lördag 22 oktober 2011

Om ni bara visste

... HUR VANSINNIGT GLAD jag är över min Intuos 4, ritplattan från Wacom!! Jag har inte tecknat eller målat på år och dag; livet har va­rit sånt att jag varken haft tid eller ro – ärligt talat inte ens lust – att ägna mig åt den biten av min kreativitet. Någon sporadisk il­lu­stra­tion hit till bloggen är allt jag fått till på senare tid.

Från första stund jag stöpslade i USB-kontakten är jag kär :o)
Det uppstod visserligen ett litet problem efter installationen, men jag löste det. Se nedan!


Vad jag däremot bränt en massa onödig energi på är att för n:te gång­en i ordningen vara förbannad på FPA, Folkpensionsanstalen (Finlands motsvarighet till Försäkringskassan). I torsdags kom det ett brev, där de meddelade att hoppsansa, i två år har de totaalt missat att ta i beaktande den inkomst jag har från min näringsverksamhet, så nu när de sent om sider rättar sig blir jag säkerligen skyldig att återbetala. FÖR TVÅ ÅR!! Är de inte kloka?!

När jag ändå hade det tvivelaktiga nöjet att vara i kontakt med sag­da instans passade jag på att höra mig för om vad som händer med ett besvär, daterat 17 augusti 2009, som jag och Lilla A:s pappa ge­men­samt lämnat in i ett ärende. Om detta visste de noll och ingenting, så jag ringde istället direkt till Försäkringsdomstolen i Helsingfors, där ärendet ska behandlas.

”Nej, något sånt har vi inte fått”, svarade de, efter idogt letande i dia­rier, register och möjligtvis även ett antal papperskorgar. Vad vet jag?

Jamen, va faan! Det har gått 26 månader (!) sedan vi besvärade oss. När jag arg som ett bi senare under dagen åkte in till FPA:s lokal­kon­tor här i Mariehamn för att ta reda på vad i hela glödheta som pågår, ja, då visade det sig att de mycket riktigt ankomststämplat doku­men­tet den 18 augusti 2009 och helt enligt regelverket scannat in det. Men sen ... vad hände sen? Till Försäkringsdomstolen har det i alla fall inte vidarebefordrats.

Om jag uttrycker mig milt skulle jag vilja säga att jag är arg, men det låter för mesigt. Det jag är just nu är dödsförbannad – och lite till! De ska tammefan inte tro att de kan återkräva några pengar från mig för ett beräkningsfel de själva begått med mindre än att vårt besvär skickas till Försäkringsdomstolen ögonaböj och tas till behandling for­tare än man hinner säga: ”Eff, pee, aa.” Den normala behand­lings­ti­den hos Försäkringsdomstolen är 12-18 månader, och så länge till tänker vi så fan heller vänta!

Jag blev som igår lovad ett samtal från högsta hönset på lokal­kon­to­ret, men tror ni det kom? Skulle inte tro det, nej. Det är då en himla tur att jag har min ritplatta att luta mig mot ...Om felmeddelandet Tablet Driver Not Found dyker upp när datorn startas löser man problemet så här (Windows XP):

- gå till Kontrollpanelen och välj att se innehållet i det s.k. kategoriläget

- välj Prestanda och underhåll

- välj Administrationsverktyg

- dubbelklicka på Tjänster

- sök upp TabletServiceWacom i listan och markera valet; högerlicka och välj Egenskaper

- välj fliken Återställning

- ändra första försökets alternativ till Starta om tjänsten och ange tiden för omstart till 2 minuter

- starta om datorn

4 kommentarer:

 1. Jag har varit på vippen att inhandla en platta tidigare men det stupar alltid på att jag inte vet vad som är viktigt att tänka på. Hur valde du platta Nina? De finns ju från några hundralappar och uppåt och när man inte är insatt är det svårt att veta vad man ska satsa på.

  SvaraRadera
 2. Cici:
  Ja, vet du, när det kommer till FPA (eller FK) upphör man väl aldrig att förvåna sig över att det någon enstaka gång är något som fungerar. Vad betr. besväret så började det redan 2008 med ett första besvär till det som heter besvärsnämnden. När det så småningom, efter ett drygt halvår (om jag minns rätt) kom ett avslag skrev vi ett nytt besvär, till följande instans, dvs Försäkringsdomstolen. Hade vi vetat att FPA är så slarviga med att vidarebefordra dokument som lämnas in personligen och helt enligt deras egna direktiv, tja, då hade vi högst antagligen skickat det som rek. brev per post till Helsingfors.

  Vad ritplattan anbelangar finns det en viss risk att det blir lite väl mycket av det goda här på bloggen, eftersom det är så jämrans kul att teckna med hjälp av denna. Du, och övriga, får väl hojta till om det går till överdrift :o)

  Marianne:
  Ja, kära du, det är inte lätt att veta vad man ska välja. För mitt vidkommande har jag valt utifrån vad jag läst mig till på diverse användarforum runtom i världen. Sen beror det förstås på till vilket ändamål man ska ha sin platta. Om den bara ska användas som ett mer ergonomiskt alternativ till en vanlig mus krävs det förstås inte lika mycket som när man t.ex. ska göra illustrationer eller jobba med avancerad fotoretuschering. Men Wacom lär vara bra. Dessutom lär inte storleken spela särskilt stor roll, utom för priset. Många proffs använder samma modell som jag valde, den minsta, som heter Intuos 4S.

  SvaraRadera
 3. Du har numera väldigt roliga illustrationer till dina urförbannade inlägg i alla fall!
  Lycka till med försäkringskasseärendet!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara säga så här: Hade något sådant hänt (kan alltid inträffa) på det (privatägda) försäkringsbolag som jag arbetade på, så hade vi gjort ALLT för att snabbt ställa allt till rätta.Vi hade bett kunden om ursäkt, snabbt gått igenom ärendet med högsta prioritet,gett kunden rätt om minsta tveksamhet fanns eller tagit det med förtur till nästa skadeprövningsnämnd. Dessutom kompenserat om kunden haft extra utgifter på grund av vårt slarv. Skulle vilja se det statliga bolag som arbetar så!Man blir så ZX#%FY!!!!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!