lördag 19 maj 2012

Fladdermus

... ÄR, HAR JAG fått mig berättat, ett skämtsamt uttryck för en dam med ett något promiskuöst leverne. Någon sådan vill jag sannerligen inte få här på går’n, men väldans gärna andra varelser som ägnar sig åt nattliga aktiviteter!
Fladdermöss är viktiga nyttodjur i ekosystemet och vars naturliga ha­bi­tat påverkats mycket negativt bl.a. av vårt moderna skogsbruk. Därför planerar jag en holkspikartalka även denna sommar, men i år blir det alltså inte småfågelholkar utan musdito.

På Naturhistoriska riksmuseets sidor hittade jag en jättebra ritning:

Klicka på laptoppen, så öppnas sidan i ett nytt fönster.

5 kommentarer:

 1. Jag har massor av fladdermöss på min vind. När jag började planera en renovering, så tog jag kontakt med Länsstyrelsen för att höra hur jag INTE skulle störa fladdrisarna. Jag ser dem bara vår och vinter på vinden och ville veta vilken årstid jag skulle bygga. Killen på LS sa att jag kunde se till att de inte kunde ta sig in efter flygturen genom att täcka över flyghålet med hängande byggplast. Då kan de ta sig ut, men inte in. Fiffigt sa jag, men det kommer att se märkligt ut med hela huset inslaget i byggplast!! Jag har ett otätt spåntak under tegelpannorna och det är fritt blås in på vinden. Han sa inte så mycket mer. Annacarin

  SvaraRadera
 2. Åh den ritningen tackar vi för! I dejastugans källare har vi haft en övervintrande fladdermus som fick namnet Hagrid, så hårig som den var! Nu i sommar ska ytterdörrens trasiga fönster fixas så fler övernattare blir det inte inomhus, men några fladdermusholkar hade vi planerat bygga och hänga på husväggen. Och så levererar du ritning! Pöörfeckt!!

  Pipi

  SvaraRadera
 3. Hej Nina, vi har haft två fladdermöss flygande i skymningen varje år i trädgården. Vi tror att de bott uppe under nocken, där finns en ventil som de antagligen kom in genom till vinden. Men i fjol var de borta, vet ej vad som hänt.
  För många år sedan vaknade min svärfar av att det flög en fladdermus i hans sovrum på landet, det tog en stund innan han hade förvisat den ut i det fria.
  Den hade varit ganska närgången, flygit tätt över hans ansikte, det var därför svärfar vaknade.
  I sovrummet vill jag inte ha in dem, de är inte så näpna precis på nära håll.
  Sorry Nina, det blev inget guld för Finland, nu håller vi tummarna att dom klarar bronset.
  Ha det bra
  Monkan

  SvaraRadera
 4. Fladdermusholk har vi, men tyvärr är det inget fladder i den... Har hittat någon enstaka liten stackare som legat död på grusgången, men vet ej varför dom dött. Men vem vet, kanske Batman visar sej i år. Jag är redo!

  SvaraRadera
 5. Hej

  Vet du vad lilla musungen sa till sin mamma när han fick se en fladdermus?
  - Titta mamma, en ängel.

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!