söndag 10 februari 2013

”Nej då, det behövs inte!”

”Ska jag sicksacka delarna?” frågade Lilla A sin textilslöjdslärare, in­nan hon satte igång med att sy ihop sin corsageklänning. En klänning vars materialkostnad överstiger 64 €, varav endast 30 € bekostats av sko­lan. ”Nej då, det behövs inte!” svarade läraren.

”Förlåt nu, men hursa?!” säger jag.


Varken delarna till ovanklänningen, i duchesse och tyll, eller de i foder­klänningen har med andra ord blivit överkastade innan de sytts ihop, för hur skulle Lilla A veta? Säger läraren att det inte behövs, ja, då be­hövs det inte.

Veckoslutet har så att säga varit räddat, för här har överkastats söm­mar. I efterskott, för hand. Fatta hur tidsödande det är!

*suck!*

Som grädde på sömnadsmoset är det foderklänningens passform som i undervisningen, under lärarens överinseende, noga provats in. Vack­ert så, men en provning här hem­mavid gav vid handen att den riktiga klänningen hade hela 12 cm för mycket vidd i livstycket. Tolv!!

*suck!*

Jag som avskyr att sy. Sär­skilt nuförtiden, när ett nålsöga behöver en diameter i klass med en hularing för att jag ska lyckas få i tråden :o/

Men helgens aktivitet har så att säga varit given. Fast inte överdrivet kul. Hoppas ni haft roligare saker för er.

Men varför gnäller jag egentligen? Det kunde ha varit värre. Mycket värre. Det kunde ha varit en långärmad långklänning, med en kjoldel konstruerad av åtta våder. Typ.

6 kommentarer:

 1. Vad är det för lärare som kan säga så,de flesta tyger behöver sicksackas.Det är kul att sy men kanske inte just sånt där som blir ett pillgöra när plagget redan är ihopsytt.Klänningen var jätte fin.Hon har gjort det bra.Kramar till er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det någon lärare från yrkesgymnasiets fordonstekniska linje som varit och vikarierat i syslöjden i grundskolan? Skämt åsido, inte vet jag. Jag vet bara att det inte blivit riktigt som det bör :o/

   Radera
 2. Men sånt där halt sladdrigt tyg ska man ju alltid sicksacka! Vad är det för textilslöjdslärare de har egentligen?

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissa hur många gånger jag hunnit ställa mig den frågan under de två senaste dagarna? :o(

   Radera
 3. Verkligen en dålig slöjdlärare! Men jag undrar lite varför lilla A:s mamma sitter och gör det tråkiga och pilliga arbetet och inte lilla A själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Undermålig" är väl adjektivet jag själv skulle välja ;o)

   Mamman sitter och gör pilljobbet eftersom det är BRÅTTOM. I den moderna skolan har man nämligen inte slöjd en à två lektioner i veckan hela året utan i perioder, gubevars.

   Innevarande period är den sista i åk 9, så om Lilla A ska hinna få examensklänningen färdig (och i användbart skick) måste lösningen bli den här. "Barnet" har helt enkelt inte tillräcklig syvana ännu och en sån här paniksituation är inte rätt tillfälle att skaffa sig densamma.

   Men nog har jag morrat. Allra mest pga att det i sömnadsbeskrivningens punkt 1 står som följer:

   "Alla traskanter overlockas eller sicksackas."

   Hur i hela glödheta kan då en slöjdlärare säga att det inte behövs?? Med delar klippta av duchesse?!

   *morrrrrr!!*

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!