onsdag 19 oktober 2011

Kök & trädgård

ÄNTLIGEN ÄR DET dags för mustiga gryträtter! Igår blev det ett rik­tigt långkok i form av karelsk stek, karjalan paisti, på mitt sätt.

Grytbitar av både fläsk- och nötkött, diverse rotfrukter, ett par lökar, lagerblad, kryddpeppar, salt och lite vatten blir efter närmare tre tim­mar i ugnen en både billig och mättande köttmåltid.


Före grytan åkte i ugnen passade jag på att skörda och torka vinterns behov av libsticka, ett måste för alla vinterns soppkok. Libstickan är soppkryddornas konung, det är det inget att snacka om!


Och så måste jag bekänna ett inköp till trädgården ... Med 70 % ra­batt – ja, sjuttio! – på ett drygt meterhögt magnoliaträd, Magnolia loebneri 'Merrill', fick det bara lov att rymmas i budgeten när jag varit så duktig och lagat massor av mat för nästan ingenting.


Idag ska jag plantera.
I vår ska jag njuta.

2 kommentarer:

 1. Mums, jag älskar mustiga grytor med massor av rotfrukter! Ännu en sak som är bra med hösten...
  Magnolia - en underbar buske/träd!
  När vi bodde i Lund, hade vi en magnoliabuske, som blev ganska stor till sist! Magnolia hör liksom ihop med studentstaden Lund för mig och när vi flyttade hit, så tyckte jag inte att det passade här...
  Men dottern på Humlebacken har planterat en precis likadan som den vi hade i Lund, så jag kan njuta av den där...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Jag älskar grytor och soppor. Det är ofta enkelt att laga till och man kan laga till en stor omgång långt i förväg.

  Magnolian stötte jag på för första gången i England då vi hälsade på dottern i Lancaster. Den är praktfull, mycket vacker då den blommar. Däremot har jag vag uppfattning om hur bladverket ser ut när blommorna är borta, eller hur länge den blommar för den delen. Kanske inte så mycket att grubbla på för min del, för här är det nog ingen idé att försöka sig på att plantera den.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!