söndag 29 april 2012

Nå, våren, hur ska vi ha’t..?

DET ÄR PÅ nåt sätt väldigt mycket varannandagsvår det här året. Knappt hinner man tänka: Jippi, nu kommer värmen! före det blir en off-dag igen, mulen, blåsig och k-k-kall.

Men igår var det en riktig on-dag med strålande sol, så jag kunde vara ute och pyssla i nästan sex timmar utan frysa häcken av mig.


Glaspalatset är vårdstädat, odlingslådorna tömda på gammal jord och förberedda för en ny säsong och det är bara att med en suck konsta­te­ra att grästillväxten har gått igång. Månntro jag ska få igång käre Stig ännu en klippsäsong..?

Annars är det rätt så tunt med blomsterprakt i ”Rucklets” trädgård. Men något lite har ändå kämpat sig upp och vecklat ut sig i den opå­lit­li­ga vårsolen.

Jag gillar backsippor.
De är på något vis så skönt ”fläskiga”.

Och vem kan motstå en matta
av blommande, blå blåstjärna ..?

Min namnlösa viva, en relik från husets forna ägare,
blommar långt före gullvivan, Ålands landskapsblomma.

TRÄDGÅRDSNOTERING FÖR 28.4
Den ena av de två lediga odlingsrutorna blev under dagen spadvänd och de tre höga planteringslådorna tömda på gammal jord. Lite allmän vår­städ­ning medelst bortklippning av visset från ifjol fick jag också till stånd och i rabatten utanför Glaspalatset sådde jag frön från kanadensisk solhatt, som jag fått av Fröken H.

Potatishinkarna inne i Glaspalatset behövde få sig ännu ett jordlager. Nu väx­er det!

4 kommentarer:

 1. Ja, nu är nog värmen här för att stanna! igår var det så himla varmt när man jobbade lite hårt så jag var tvungen att ta av mig jackan - och det var första gången den här säsongen!!
  Vilken tur att jag läste ditt inlägg och att du skrev att då sått. Jag kom precis på att jag har massor av vallmofrön av tre sorter (dom röd/vita Danish Flagg och så två sorters rosa och lila) jag skulle så någonstans. Måste göra det idag.....

  SvaraRadera
 2. Hej Nina, vi hade också hyfsat väder igår, så vi fick också gjort en del. Men idag blåser det så det skallrar i fönstren, alltså inget trädgårdsväder.
  Jag är lite sur, köpte luktärtsfrön, la dem i blöt över natten innan jag sådde dem. Icke ett jota har det blivit av dem mer än en tanig ynklig planta. Så nu hamnade de i komposten. Tror jag har fått mycket gamla frön.
  Jag planterade potatis igår, i stora spannar, få se ifall det blir något. De blir inte färdiga förrän senare på sommaren i så fall.
  Nästa vecka skall bönorna och ärtorna i jord, den skörden ser jag fram emot.
  Hoppas att det snart skall gå att plantera ut tomaterna, de blommar nu. Jag har lyckats iår med dem, korta och fina exemplar.
  Nu skriker kaffetarmen, ha det bra , vi hörs.
  Monkan

  SvaraRadera
 3. Här är det lika fint väder idag igen :o) På f.m. var jag med väninnan S på traditionsenlig nässelplockning. Efter fika hos henne for jag hem och satte igång i trädgården igen. Idag var det maskrosuppdragning som stod på menyn. Sex års kamp har gett bra resultat; här finns inte många att tampas mot numera.

  Vad trist med dina luktärtsfrön, hördu! Precis samma sak hände för ett par år sedan när jag hade köpt såna. Lika omsorgsfullt blötlagda som dina vägrade fanskapen gro och jag tror inte att jag fick upp mer än en, högst två, ynkliga plantor. Även min sådd hamnade på komposten :o/

  Klart det blir potatis i dina spannar! Fin potatis dessutom :o) Åtminstone enligt min erfarenhet.

  Här är det inte tal om att så ärtor och bönor på friland ännu. Jorden är långt ifrån tillräckligt varm ännu, och jag överväger faktiskt om jag ska förgro bönorna inomhus/i växthuset.

  Min kaffetarm skriker också. Eller snarare födoämnestarmen. Jag har visst glömt bort att utfodra mig nu igen ...

  SvaraRadera
 4. Oj, vad du har jobbat! Och visst känner man sig nöjd, när det blir fint i rabatter och krukor!
  Här har det varit fint väder flera dagar nu, litet blåsigt idag, men inte värre än att vi kunde sitta ute och äta lunch med våra gäster!
  Ha en fin Valborg och första maj!
  Kram, Monica

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!