lördag 5 maj 2012

Med råg i rygg... jag menar ”Rucklet”

RIVET RÅGBRÖD ÄR i mitt tycke ett extremfinskt bröd. Lik förbannat har jag fått recept av Annacarin från Västrahult i Kalmarskogarna i Sverige. Jominsann, så kan det gå!

Aldrig förr har jag bakat den här sortens bröd, men eftersom Anna­carins är så vansinnigt gott ville jag gärna prova. Det här är för övrigt inget bröd man kommer på så där en eftermiddag att man vill servera till kvällsteet. Nänä! Först ska det sättas fördeg, som ska mogna i två dagar, och inte förr­än på tredje dagen är det dags för själva baket.


Runda, fina kakor, som skärs upp runtom och rivs itu medan de ännu är varma är modellen. Eh .... runda var det. Hm ... Nåväl, har man inget färdigt mått får man ta vad man har. I mitt fall fick det bli två storlekar av kastrullock med raka kanter och det funkade alldeles utmärkt!

För att kunna sära på dem direkt efter gräddningen utan att bränna fingrarna drog jag på mig ett par skinnhandskar. Väntar man bara liite för länge blir det nämligen mycket svårare att ”riva” dem.

Kolla, Annacarin! Så här fina bröd blev det:


Sen vill jag passa på att påminna om Ålands musikinstituts dansgala i Alandica Kultur & Kongress imorgon 6 maj, som markerar slutet på vår­terminens undervisning.

Kl. 19:00 börjar föreställningen. Den är gratis och bjuder på ett par timmar med professionellt koreograferad dans i olika genrer. Jag ska självfallet gå, för inte kan jag missa att se Lilla A:s grupp köra stenhårt i närmare sex minuter till Storytime med finska Nightwish! Dessutom är det utlovat repris av deras nummer från höstens dansgala till Britney Spears-låten ”Till The World Ends”.

8 kommentarer:

 1. Aha! Man river dem på det hållet! Det ser svårt ut, tycker jag... Mycket proffsigt, Nina!
  Kram från Monica!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Proffsigt? Med grytlock som mått?? Haha! Du är för rolig du! :o)

   Radera
 2. MYCKET imponerande, men så fick du ju också helt professionella råd....
  Jag är mycket impad av formen. Jag hade aldrig kommit på att använda ett lock. Det verkar ju idealiskt med den raka vassa kanten!! Visst är de goda!?! Nästa gång kan du pröva att göra dem tunnare och tunnare och tunn... Det blir svårare att dela dem ( och lättare att bränna dem), men de blir läckrare. Att använde handskar var ju också fiffigt, fast fusk....
  Jag önskar att jag hade kunnat vara där imorgon och titta på A-s dansuppvisning.
  Ikväll blir det bullar och på måndag piroger. Allt till aktivitetsdagen.
  Annacarin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, utan expertisrådgivning hade det nog inte slutat så här pass bra vid första försöket :o) Så den tackar jag för å det varmaste!

   Jag tyckte faktiskt jag var sk-tsmart som kom på att mina grytlock har perfekt storlek och schysta, raka kanter! Plan B hade varit att klippa till en konservburk modell större, enligt samma princip som jag tillverkade mitt munkmått förra veckan.

   Faktum är att jag testade såväl olika storlekar som tjocklekar och du har helt rätt. Ju tunnare, desto smarrigare. Sen blev jag tvungen att ta speltmjöl istället för graham, men det funkade tydligen lika bra, även om jag inte tycker att de blev riktigt lika goda som dina. Undrar om du möjligen haft i aningens mer sirap i dina, för jag tyckte de hade mer sötma än vad mina fick. Och handskarna var väl inget fusk heller? Produktionseffektivisering kallas det ;o)

   Jösses, så du bakar och står i till aktivitetsdagen! Och med tanke på vad du berättade att du redan har infruset så är det inte utan att jag undrar hur tusan du får plats med MER ... Eller kör du bullarna lika tunna som rågbrödet..? Då går det ju att trava in hur många som helst i frysen à la EP-skivor i en jukebox, haha!

   Radera
 3. "Jukebox"? Du är rolig du, fast det är nog ingen dum idé, för det är något sådant jag gör med det hårda tunnbrödet. Ståendes i papperskassar för att ta så lite plats som möjligt. Jag har aldrig använt speltvete någon gång. Liknar det graham? Fick du tag på riktigt grovt rågmjöl. Har ni det på Åland så ska jag kanske köpa hem nästa gång. Utbyte av livsmedel meddelst båt. Angående sirapen så är det ju så att jag är lite dålig på recept. Glugg, glugg, glugg, nu är det nog tre matskedar.... Annacarin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelt, i alla fall det jag köper, är en grövre variant av det vanliga vetemjölet, så ja, jag skulle säga att det liknar graham.

   När du säger "grovt" om rågmjöl är det ju lite svårt att veta hur grovt det ska vara för att vara grovt. Men det jag bakar med är av märket Sunnuntai och på påsen står det "Grovt fullkornsrågmjöl". I mitt tycke grovt så det förslår, för när man mjölar bakbordet med det är det mer som att hälla brödsmulor på bordet än puder.

   Haha! Skulle nog tro att jag får glugga till det vid nästa bak. Glugg, glugg, glugg är helt klar mer sirap än receptet föreskriver ;o)

   Radera
 4. Jag testade ett slag att baka rågbröd. Väninnans hästar gillade det...

  Alltså, brödet var gott när det var nygräddat och lite varmt ännu men sen blev det nåt som mer liknar nåt som diskuskastarna använder i OS. :/

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du provade aldrig att förvara det i tätslutande påsar/burkar..? Eller frös in det? Dessutom går det ju utmärkt att torka också, i tunna kakor eller skivor. Är inte varrasleipä just precis detta, torkat rågbröd?

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!