torsdag 22 september 2011

Höstglädjor

AV MINA STORSTILADE planer på skogsvändor för svamp- och bär­plockning blir det synbarligen det här året platt intet. Visst ploppar det upp svampar även på ”Rucklets” gård, men med ätligheten är det lite si och så. Fast de är ju vackra att se på :o)


Trots att vi med raska steg närmar oss oktober är det en del som en­vetet fortsätter att blomma. Som den här nävan, som jag i skrivande stund inte minns namnet på. Den står i den lilla planteringen utanför Glaspalatset och lyser som en blått stoppmärke mot allt det gröna.


Bergklinten blommade över för länge sedan. Men jag klippte bort alla skruttknoppar och titta bara, den blommar om!

Stackars 'New Dawn' har mått visset hela sommaren, men lik förban­nat sätter hon nya knoppar nu. Men jag har också kunnat konstatera att det är gott om bladlöss på de fräschaste årsskotten, så en extra runda med såpa- och rödspritslösning tycks vara av nöden, årstiden till trots.

Och precis som i fallet med bergklinten har pepparmyntan en andra blomning efter att jag klippte ner den förra.


Sen kunde jag inte låta bli att ta en bild av grannfrun M:s fina Mår­backa- och rosenpelargoner. De har stått ute på trappan hela som­ma­ren, till glädje även för mig ;o) En rosenpelargon står rätt högt på min önskelista, även om jag f.n. snöat in lite grann på doft- och vild­pe­lar­goner.


Och på tal om vildpelargoner, så hade brevbäraren idag med sig sån där ovanligt trevlig post: ett kuvert från min ”storasyster” Monkan i Malmö. Av henne fick jag i sensomras jättefina pelargonsticklingar och nu har hon ovanpå det förärat mig skott från sina båda porslins­blom­mor, med rotanlag på gång och allt! Min glädje och lycka vet inga gränser!! ♥♥♥ TACK!! ♥♥♥

3 kommentarer:

 1. Visst glädjer man sig mycket åt de växter som fortfarande orkar blomma! Faktiskt minst lika mycket som åt de först vårblommorna, tycker jag!
  Och det lönar sig verkligen att klippa ner vissna blommor, så att man får en andra blomning!
  Din grannes pelargon ser verkligen fin ut! En sån skulle jag också kunna tänka mig, om det inte vore för problemet med vinterförvaring...
  Kul med skotten från Monkan!
  Visst är bloggvärlden fantastisk?
  Stora höstkramen, Monica

  SvaraRadera
 2. Hej Nina, kom precis in, vi är i full gång med röjning, flera stora taxusar ska klippas och gallras. Vi har ett underbart väder idag så det är bäst att passa på.
  Jag ser att "Hoyorna" har kommit fram, jag var rädd att de skulle krossas eller att de små fina rotanlagen hade fördärvats i hanteringen. Lycka till nu med dina nyförvärv.
  De två pelargonerna som din granne har på trappan är samma som jag har, de tillhör de få som jag skall spara till nästa år.
  Jag ser att du också har en del blommor kvar i rabatterna. Jag har ganska mycket, men jag har medvetet satsat på höstfägring :)
  Hoppas Lilla A är bättre nu. Vi hörs och syns
  Syrran din :)

  SvaraRadera
 3. Några höstflox kämpar mot regnet, och några enstaka andra blommor finns det kvar i min trädgård, men nu ruttnar nog de sista bort i det eviga regnandet. Det är nog inte lönt att gå ut och försöka plantera några gullvivefrön nu för dom kommer att flyta bort.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!