tisdag 15 maj 2012

Skärgårdssmak

DET HÄNDER IBLAND att exet plockar pluspoäng. Inte ofta, faktiskt oerhört sällan, men igår infann sig ett sånt där lysande undtagstill­stånd:

Dörrklockan ringer.

”Hej, ska du ha fisk?”

”Eh ... jotack, gärna!” svarar jag, lätt överrumplad och nyss utstigen ur dusch­en. ”Vad har du då?” säger jag och kikar ner i hinken.

”Fyra stora abborrar och en vacker gädda”, svarar han, kliver på och vi­dare in till köket. (Självfallet utan att först ta av sig skorna.) ”Abbor­rarna är förstås lite magra så här i lektider och gäddan får du väl bjuda till middag åt nån, för vår dotter äter ju inte sån”, fortsätter han, och stjälper ut fiskarna i diskhon.

”Gör hon inte..?” frågar jag med spelade förvåning. ”Hos mig har hon då aldrig krånglat med den saken.”

1-0 till mig, tänker jag när jag ser hans nå­got förvånade min, men tack­ar väluppfostrat och sen klampar han ut igen.


Nåja, sen var det bara att nyduschad med nytvättat hår mundera sig i ski­tigaste ”slaktarkläderna”, förpassa sig själv, knivar och fiskar ut på gården och sätta igång.

Orensat är inte det bästa jag vet, om jag ska vara ärlig. Särskilt inte om det är gäddor som mäter 60 cm i strumplästen. Och abborrarna var magra. Stora och stinna av rom, men fileade gav de bara 100 g per styck.

Men igår blev det således vilig middag i kåken! En något mer upplyf­tan­de måltid än den jag förföll till förra veckan. Färsk fisk är gott, om detta råder det ingen som helst tvekan. Och Lilla A åt med god aptit sin stekta gäddfilé, precis som vanligt ;o)

3 kommentarer:

 1. Ojoj vad du levererar. Jag tycker inte att jag har varit borta så många dagar, men det var mycket att läsa ikapp.Färsk fisk...en lyxvara minsann. Vi åt faktiskt gösfilé med vitvinsås på mammas födelsedag.NU väntar köket och dammtrasan. Längre kommentar en annan dag.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Ser så otroligt gott ut! Fisk är inte billigt att köpa nuförtiden. Vi fiskade mycket torsk när jag var barn, nu är det en lyxvara som man inte kan unna sig så ofta. Jag tror att det får bli stekt strömming med potatismos i dag efter att ha sett dina härliga bilder.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 3. Hej Nina, mmm fisk är mums. Stekt aborre är nog en av de godaste rätterna av insjöfisk.
  Mors dag är inget som vi firar, det är endast butikernas dag, mor och far bör man väl tänka på alltid och det behövs inte dyra presenter, det räcker med lite omtanke eller ett besök.
  Det var ju tur för Stig att han skötte sig, stackars honom annars.
  Bilden på Lilla A och vovsingen är så fin.
  Du får ha en skön kväll
  Monkan

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!