måndag 8 oktober 2012

Going Bananas

FRUKT OCH GRÖNT är sällan billigt på Åland. Därför gäller det att slå till när man kommer över bananer för 0,99 euro/kg. Torkade banan­ski­vor är mumsiga som godis och utmärkta att blanda i müsli. Torkning­en är klar på 10-12 timmar i 45-50° varm ugn med luckan på glänt och ba­nanerna kan sedan förvaras i en tätslutande burk i princip huur länge som helst.


Det är inte bara i fruktdisken jag gått bananas. Igår var det ett oväntat uppehåll i det evinnerliga regnandet, så jag drog ut Konrad på gården och hade på ett par timmar gjort processen kort både med min häck av Spiraea salicifolia och med raden med hallon, som av någon anledning helt hade tappat tillväxtstinget i år. Båda är nu mer eller mindre jäm­nade med marken för att få en nystart nästa vår.

f.d. hallonbuskar

f.d. häck

Bananas gör mig också det brev som anlände från justitie­om­buds­man­nens kansli idag, men att orera om den saken sparar jag – för min egen själsfrids skull – till imorgon eller en annan dag. Men så mycket kan jag ju undslippa mig redan idag, att det nu föreligger ett skol­boks­exempel på varför de byråkratiska kvarnarnas malningstakt är ex­treemt låångsaam.

Tack i himlen för min trädgård, säger jag bara! Hade inte den funnits hade jag nog för länge sedan faktiskt gone bananas, så där riktigt på riktigt.

6 kommentarer:

 1. Ni har väldigt mycket grönt kvar i trädgårdarna ser jag på dina bilder. Den där Konrad verkar inte så dum, kanske något att fundera på.
  Torkade bananer är gott men jag drar mig alltid för de där långa torktiderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, än så länge är höstfällningen och -färgningen bara i sin linda. Någon frost har vi t.ex. inte haft ännu, även om det inte lär dröja innan den slår till första gången för året.

   Konrad är en klippa och jag rekommenderar å det varmaste var och en som har en trädgård av någorlunda storlek att skaffa sig något liknande. Det man bör tänka på är att kvarnen ska ha valsar och inte knivar. Den här modellen från Stiga är toppen och så lär det finnas motsvarande åtminstone av märket Alko.

   Den långa torktiden är för mig inget hinder. Jag skivar bananerna på kvällkvisten, runt niotiden, och skjutsar in dem på plåtar i ugnen. Följande morgon är de färdiga att stoppas i burk. Men det är klart, om man tycker det känns kymigt att gå och lägga sig med ugnen på är det inget bra upplägg.

   Radera
 2. Jag är inte så förtjust i bananer utom i fruktsallad och faktiskt också torkade i müsli! Men torkat dom själv har jag aldrig gjort...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det kanske dags att prova..?

   Radera
 3. Visst är det kul att mala på!! Och det låter som om vissa myndigheter får passa sig så de inte åker med ner i kvarnen. Å andra sidan brukar de kunna mala på själva.
  Kra
  Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, här mals det frenetiskt på alla fronter. Dessvärre utan att det blir särskilt mycket mjöl i påsen. I alla fall inte av den rena sorten.

   Det rykande aktuella är att mitt pensionsförsäkringsbolag försöker slå dunster i mina gråblå med att orda vitt och brett om sin delaktighet i det statliga socialförsäkringssystemet och om hur rigoröst kontrollerat detta är av Finansinspektionen. Tanken var förmodligen att jag skulle bli darrig i knäna av att läsa "Finansinspektionen"; övertygas om att handläggningen därmed inte lämnar något att önska. Håhå, jaja, trodde de verkligen att man fintar bort mig med något så genomskinligt..? Finansinspektionens roll är endast att övervaka att den ekonomiska delen av verksamheten sköts som den ska. Hur pensionsförsäkringsbolagen handlägger de enskilda ärendena ger FI fullständigt tusan i.

   Men tack, tack, säger jag bara. Nu har jag svart på vitt att högsta hönset på firman godkänner de underordnades lagstridiga hantering av mitt ärende. Det kommer säkert att bli bra ammunition i domstolen.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!