fredag 12 oktober 2012

”Hej, jag heter Nina och jag är lexmissbrukare.”

 

Som sig bör håller jag mig inte med bara en utan flera lexpartner: Folk­pen­sions­an­stalten, Besvärsnämnden för social trygghet, Pensions-Alandia, Besvärsnämnden för arbetspensionsärenden, justitie­om­buds­mannen, po­lis­myn­digheten och Aktia. Med Ålands hälso- och sjukvård pågår ett långdraget förspel.

Det här, mina vänner, är ett mycket effektivt sätt att förbli singel sam­tidigt som sängen ändå är full med folk.

Några större olikheter mellan dåligt sex och dålig lex finns det egent­ligen inte heller. Är det skit så är det. Fast en betydande skillnad bör noteras: när vi snackar sex står det en fritt att dumpa en taskig säng­kamrat, så icke när det gäller lex. I det fallet får man vackert stå ut med att bli både våldtagen och rövknullad, gång på gång.

Aldrig har min t-shirt varit mer aktuell än den är idag, och min tro på Finlands Lag är numera lika liten som i fallet med Bibeln. Båda är föga mer än en samling sagor, hopdiktade för att hålla menigheten i schack och vars regler är till för att kringgås.

”Lag”, ”förordning” och ”villkor” är begrepp som i vår s.k. rättsstat vä­ger fjäderlätt i förhållande till ”av hävd” och ”praxis”. Tror du mot för­modan fortfarande på alla medborgares lika värde inför lagen bör du tänka om. Du, din lilla stackare, är inte mer värd för staten än en flug­lort på ett panoramafönster. Och lika lätt att eliminera.

lex = latin för lag, dvs i viss ordning tillkommen, språkligt fixerad rättsregel eller samling av rättsregler.

6 kommentarer:

 1. Nina; du skriver underbart och jag beundrar din kämparvilja för att få till förändring..Davids kamp mot Goljat och jag hoppas verkligen att du går vinnande ur dessa strider..att bekämpa ett system är inte lätt men någon måste börja!!Kram

  SvaraRadera
 2. Jaa-a-du, jag vet inte snart vad jag ska tro om någonting. Inte ens i min vildaste fantasi har jag kunnat föreställa mig att så här mycket kan gå så här fel. Och visst är det en rent idiotisk kamp av bibliska mått, men kunde David i sagan så kan jag. Om inte annat så för att visa andra som sitter i samma eller värre rävsax att man inte ska rulla över på rygg och erkänna sig besegrad.

  Det är just för att så många under så många år gjort just det, givit upp utan strid, som myndigheter och försäkringsbolag idag kan ägna sig åt att styra och ställa precis som det dem behagar; skapa egna praxis och hänvisa till "av hävd" istället för att följa lagen i dess bokstavliga mening.

  Ibland blir jag spyfärdig åt alltsammans, men när de värsta kväljningskänslorna har lagt sig flammar ilskan upp igen. Ren och skär ilska är och förbli det bästa raketbränslet, och så länge som jag mäktar med att bli arg, så länge kommer jag att slåss med aporna. Och än så länge lever jag på hoppet att det förr eller senare ska dyka upp någon representant för den tredje statsmakten med lite stake i sig som ska få upp ögonen för vad som försiggår? Eller också inte, för det verkar inte bättre än att Finland fortfarande är en "sovjetstat", med en toppstyrd presskår lika tandlös som en flock bardvalar.

  SvaraRadera
 3. Du gör det bra som orkar.KRAM Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, jag får bara så vackert lov att orka. Mitt liv är det ju inte så mycket kvar av, jag slåss för Lilla A:s liv idag - och hennes och alla andra ungdomars framtid. Som det fungerar idag får det bara inte fortsätta att vara den dag de är lika gamla som jag!

   Radera
 4. Förmorrat hur det bråkar med mej när jag ska skriva inlägg här. Nå, nu fick jag iaf igång det så jag kan skriva under eget namn. Alltd något.

  Summa av det jag försökte skriva nyss. Tack för ett gott skratt en rutten dag. Har allltid gillat ditt sätt att sätta knorr på grisen. Den här texten är just sån!

  Anländer på höstlov med kidsen imorgon natt, åker på söndagmorgon. Ska försöka kika in hos dej men får se hur jag hinner och hur vi mår. (Lillfisen är så förkyld och jag börjar känna mej lite vissen jag med) Men vi SKA till Åland och jag SKA tvätta fönster åt Tant som jag planerat. Så, jag återkommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, ja, tänk om vi för en gångs skull kunde lyckas med att träffas! Fast på torsdag är jag nog inte mycket att räkna med, eftersom jag på f.m. ska tappas på spinalvätska.

   Mina tidigare erfarenheter av att punkteras i den delen av kroppen säger mig att jag kommer att vara out of order efteråt. Efter första epiduralbedövningen jag fick var jag mer eller mindre invalid i en hel vecka, och i det fallet sprutades det in saker, sögs icke ut.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!