tisdag 2 april 2013

MÖNSTER > Virkad liten narciss eller påsklilja

 
HÄROMDAGEN SÅG JAG en så fin, virkad påsklilja inne hos Tant Grön och blev jättesugen på att göra några själv.

Men hur det nu var, så tyckte jag när jag provade att de blev lite väl stora. Det jag var ute efter var små blommor, lagom att kanske mon­tera på en dörrkrans eller något sånt. Så jag skred till verket och meck­ade ihop en egen variant, modell mindre.


Garnet är mitt vanliga ”Catania” och virknålens storlek är 3 mm. Här följer ”receptet”, och vi börjar med ”struten” i blommans mitt:

Varv 1 (bild 1 här nedanför)
Börja med att med gult garn virka 1 luftmaska (lm) + 12 fasta maskor (fm) runt en magisk ring och slut varvet med en smygmaska (sm). Hur den magiska ringen görs kan du se HÄR, men dra inte ihop den helt och hållet ännu!

Varv 2 (bild 2)
Börja v med en lm och virka 12 fm, men endast i de bakre mask­bå­gar­na (i de främre kommer du att virka blommans kronblad). Slut varvet med en sm runt den bakre maskbågen på varvets första fm.

Varv 3
Lika som varv 2.

Varv 4 (bild 3; bild 4 visar ”struten” sedd från botten)
Du virkar fortfarande fm, men baklänges: Börja v med en lm, men gör inte ett nedtag till vänster om nålen, utan runt maskbågarna på mas­kan till höger och fortsätt mot höger varvet ut. Den här bak­läng­es­virk­ningen åstadkommer den ”krul­liga kanten” runt ”strutens” öppning.

Ta av garnet och fäst.Det var mittpartiet. Nu över till kronbladen. Byt till vitt garn om du vir­kar en narciss, annars fortsätter du med gult. Gör så här:

Varv 1 (bild 1 och 2 här nedanför)
Virka 2 fm i vardera maskbågen på mittpartiets botten och slut v med en sm (= 24 m).

Varv 2 (bild 3)
*3 lm, hoppa över 3 m och virka en sm i den fjärde*

*–* virkas sex gånger. Den sista sm gör du i sm i varvets början. Nu har du sex luftmaskbågar (lmb) som motsvarar vart och ett av de sex kronbladen.

Varv 3 (bild 4)
*1 lm
1 fm
1 halvstolpe
1 stolpe
1 dubbelstolpe
2 lm
1 sm i dubbelstolpen
1 stolpe
1 halvstolpe
1 fm
1 sm i nästa lmb*

*–* virkas sex gånger. Ta av garnet och slut v med en sm runt sm i början på varvet.Tajta till den magiska ringen och fäst lösa trådar.
COPYRIGHT
Mönster och fotografier © Nina Backlund 2013. All rights reserved.

Mönstret är avsett för ditt personliga bruk och får inte an­vän­das i kommersiellt syfte utan mitt uttryckliga tillstånd, men att länka till det här inlägget är förstås tillåtet. Det är det däremot inte att olovligen kopiera min bilder.

The pattern is for your personal use only and may not be used for comm­ercial purposes without my explicit permission but you may, of course, link to this post if you like. However, to copy my pictures without asking me first is pro­hi­bi­ted.
8 kommentarer:

 1. Full av beundran...som vanligt. De enda påskliljorna hos mig kommer, förhoppningsvis, upp snart i rabatterna.Roligt att få en titt in i ditt inre i förra inlägget! Håller tummarna för ett bra PAD-svar. Och lurad på 1 april. Näe, inte vad jag vet och fattar, men det kanske finns några som vrider sig av skratt någonstans.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 2. Vilken jättefin virkad påsklilja/narciss tack för bra mönster, det måste jag prova :) Karin

  SvaraRadera
 3. Vilken läcker blomma! Ska ta ut mönstret och lägga det bland de andra. Sen (nån gång) när jag har mer rätt sorts garn är sju bröder så ska jag banne mej försöka!

  SvaraRadera
 4. Oj, oj, alldeles för avancerat virkande för min lilla förmåga! Men en jättesöt pingstlilja blev det och jag kan bara beundra din stora kreativa förmåga!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Åh så söt den är! Så fantastiskt mysig!!
  Tyvärr dock inget för mig, som verkar ha glömt bort det enda handarbetet jag kunde tidigare; virkning!
  Nej, jag kunde också brodera stramalj, men sen är det stopp. Just nu har jag ett par byxor liggandes som har släppt i en söm. Bara ett par centimeter, men usch vad länge dom fått vänta.....har inte heller planerat in någon sytid under dom närmaste dagarna! *fniss*

  SvaraRadera
 6. Tack för detta söta mönster, tydligt och enkelt förklarat och med fantastiskt resultat

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!