fredag 16 september 2011

Förkylningstider

LILLA A ÄR för tredje dagen hemma från skolan med halsont, huvud­värk och hackhosta. En riktigt äkta höstförkylning med andra ord och inget man dör av, men nog så jobbigt medan det pågår.

Halstabletter, hostmedicin och huvudvärkspiller är vad som står till buds – och baljvis med varmt te med honung och mammas nybakade scones; perfekt när inget riktigt smakar.


Som den ömma moder jag är gjorde jag dessutom igår min dotter till viljes och bjöd på turkiska squashplättar till middag.


Mücver heter de på utrikiska och ett otal varianter av receptet finns på nätet. Min smet gör jag på en squash på c. 300 g (grovriven med ska­let kvar), 2 ägg, salt, peppar, spiskummin, färsk persilja, en klyfta vit­lök och ett par deciliter dinkelmjöl och steker plättarna i solrosolja.

Finessen är att ha precis lagom het olja, så att plättarna blir genom­stek­ta utan att ytan bränns. För hög värme resulterar i att mitten blir degig och det är inte gott.

Igår hittade jag naturella kycklinglår på specialpris, så idag ska jag in­viga min nyfyndade gjutjärnsgryta. Det är fördelen med höstrusk­vä­der, att man blir sugen på riktig mat! Och snart återkommer lusten att hantverka också. För det gör den väl..?

5 kommentarer:

 1. Hälsa lilla A och önska snabb bättring!
  Visst är det härligt med hösten - man får lust att göra storkok, sylta och safta, baka och naturligtvis att handarbeta!
  Ha en riktigt skön hösthelg!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 2. Krya på sig dottern A.
  Jag var med Sandra till läkare igår hon mår inte alls bra,å det var inte så kul hon kanske har struma.Kram på er.

  SvaraRadera
 3. Inte roligt med förkylningar, hur vanliga dom än är. Men med en så öm moder är hon nog snart kurant igen.

  SvaraRadera
 4. Tjena syrran ;D
  Lägger in en önskan om tillkryning och lovar dig att lusten kommer tillbaka. Förr eller senare ...
  Nu är det minsann läggdags här. Hade tänkt tota ihop några rader i bloggen, men tji fick jag. Fick akut skrivkramp och tar strax ett par varv med stickorna sittandes i slafen i stället. Ingen mönsterstickning, bara räta varv runt runt ... annars kan det gå åt pipsvängen när huvudet inte riktigt vill vara med.
  Vi hörs hörru!

  SvaraRadera
 5. Tack för din fina kommentar, den värmde!! Din filt är helt underbar, i all sin färgprakt!! Själv håller jag på med en liknande, denna gång i bommullsgarn i röd-rosa-nyanser.

  Måste tacka för all inspiration du sprider i din blogg, och alla mönster.. jag har börjat så smått med blomkudden också, ett härligt mönster!

  Ha en trevlig helg! Kram, Erica

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!