söndag 31 mars 2013

RECEPT > Пасха творожная – Paskha
... men à la ”Rucklet”

SOM EN EFTERGIFT till påsken – och inspirerad av väninnan S – fick jag för mig att laga en sats paskha*), den traditionella, ryska påsk­ef­ter­rätten.


Paskha är i originalutförandet en onödigt krånglig godsak, som in­vol­verar sjudning av äggmassa, avrinning i ostform och en massa annat jox. Jox är inte min grej. Därför har jag tagit mig friheten att koka ihop ett alldeles eget recept, mer anpassat för den stressade nu­tids­män­niskan.

Äggen har jag frejdigt strukit helt och hållet, liksom suckat, som jag gillar lika lite som såna där äckliga cocktailkörsbär :o)

Du behöver:
1 kaffefilter stl. 1x4
1 melittatratt stl. 1x4
... eller en för ändamålet särskild form (oftast i trä)

250 g kvarg (i Finland) eller Kesella (i Sverige)
Grynost/Keso, som du först pressar till en slät massa genom en fin­mas­kig sil, går också bra att använda.
1 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl russin – gärna blötlagda i något gott alkoholhaltigt
4 osvavlade, torkade aprikoser
0,5 dl skållad sötmandel
1 tsk gelatinpulver

Gör så här:
Vispa grädden och blanda den med sockersorterna.

Hacka russin, aprikoser och mandel relativt fint, men gillar du grova bitar så kör på det då.

Blanda kvargen/Kesellan med frukt- och nöthacket. Blanda i den vis­pade grädden.

Lös upp gelatinpulvret i en skvätt kokhett vatten och rör snabbt ner det också.

Sätt filtret i tratten och sleva upp blandningen. Ställ det hela i en skål eller på ett fat, in i kylen och vänta på att det stelnar. Tack vare ge­la­tinet uppstår ingen avrinning, så skålen/fatet är bara för sä­ker­hets skull. Better safe than sorry, heter det ju :o)

Paskhan är, även det tack vare gelatinet, färdig att servera efter en à två timmar i kylen. Glöm det vanliga ”låt rinna av över natten”!

Stjälp upp paskhan på ett fat och ta bort filtret. Garnera och servera med frukter och bär enligt egen smak, gärna färska.


*) det finns en massa alternativa stavningar på det här och det vete sjutton vilken som är rätt: paskha, pashka, pasjka, paschka, pascha eller ...

6 kommentarer:

 1. Min egen pascha, den som Tant också lagar, rör man ihop på 3 minuter. Men sen ska den stå och rinna av till följande dag då. Och bara jag slipper mecket med förberedelserna (tex gelatin - aldrig använt!) så väntar jag gärna på morgondagen istället!

  Men som det sägs; Alla skryter på sin vattvälling! ;)

  SvaraRadera
 2. Jo, var och en blir ju salig på sin tro :o) Men då är Tants variant inte heller "äkta vara", för till det riktigt traditionella receptet hör just det där böket med sjuda äggsmet. Plus avrinning till nästa dag då.

  Och sen finns det ju äggallergiker, så för dem är ju min variant ett tänkbart alternativ.

  Så mycket "meck" är det nu inte heller med att röra ut den där teskeden gelatinpulver i vatten. Faktum är, att eftersom vätskan i kvargen och grädden inte försvinner någonstans så blir slutresultatet blir en saftig paskha som ändå håller formen.

  SvaraRadera
 3. Men guu vad du lägger ner mycken möda på din föda!!!!
  Jag blir imponerad....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, nej och åter nej! Låt dig inte förledas av mina sporadiska recept här på bloggen. Mina "barnlösa" veckor består sällan av något annat än same procedure as yesterday ... and the day before that. Matlagning har inte hög prioritet nuförtiden, även om det kanske verkar så. Steget är inte långt till den där grötkokningen på måndag, som man sedan slevar i sig av hela veckan :o/

   Radera
 4. Vilket exotiskt recept! Men det låter väldigt gott!
  Och faktiskt inte så komplicerat...
  Vårkran, Monica

  SvaraRadera
 5. Det låter jättegott men.....ska ju inte äta såna där smaskiga saker alls så jag hoppar över den. annars är jag väldigt förtjust i sånt som innehåller mager kvarg eller Keso mini.
  Sen juni förra året har jag gått ner 26 kg, men har det stått helt still i ett parmånader så jag hoppas på vårens tunga och arbetsamma pass i trädgården! *fniss* Som jag sa redan innan, så har dock rynkorna blivit betydligt mer framträdande, men vad 17. Är man 67 så är man! Det är helt OK!!

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!