onsdag 23 maj 2012

”Det är mycket nu”

... BRUKAR EN AV mina bekanta säga. I fallet med ”Rucklets” trädgård stämmer det utomordentligt väl för närvarande! Oj, så allt kom igång när det blev lite varmare! Det är nästan så man kan höra smällarna från fyrverkerier när allt slår ut i full blom. Och pollinerarna har bråda tider. Kolla på det här biet. Se bara, hur överlastad med pollen han är!


Varje vår är det lika roligt att få se att saker och ting har tagit sig gen­om en lång, kall vinter. Att jag lyckades övervintra mina minimala fuch­siaskott inomhus är t.ex. ett rent under. Ett under som nu tänker gå i blom dessutom!

Det vita löjtnantshjärtat jag fick av S ifjol har klarat sig och ramslöken mår prima. Av den har jag t.o.m. uppdagat pyttesmå fröplantor i år. Kul! Plommonträdet står i fullt flor och nu dröjer det inte länge förrän äppelträden följer efter. De här veckorna är de allra vackraste på går­den, så det gäller att njuta allt man orkar.


I år försöker jag mig på squashodling för första gången. Alla frön jag satte grodde som de skulle och plantorna börjar bli rejält tilltagna. Så pass att jag kanske redan idag blir tvungen att plantera ut dem i träd­gården.


Men första trädgårdssysslan för dagen blir faktiskt att gräva upp tul­panlökar. Det låter helt sjukt att göra det den här årstiden, men att vänta på att det kommer upp blad är enda sättet att veta var de finns. Och går det så går det. Tulpanlökar är dessutom bra mycket tåligare än man tror.



TRÄDGÅRDSNOTERING
Dagen började med att jag grävde upp c. hälften av de gula tulpaner som vuxit intill häcken på husets norrsida. En del fick flytta till långa rabatten mot gatan och resten planterade jag bredvid rhododendronen P.J. Mezitt inne på gården.

Tomat- och gurkplantorna fick äntligen ner fötterna i sina riktiga odlingslådor, så nu kan de få växa bäst sjutton de vill. Nytt för året är att jag testar tipset om ”självbevattning” uppifrån medelst uppochnervända PET-flaskor som man skär bottnarna av.

5 kommentarer:

  1. Flygande squashplantor! Det är nog hög tid att plantera ut den. Det är nästan lite synd att allt sker samtidigt, man hinner ju inte med i svängarna. Fin bild på biet med sin last.

    SvaraRadera
  2. Ja, kan du fatta, squash som flyger! Haha! Men de får nog flyga lågt en stund till, för jag läste just på att de inte vill ut i det fria förrän temperaturen under hela dygnet inte går under +10. Det gör den fortfarande, med flera grader :o/

    Att biet kom med på bild vara rena olycksfallet i arbetet, om jag så säger. Motivet var körsbärsblommorna och han råkade bara befinna sig där när jag knäppte. Ibland har man tur :o)

    SvaraRadera
  3. Hej Nina,

    Hur har du lyckats med att få ramslöken att växa i trädgården? Jag har sått frön flera gånger men det blir inget. Vet du om det går att få tag på plantor någonstans på Åland? Har frågat på flera handelsträdgårdar i Sverige men ingen har ramslöksplantor.

    Visst är det härligt just nu med allt som gror och växer!

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eh ... tja ... jag planterade den. Antagligen trivs den för att jordmånen överlag är kalkrik här på Åland, så även på min gård. Jag har aldrig sett ramslöksplantor till försäljning, men enklast är väl att helt enkelt gräva upp några lökar någonstans? Om mina vore lite mer etablerade skulle jag erbjuda dig av dem, men beståndet är t.v. "på uppväxt". Annars får du försöka med frön en gång till och använda en mager men kalkrik såjord.

      Den här tiden går utanpå allt annat. Vårens skira grönska är något alldeles för sig och högsommarens mättade färgskala är ingenting i jämförelse. Fast visst är det vackert även lite senare när rosorna och pionerna går i blom! Och prästkragarna, och ... Jaja, okej då! Högsommaren är vacker den med ;o)

      Radera
  4. LÅter som en bra idé med petflaskorna. Jag stack ner elrör när jag planterade clematis och vattnade genom en tratt. Bra eller inte, de tog sig i allafall.
    Kram
    Kerstin

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!