta under inte att inträffa under MIN livstid, men jag kan ju fortsätta drömma för Lilla A:s skull :o)

  Skånegrabben:
  Ska jag vara riktigt ärlig så tyckte jag inte att den här marknaden var särskilt fin, varken till det estetiska eller innehållet. Området vid travbanan är för stort och opersonligt - mysfaktorn uteblir - och jag saknade många färskvaror som skulle varit typiska för säsongen. T.ex. lyckades jag inte hitta en endaste försäljare som hade ägg, ej heller någon som sålde bönor i någon form. Men visst är jag ändå nöjd med att jag fick NÅGOT med mig hem i ryggsäcken!

  Anki:
  Hm, faktum är att det mest av allt luktade häst, eftersom tillställningen var vid travbanan och de närliggande stallen. Och vad i helskotta jultomten hade där att göra i mitten av september beats me.

  Cici:
  Om jag tillåts visionera lite, så önskar jag att ett antal lantbrukare här på Åland gick ihop i en kooperation och starta en liten butik där de kunde turas om att stå och sälja sina produkter utan mellanhänder. Dels för att få bredd på utbudet och dels för att kunderna inte skulle behöva köra bil land och rike kring för att få sig en vara här och en annan där. Men den här s.k. visionen är väl snarast en utopi. Samarbete är något som oftast inte ligger nära till hands när det gäller ålänningar. Men så är det väl i grund och botten lite varstans nuförtiden..?

  SvaraRadera
 8. Hahaha, häst ... jo-jo, det är förvisso en mustig doft *skrattar*.
  Den däringa tomten vaknade allt för tidigt i sitt ide, men det kanske har med den globala uppvärmningen att göra ;D

  Å du, jag skulle gärna byta min Toblerone mot din plommonkaka!
  Kramen!

  SvaraRadera
 9. Min egen teori är att han inte gått i ide alls ännu. Så mager om bena (och kaggen) som gubbstackarn var håller han säkert på att äta upp sig inför julen. Så där som björnarna gör före de kryper till kojs för vintern.

  Byt inte för snabbt, flicka lilla! Jag experimenterar med ett översta lager av turkjoggis blandad med lite vaniljsocker och ett uppvispat ägg och hur detta slutar vet vi inte ännu. Med en Toblerone vet man vad man får ;o)

  SvaraRadera
 10. I dag kom det ett litet fint kuvert adresserat till mig, postat i Åland.
  Tackar, tackar! Det blir en himla massa gullvivor av det där. Hoppas att Inger har tid att så lite vid sitt pörte också. Jag ska googla hur man bäst förvaltar dessa små korn, hur och när de ska ner i jorden, och i vilken jord.

  SvaraRadera
 11. Så bra att det kom fram som det skulle! Jag skulle gissa att du lyckas bäst om du kan åstadkomma en lätt kalkhaltig jord. Här på Åland växer det vansinnigt mycket gullvivor i våra hassellundar, där jorden är kalkrik. Och lyckas det inte med den här laddningen frön producerar mina vivor nya varje år :o)

  SvaraRadera
 12. Hej Nina.
  Tack snälla du för alla småfrön som landade i lådan idag.
  Nu ska vi se att få ut dem i rabatten så fort som möjligt, vädret ska bli hyfsat några dagar framöver. Annars så är det stiltje här, ja med humöret alltså.
  Så synd om Lilla A, du får hälsa henne så gott.
  Synd du inte fick tag i päron på marknaden. I morgon ska jag plocka ner de få päronen Herzigen Elsa som är friska och inte angripna av getingar, de ska jag lägga i sockerlag och frysa in.
  Ha det så bra
  Monkan

  SvaraRadera
 13. Posten i Sverige sköter sig! :oD Det spelar m.a.o. ingen roll om ett brev ska långt upp i norr eller längst ner i söder, det kommer fram i princip samtidigt ändå.

  Lilla A är fortfarande hemma från skolan. En envis hosta håller henne vaken på nätterna och hon börjar se riktigt urlakad ut, stackarn.

  Mitt eget humör är inte heller på topp. F.n. befinner jag mig i någonsorts mentalt limbo i väntan på vad pensionsförsäkringsbolaget ska dra för nya kaniner ur hatten efter den 30.9 :o/ Som tur var var neurologen jag träffade förra veckan en mycket sympatisk läkare/människa, så jag lever på hoppet att hon är den som kan göra skillnad.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!