måndag 13 augusti 2012

Ett par äkta kärringråd

MINNS NI MÖJLIGEN min fantastiska rädisskörd? Om inte, titta HÄR och garva häcken av er. Resultatet under jord lämnar en del att önska, för att uttrycka sig snällt.

Istället har jag låtit rädisorna gå i frö och här kommer första kärring­rå­det: rädisfrökapslar är supergoda! Klart godare än själva rädisan. De har den typiska smaken av rädisa, men i en mycket mildare form. Väl­dans gott i salladen eller på ostmackan.


Och så raskt över till kärringråd nummer två i god Birkabladetanda, vil­ket, om det ska leva upp till standarden, bör involvera en damstrumpa av nylon. Har du köpt en tvålbit som inte vill ”hålla ihop” i tvålkoppen och bara blir en enda geggig sörja? Klippa då av ett ben från ett par gamla strumpbyxor, vik det dubbelt, stoppa in tvålen och knyt åt i bå­da ändorna.

Tadaa! Tvålen kan mer eller mindre upplösas i flytande form, men hålls inuti fodralet och kan användas till sista droppen. Självfallet funkar det lika fint att fylla ett strumpfodral med alla små tvålbitar som du annars skulle ha låtit åka i soporna.


Sen måste jag bara få berätta att jag idag haft den roligaste ef­ter­mid­dagen på gud vet när. Ett halvoväntat besök av bloggbekantskapen Marilla resulterade i ett antal timmar med mycket tjatter (jaja, jag vet att jag som vanligt babblade för mycket) och många goda garv.

Det var skönt – och Marilla är ett väldans hyvens kvinnfolk. Det var be­friande. Det var en tacksam energikick och ett välkommet avbrott i för­fattandet av besvärsskrift nummer X i ordningen. Och tänk, jag glömde nästan bort sjögången mellan öronen och värken i ryggen!

6 kommentarer:

 1. Tack för goda råd! Rädisfrön skall testas här.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du ska! Nästa år ska jag trots allt så rädisor igen, men då enbart för att låta dem sätta frö :oD

   Radera
 2. Praktiska kärringråd kan man inte få frö många av, och det här var dessutom två för mig nya råd. Problemet med det andra rådet kan möjligen vara att jag är osäker på om jag äger några strumbyxor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det var samma problem för mig när jag hade kläckt lösningen på mitt tvålbekymmer. Men efter en arkeologisk utgrävning i en sällan öppnad byrålåda hittade jag faktiskt ett par marinblå feststrumpor modell 15 denier. Skit samma! tänkte jag, och satte resolut saxen i dem. Mitt behov av tvålfodral är helt klart större än mitt behov av feststrumpisar. Annars har väl ICA och Coop billiga nylonstrumpor? Dessutom ofta i 2-pack, om jag minns rätt. Och knästrumpor går ju för tusan lika bra! :o)

   Radera
 3. Rädisfrökapslar,,,,jag visste inte ens att dom fanns, långt mindre att dom gick att äta! Hur visste du det?
  Undras om jag ska låta mina rödbetor gå upp i frö, för betorna är knappt i rädis-storlek...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Att de sätter så här fina kapslar när de går i frö lärde jag mig ifjol när jag missade att skörda en rädisa. Att de går att äta lärde jag mig genom att smaka - precis som Tareq Taylor brukar göra med både det ena och det andra.

  Rödbetsfrön är en annan femma, men även i det fallet kan fröställningen vara hur god som helst! Jag håller faktiskt på med precis det som du funderar på att göra, för under jord har jag inte fått någonting alls pga den enorma myrinvasion jag har på hela gården. Och om inte annat kan man alltid ta tillvara frön för nästa års sådd :o)

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!