fredag 14 oktober 2011

RECEPT > Enklaste smulpajen


URSPRUNGET TILL DET här receptet kommer från en av min mam­mas väninnor och har många årtionden på nacken. Enklare än så här kan det inte bli att laga en god smulpaj på frukt eller bär, beroende på vilketdera som finns att tillgå. Jag gör den oftast på äpplen.Du behöver:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
1 ägg
5-6 äpplen av en mjölig sort
lite socker och kanel att strö på äpplena

Gör så här:
Sätt ugnen på 220°.

Arbeta ihop mjöl, socker, bakpulver och kylskåpskallt smör till en smu­lig deg av havregrynsliknande konsistens – en pajknådare är till god hjälp. Arbeta till sist in ägget.

Ställ in smuldegen i kylskåpet medan du skalar, kärnar ur och klyftar äpplena. Här är det behändigt att ta hjälp av en äppelklyftare ;o)

Häll ungefär 3/4 av degen i en form och kläm ut den uppåt kanterna också. Fyll formen med äppelklyftor, sockra dem lätt och pudra över kanel enligt smak. Strö ut den resterande fjärdedelen av degen ovan­på äppelklyftorna.

Pajen gräddas i ugnens nedre del c. 30 minuter eller tills äpplena mjuknat och smuldegen fått fin färg.

6 kommentarer:

 1. God morgon, är det inte så att det enklaste brukar vara det godaste. Man behöver inte krångla till det, Ibland när jag läser recept lägger jag det åt sidan när det är genomläst.
  Är det inte en massa konstiga och onödiga ingredienser så är det en massa omständiga förfaringsätt. Då, tröttnar jag iallafall.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 2. i morgon blir de äppelpaj hos oss.
  hälsar Ella

  SvaraRadera
 3. Mmmmm, vad jag blev sugen på äppelpaj!
  Det får nog bli någon av helgdagarna...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Gunilla:
  Haha, det är nog bäst att du snor dig på före du utfodrat rådjuren med alla äpplen! :oD

  Monkan:
  Så sant som det är sagt! Jag satt och tittade på "Niklas mat" igår och förfasade mig över den danska finrestaurang han gästarbetade hos. Hu, sånt pill! Hu, sån kirurgisk precision! Hu, så själlös mat!

  Ella:
  En mäkta god idé! Med stark betoning på "god" ;o)

  Monica:
  Den här är så busenkel och snabb att göra att man kan bli sugen och få den färdig på långt under en timme, som det blev för oss i "Rucklet" igår kväll :o)

  SvaraRadera
 5. Muuuums! En sån får det bli när jag kommer hem från jobbet i morgon.
  Handarbetslust ... hmmm ... Jag vill så j-a mycket, köper garn (fast jag har kassevis) och ser allt jag ska göra för min inre syn, men det bliiiiir ju inget. Jag är fan hopplös. Sockorna bara blir till eftersom jag stickar på tåget till och från jobbet. Det blir i alla fall ca en timme om dan. (Det är mitt sätt att samla mig och stänga ute allt som stör runt omkring). Har ju lovat dottra ett par till och sen ett par till hennes väninna som blev kär i de förra jag gjorde, haha ... Jag har ingen deadline på dem, men har lovat mig själv nu att inte börja med annat så länge de inte är klara. Men jag vill ju sticka Lovikkavantar och gubbas vill ha en mössa. Jag vill sticka klart den sura Citronsjalen (miljoner maskor i tunt garn), jag vill virka rutor och blommor. Jag vill ... *suck* ... Nu går jag och lägger mig. Vi hörs, kramen!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!