måndag 14 maj 2012

Mors dag..?
Jaså, jaha.

IGÅR VAR DET mors dag här i Finland; ett jippo som i år passerade mig alldeles obemärkt. Eftersom jag inte på eviga tider haft någon dags­tidning, varken av lokal- eller riksvarianten, har jag inte heller behövt genomlida den sedvanliga köp-köp-köp-kampanjen. Det enda som avslöjade att dagen var något förmer än en vanlig söndag var grannarnas flaggor som vajade i den svaga vinden.

Min mors dag började tidigt av att jag vid sextiden väcktes av en gas­sande sol som utan pardon våldade sig in i sovrummet. Lilla A och ”Tinka” lät sig däremot inte störas och notera att jycken ligger under täcket med tassen över nallen :o)


Frukostbricka i sängen och blomsterhyllning blev det med andra ord inte. Efter ett par släta koppar kaffe startade jag istället firandet med att skämma bort gamle Stig med ett oljebyte, nödtorftigt reparera hans trasiga högra bakben och utfodra honom med nyköpt, fräsch och blo­digt dyr 98-oktanig bensin. Med rådande bensinpris (1,769 e/liter) kändes det nästan som jag fyllde honom med 18-årig whisky :o/

Timmen var dock något tidig för gräsklippning. Istället släpade jag fram stegar och fick sent om sider tre fågelholkar från fjolårets snickarglädje uppskruvade på husväggen. De är t.v. omålade, men ska, när andan faller på, målas i samma grå kulör som fasaden. Eftersom bobygg­na­tio­nen redan är i full gång kom de antagligen upp för sent, men nu är det i alla fall gjort.


Nästa punkt på mors dags-programmet var att för en bekants räkning reklamera en grej som inhandlats on-line från Tyskland. Efter det en tallrik yoghurt med müsli och sen vara det bara att be en stilla bön, ta sig ut på gården och göra årets första ryck i startsnöret.

JAA! Stig startade!!

I ett mellanrum orsakat av behov av bränslepåfyllning passade jag på att starta en maskin tvätt och strax därpå dök en kompis dök upp på eftermiddagskaffe.

Sen var det bara att fortsätta med gräset och där­efter raskt kasta sig över middagslagningen; en överdådig måltid i form av fuskpyttipanna på rester av julskinkan, några kokta potatisar och en slatt morots­slan­tar som blev kvar dagen innan. Som piece de la résistance: några un­der­bart goda, stekta ägg, courtesy of Annacarin.

Efter disk, hängning av tvätt, sanering av hundhår från soffa och säng­ar och vid 23:30 överlämning av det fyrfota barnet till den egentliga hundvakten, tja ... snipp, snapp, snut, så var den mors dagen slut.

Hur var dagen för er andra..?

6 kommentarer:

 1. Du verkar att ha ha fullt upp och det har varit likadant här. Med två "sommargäster" som skulle utfordras, underhållas, fraktas runt och passas upp på och dessutom "festas" med, så är det riktigt skönt att dom åkte hem igår. Nästa vecka kommer dock nästa gäng, så det gäller att köra riktigt hårt med trädgårdsjobben den här veckan...vilket blir enormt jobbigt då en fot sagt upp sig. Men jag får stappla ut och göra det bästa av situationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, nog är det roligt med gäster, men samtidigt blir man av naturliga orsaker lite trött. Såsom varande öbo har man ju i ett tidigt skede fått lära sig att ens hemtrakt är ett begärligt res- och utflyktsmål för fastlänningar från alla de håll ;o)

   Se nu för sjutton till så att du inte förvärrar den krassliga foten! Dels är det ju högsäsong för glorious gardening snart och dels står det väl inte länge på förrän du ska upp på operationsbordet.

   Radera
 2. Har inget till övers för mors- resp farsdagar. Förälder är man väl alla dagar?

  Lillfisen hade iaf fixat present i all välmening i dagis som överlämnades med te och smörgås (så vackert dukat i min ugnsform i brist på brickan de inte hittade) så frukost i sängen fick jag. Annars var det rydjande och eldande av kvistar som gällde resten av dagen i mitt blivande trädgårdsland.

  Idag ligger jag på soffan med nån form av magsjuka när jag borde vara i Åbo på viktigare ärenden. Fuck, helt enkelt!

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, precis! Dessa "föräldradagar" gynnar väl ingen mer än de penninghungriga köpmännen..? Och syftet har gått förlorat för länge sen - i likhet med firandet av våra kyrkliga högtider. Fast kaffe på sängen skulle jag väl i och för sig inte ha tackat nej till, det erkänner jag utan omsvep :o)

   Magsjuka är ett i detta hushåll okänt begrepp. När folk faller som furor i vår omgivning och det är otätt både här och där står vi oförstående och tuggar på en räkmacka ;o) Skämt åsido, i den här familjen har vi plåtmagar. Jag tror jag har varit magsjuk EN gång i hela mitt liv, Lilla A t.v. aldrig. Så krya på dig och prova för all del med den gamla huskuren gul Jaffa (om sån fortfarande finns)!

   Radera
 3. Inte heller vi brukar fira de där dagarna. Ibland dyker någon av barnen upp, men det kan dom ju göra när som helst ändå. Jag trodde att Mors dag var en svensk företeelse, men nu vet jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min familj har det heller aldrig firats något nämnvärt. Visst, jag brukade uppvakta min mamma med en blommande krukväxt och nån gång hände det att vi gick ut och åt lunch "på stan". Men något firande att tala om har det aldrig varit fråga om.

   Men varifrån själva idén med mors dag härstammar är jag lite dåligt informerad om. Hade för mig att det är något vi importerat från USA, som så mycket annat..? I Finland är dagen i alla fall officiell flaggdag, så mycket vet jag med säkerhet!

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!