onsdag 27 februari 2013

Ny dag, nya ”glädjeämnen”

TRE VECKOR TABLETTANTIBIOTIKA i november + 15 dagar i.v. anti­biotika de senaste veckorna + fr.o.m. idag 10 dagar med nytt bred­spek­trumantibiotika i tablettform – nog skulle det väl vara som själ­vas­te fan ändå om jag inte blir av med neuroborreliosen efter det?! All normal bak­te­rieflora lär det ju i vart fall vara bye-bye med, trots att jag i preventivt syfte kontinuerligt har ätit frystorkad jästsvamp i kap­sel­form.


Den finskspråkiga versionen av B-utlåtandet från min sväng hos Pet­rea i december har förresten anlänt, men är sedan förra veckan på återremiss, eftersom det fanns både det ena och det andra som tar­vade korrigering/komplettering. Sedan hela den här soppan sattes på kokning har det hunnit ackumulera en uppsjö journalanteckningar, och nog är det sen märkligt vilken oerhörd massa direkta felaktigheter de innehåller!

Irritationen hos den som ombeds korrigera är stor, men som en mild västanfläkt i jämförelse med den jag känner. Journalföringsfel har näm­ligen stor likhet med skvaller, som med tiden har den märk­liga förmågan att tillväxa från en dunig, liten fjäder tills man står där med en hel höns­gård. Har det en gång gjorts en felaktig anteckning hänger den med och kan, om det vill sig illa, ha en konkret, menlig inverkan på det bemötande eller den vård du får.

Tro mig på mitt ord. Jag har vid det här laget ett par kilo papper som bevisar detta och det kommer nya ”lustigheter” hela tiden, den se­nas­te uppdagade jag idag: en läkare, som jag väljer att inte namnge, påstår sig ha ordinerat mig Cipralex(!) under 2012. Samma stjärna har f.ö. också antecknat att jag ordinerats en annan behandling ur en viss läke­me­dels­grupp, men i sammanhanget högaktningsfullt glömt att pre­cisera vilket själva läkemedlet var respektive i vilken dosering det förskrevs.

I sagda läkemedelsgrupp finns i dagsläget summa sju (!) olika sub­stan­ser att välja på och varje substans finns sedan av X olika fabrikat, former och styrkor. Det kunde kanske varit av vikt att anteckna vilket av alla dessa jag fick?? Särskilt som jag inte tålde det. Rätta mig gärna om jag har fel, men det känns som aningen mer relevant information än vad min far, död sedan snart 40 år, hade för yrke, eller hur stor min bostad råkat vara vid ett givet tillfälle.

Vilka erfarenheter har ni av era journaler..?

7 kommentarer:

 1. Försäkringsbolag kan t ex dra den slutsatsen att X varit intagen på psyket på grund av psykiska problem när det i själva verkat var så att X fick komma dit ett antal gånger för att "halvsövas" så att hon fick vila ut från sin värk som höll henne vaken dygnet runt. I detta fall var det nog inte sjukhusets journaler som var felaktiga utan en försäkringsmans egna helt felaktiga slutsatser. Som påverkade försäkringsfrågan en hel del.

  Annars kan man ju tycka att du är duktig på att leverera arbetstillfällen, så många extra arbetstimmar som behövs. Egentligen inte din förtjänst förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, det är upplagt för mängder av missförstånd och feltolkningar redan utan att man kryddar journalerna med en massa ovidkommande fakta.

   Personligen är jag av åsikten att man vid varje nytt läkarbesök bör beredas möjlighet att, om man själv vill, få kontrolläsa vad som skrivits vid det föregående, så att rättelser kan göras inom rimlig tid innan felen hinner ställa till det för patienten. Men som läget är nu finns det ju nätt och jämt tid för doktorn att undersöka sin patient, så någon minut eller två för läsning av lektyr lär ju knappast gå att pressa in i ett redan alltför tajt schema :o/

   Det är lite intressant att man betraktas som besvärlig bara för att man är av åsikten att saker och ting ska vara korrekta och göras på rätt [många gånger lagstadgat eller styrt av regelverk] sätt. Men so be it, då får jag väl stämplas som besvärlig. Direkta osanningar om mitt hälsotillstånd/min anamnes sväljer jag inte otuggade!

   Radera
 2. Hej


  Vilken läsning...oj....ja är inte så insatt men skall läsa igen..hehe

  SvaraRadera
 3. Nja, jag har varit med om att försöka övertala en läkare om att jag redan hade gjort en EKG-undersökning inför en operation. -Du ska ta ett EKG också. -Det har jag redan gjort. -Nej det står inte här. -Jo men jag gjorde det för en halvtimme sedan. -Nej, det gjorde du inte osv osv
  Varför kommer jag att tänka på ett uttryck som finns här på vår långsmala ö: Om du släpper en fis på norra udden förvandlas den till en atomsmäll innan den kommer ner till södra udden.
  Samma som händer i journalerna kanske?
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Visst blir man aningen gramse såna där gånger som den du beskriver? Min "Cipralexhistoria" påminner om denna.

   - Det står här att du äter Cipralex.
   - Nej, det gör jag inte.
   - Jo, men så står det här.
   - Jaha, men nu gör jag faktiskt inte det.
   - Jo (vänder bildskärmen mot mig), se själv!
   Jag studerar listan på skärmen en stund. - Men det där stämmer inte! Den läkaren har aldrig någonsin ordinerat mig medicinen ifråga.
   - Nähä, inte det? Jaha, jamen ska vi ta bort den från listan då..?
   - Jatack, det ska vi.

   Slutsats: inte undra på att jag har fått kämpa som en galning för att bli av med [den felaktiga] depressionsdiagnosen, när det under alla år har framgått av min medicinlista att jag äter ett antidepressivt preparat!!

   Radera
 4. Hur ska man bete sej för att få en kopia på sin journal? Är det bara att knata in på hälsocanrtalen och begära det månne? Jag har fått ränna där en hel del under åren men aldrig ens tänkt på att de kunde slänga ihop osanningar. Nu blir jag också nyfiken!

  Pipi

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!