lördag 17 september 2011

Vill ni se mina lökar?

SOM ALLTID PÅ hösten har jag svårt att passera skyltställ som dig­nar av lökväxter prydligt sorterade enligt färg. I år utökas mina od­lingar med kirgislöken 'Purple sensation', ett par påsar sommarsnö­klocka och dito av berglök. Denna lördag har med andra ord gått i lökplante­ring­ens tecken, och jag hade också mängder av tidigare uppgrävda tul­panlökar som måste ner i jord.

De senare har jag helt frejdigt planterat tätt, tätt i lite större plast­kru­kor, som i sin tur nu är nedgrävda i ett av grönsakslanden för vin­tern. Min förhoppning är att lökarna ska överleva, gro på våren och att jag på så vis ska kunna gotta mig åt ett överdåd av tulpaner som kan pla­ceras där jag känner för det, t.ex. uppe på terrassen eller vid trap­pan upp till densamma.


Gårdagen innebar storkok på de kycklingben jag ”fyndade” på spe­cialpris i förrgår. Det blev indiskt; ett recept på chicken curry från min välanvända bibel, ”Vår kokbok” (Rabén & Sjögren, 1993). Det är den i särklass bästa kokbok jag har. Den är redig och innehåller det mesta, från traditionell husmanskost till mer ”vågade” rätter.


3 x middag för två blev det och efteråt kände jag mig – förutom propp­mätt – extremhusmoderlig :o)

Igår plockade jag också ner alla äpplen från träden. De som inte mo­ni­lian förstört har blivit stora och jättefina. I slutändan blev det rätt många kilon, så nu borde man ha en jordkällare eller ett bra sval­för­råd. Men här står varken det ena eller andra till buds, så det blir till att äta och baka allt vad tygen håller.


Fast just nu är det dags att börja fundera på middagsmat igen. Chick­en curry två dagar i rad är förstås en möjlighet, men idag tror jag ban­nemej det blir grillad korv! Vädret har med ens slagit om till klarblå him­mel och nästan sommarvarmt, men har vi otur är det en av de sis­ta dagarna som lämpar sig för gasgrillen.

10 kommentarer:

 1. Hej

  Du den där överskriften var ju verkligen hmmm kul...haha.

  SvaraRadera
 2. Och funkade gjorde den synbarligen också, haha! ;o)

  SvaraRadera
 3. Nu borde jag förstås kasta mig in i bilen genast i morgon och köra till närmaste blomsteraffär för att köpa lökar av olika slag. Jag brukar alltid missa det på hösten, och stå där med lång näsa på våren-försommaren.

  SvaraRadera
 4. Här behövde jag inte planera mitt lökinköp. I Mariehamn finns en affär som heter Sparhallen och som väl snarast står att likna vid ÖB i Sverige; sortimentet innehåller det mesta, även lökar och frön enligt årstiden.

  Det är f.ö. i den butiken jag genom tiderna köpt de allra bästa fröna för grönsaksodling, antagligen just för att de alltid har nytt lager för säsongen och att fröna inte behöver stå vecka ut och vecka in i ett gassigt och hett växthus, som det ofta blir i handelsträdgårdarna.

  SvaraRadera
 5. Justa lökar! Som du har köpt, alltså!
  Lökväxter har jag inte så många, får nog bättra mig litet där...
  Dom går ju att peta ner mellan perennerna.
  Så mycket äpplen du fick! Det var ju nästan tur, att trädet fick en sjukdom, så att det inte blev ännu fler! Man kan ju inte äta hur mycket äppelmos som helst!
  Må så gott, kramar, Monica

  SvaraRadera
 6. HaHaHa.
  Jag har ochså tänkt införskaffa nya lökar.Här har vi ätit älgsoppa för hela familjen.

  SvaraRadera
 7. Här ligger det också ett gäng lökar och väntar på att få komma ner i jorden.Förra året provade jag att vacumförpacka äpplen och det gick riktigt bra. 4-5 i en plastpåse, suga ur all luft och knyta till. Sedan låg de i min friggebod utan värme på och höll sig riktigt bra.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Arbetsamt och roligt med skördetider. Och Gott! Var på lingonplockning idag med skralt resultat. Man får vara glad för det lilla:) ...och datorn är gammal och trött och funkar ibland, ibland inte. Man får vara glad... Nä int e ja glad int.

  SvaraRadera
 9. Monica:
  Haha, jo, de andra lökarna är inte mycket att hänga i granen, om jag så säger ;o)

  Ska bli spännande att se om bilderna på påsarna motsvarar resultatet i levande livet :o)

  Stickmamman:
  Lökar eller "lökar"..? Det senare är ju modeeernt idag om man har lust och råd. Själv skulle jag inte komma på tanken. Särskilt inte sedan jag för någon tid sedan läste att man är tvungen att "fylla på" efter X antal år, eftersom innehållet i de konstgjorda kuddarna med tiden absorberas av kroppen och det annars slutar att man står där med samma, gamla taxöron igen.

  skapa och inreda:
  Jag med! Sommarsnöklocka har jag redan i några år velat ha, men först nu hittade jag lökpåsar med den sorten.

  Kerstin:
  Det där äppelförvaringstipset måste absolut provas! Suger du ut luften med egna, inbyggda bälgarna eller använder du rentav dammsugaren..?

  Gunilla:
  Trilskande datorer är ett nutida gissel :o/ Min bärbara - köpt beg. för en spottstyver för ett par år sedan - har börjat visa tydliga tecken på ålderdomssvaghet. Jag har rensat bort gigabytevis med bilder och kört en defragmentering, men orken är ändå inte vad den en gång var. Kan en processor bli gammal, så där riktigt på riktigt..? *undrande*

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!