söndag 16 oktober 2011

Älg, tammefan!

NÄR JAG VAR och handlade i förrgår höll jag på att dratta på ändan när jag passerade köttdiskarna. Nymald, svensk älgfärs för 9,90/kg! Skämtar ni? tänkte jag. Åtminstone 19,90 ska det väl vara, kanske rentav 29,90..?

Men nä. Priset var 9,90, så igår blev det guldmiddag: grillade älg­färs­biffar, ugnsrotsaker i gott sällskap och turkisk yoghurt blandad med tranbärsgelé. Jädrar i det, vad gott det var!


Så här blandar jag min älgfärssmet:
1 dl havregryn + 1 msk lökflingor + 1 tärning köttbuljong + 5 torkade, sönderstötta enbär blötläggs i c. 1 dl kokande vatten och får svalna. Rör sedan i c. 600 g färs, 1 tsk salt, en skvätt soja och 5-6 varv svart­peppar från kvarnen. Allra sist rör jag ner ett ägg.

Och så här gör jag för att snabbt få till tjusiga pannbiffar:
- rulla runda bollar (c. 100 g/st; vill du vara petig väger du dem)
- placera bollarna jämnt fördelade över t.ex. en skärbräda av plast
- lägg en annan skärbräda ovanpå bollarna och tryck till
Voilà, snabbt som ögat har du tillverkat flera jämntjocka biffar!

***

Inte fullt lika upplyftande var hålet jag upptäckte i mina relativt nya gummistövlar :o(

Men så länge man har ”Jesustejp” i kojan går det mesta att fixa – och en välklädd kvinna (eller man) bör aldrig lämna sig utan en rulle! Med lite silvertejp kan man rädda det mesta, allt från ungarnas trasiga ga­lon­kläder till spräckta fönsterrutor.

10 kommentarer:

 1. Ja, där gjorde du ett kap! Älgfärsen är dyrare här! I Sverige...
  Det lät gott, ditt recept! Det måste jag nog prova!
  ha en fin söndag!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Finns det inga älgar på Åland? Annacarin

  SvaraRadera
 3. Monica:
  Ett kap, minst sagt! :o) Att överhuvudtaget hitta viltkött i köttdisken är i sig ett kap.

  Annacarin:
  Jodå, det finns t.o.m. gott om älg, men är man ett ensamstående fruntimmer utan jaktkort och -marker är det lika med omöjligt att få ens en mule att landa i grytan. Varför det är svenskt och inte lokalt avskjutet vilt som hamnar i en åländsk butik är för mig höljt i djupaste dunkel och känns minst sagt bakvänt :o/ Men eftersom jag inte skulle ha språkövningar med mitt byte la jag denna gång inte så stor vikt vid nationaliteten ;o)

  SvaraRadera
 4. Vafalls? Så billig älgfärs har jag ALDRIG hittat här. Ja annat än i syrrans frys då ...

  SvaraRadera
 5. Ja, då förstår du min förvåning och första förvirring! Konstigt att de kan erbjuda ett så pass humant pris för kött som trots allt varit ute och gungat på den sju haven (nåja, inte riktigt, men du fattar hur jag menar).

  SvaraRadera
 6. Jag har bara älgfärs i frysen (har beställt nötfärs).Tänker aldrig på vad det kostar när man inte behöver köpa.

  SvaraRadera
 7. Hejsan

  Jesustejp? haha....varför kallas silvertejpet så?

  SvaraRadera
 8. Pratade med syrran i telefon för en stund sedan. Hennes gubbe var på älgjakt och han hade fällt en stor älgtjur så nu blir det både färs, grytbitar och filé i deras kyl. Attans att hon bor 50 min bort ...

  SvaraRadera
 9. Det var dig väl unt att få tag i "naturligt" kött till det humana priset, ett pris som kanske skvallrar om tillgången på älg i årets jakt. Hoppas att det smakade.

  Stövlar som går sönder är ett vanligt fenomen. Nu för tiden verkar det vara urusel kvalitet i stövelmaterialet, oavsett märke. Det är nog tänkt att man ska gå enbart på fina gräsmattan med dom och absolut inte i skogen bland ris och skarpa stenkanter.

  SvaraRadera
 10. Stickmamman:
  En frys full med älg (eller annat vilt) är något man ska vara tacksam för! Idag, när vilket "odlat" kött som helst kostar skjortan och ett halv par byxor, är stadig tillgång på hemskjutet värt många pengar. Att det dessutom är ett hälsosamt kött slår ju inte direkt hål i sidan det heller!

  Skånegrabben:
  Eh ... ja, det vete fåglarna. Kanske för att det går att uträtta under med den sortens tejp? ;o)

  Anki:
  Jamen, så förargligt att avståndet är som det är! Det går väl knappast för sig att skicka charkuterivaror med post? Fast kanske, i en kylväska med många kylblock! Leveranstiden inom Sverige borde väl inte vara mer än en dag eller så..?

  Cici:
  Du aanar inte hur gott det var ... *suckar av lycka* Jag har inte ätit älg på två år, så därför smakade det säkert extra prima. Skulle jag varit något mer stadd vid kassa hade jag tryckt in många kilon i frysen, men som det nu är blev det bara två 600-gramspaket. Alltid något :o)

  Ja, detta med taskig gummikvalitet är verkligen irriterande. De här stövlarna har inte många år på nacken och som synes av bilden är det helt enkelt materialet som ger upp på ett ställe där stöveln böjer sig när man går. Alltså inte ens ett hål förorsakat av en kvist eller något annat vasst :o/ Sur blir jag. Slit och släng, slit och släng, det är vad vårt samhälle av idag bygger på :o(

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!