onsdag 8 maj 2013

Mariehamn-Åbo-Mariehamn
– på fem och en halv timme

FYRA OCH EN halv av gårdagens timmar tillbringade jag i Åbo, varav en del vid Åbolands sjukhus och den s.k. avbildningscentralen. Inför återbesöket på endokrinologiska vid Åbo universitets centralsjukhus den 30:e skulle det göras en ny DEXA-mätning, dvs en röntgenologisk kontroll av hur pass sköra mina ben är idag efter c. ett års me­di­ci­ne­ring av min osteoporos.

Åbo bjöd på ett strålande väder, så timmarna fram till hemresan lo­da­de jag omkring på stan. Bl.a. hittade jag en ny loppis i Kaskisbacken, som jag passerade på min väg från sjukhuset ner till centrum. Aha! tänkte jag optimistiskt. En chans att fynda ett par nya begagnade jeans! Men tyvärr, det blev inga byxor. Inget annat heller, för den de­len.

Och en sväng genom ”finvaruhuset” Stockmann bekräftade bara mina farhågor: jag är inte en konsument att räkna med. Mängden varor som ”ramlade” över mig från höger, vänster, uppifrån och ner gjorde mig bara trött. Och inte minsta tillstymmelse till habegär infann sig, snarare motsatsen; ett visst illamående över hur vansinnigt mycket saker det finns som ska göra oss till lyckligare människor.


Fast jag får ändå krypa till korset och bekänna mina synder: jag shop­pa­de faktiskt loss. På Clas Ohlson, lämpligt placerat i ett hus vid salu­torget, bredvid hållplatsen från vilken bussen till flygplatsen avgår.

En galltvål.
Finns inget bättre för fläckborttagning! Den jag köpte för sexton år sen, när Lilla A var bebis, är faktiskt slut nu.

Ett par förpackningar 2-liters fryspåsar.
Åtgången på såna har – av orsaker jag inte tänker gå in på – varit mångdubblad under det senaste halvåret.

En silinsats till diskhon.
Hon är från 1950-talet och har en totalt felkonstruerad bottensil, där all sk*t fastnar och är svår att få upp.

Visst är det helt makalöst som jag unnat mig?! Nu får det bli ta­gel­skjor­ta och självgissling ett antal veckor för att kompensera detta lyxlirande ;o)

10 kommentarer:

 1. Här är en till som inte är så intresserad av att "shoppa". Det är nog en hobby som jag aldrig skulle falla för. Däremot kan det ibland vara kul att handla det man absolut är ute efter. Fast oftast är det irriterande för man hittar inte det man egentligen vill ha.
  Jag tillhör nämligen det där släktet som får för mig saker och ting - och sen är det inget annat som duger. Fast oftast slutar det med att man måste anpassa sina önskningar. Som det här med växthus. Jag kom på att det är inte det jag vill ha egentligen, jag vill ha en vinterträdgård - så jag har anpassat mina önskningar till verkligheten; Det blir varken det ena eller det andra! *fniss*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm... Jag är nog lite likadan, vad beträffar det där med "får för mig". Men du, vad är det som hindrar att ni reviderar växthustanken och satsar på en vinterträdgård istället..?

   Radera
 2. Hej

  Man skall unna sig saker ibland, framför allt nyttoprylar, som du gjorde. Att ekonomin inte är den bästa ibland betyder ju inte att man inte skall totalt stopp köpa det man behöver.

  Men kan förstå dig att ibland känns det som om man "ljuger" om man ena gången säger man har ont om stålar och nästa gång råkar köpa något man behöver. Men man kanske har ont om stålar till det ena men inte det andra....alltså prioteringssak.
  Så skäms inte för att ha köpt något nyttigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, du har en poäng där. Jag kanske ska ta och lägga undan piskan igen och nöja mig med tagelskjortan?

   Radera
 3. Jag sällar mig också till skaran av icke-shoppare! Avskyr stora varuhus och att bara shoppa för shoppandets skull har jag aldrig förstått mig på!
  Min man, däremot, gillar att gå i affärer...
  Ha en bra dag, kram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, han är sån han! :o)

   Men låt mig gissa, att det förmodligen är Jula, Bauhaus, Clas Ohlsson, Rusta osv som utövar lockelse på honom, knappast H&M, Zara, Lindex etc.

   Radera
 4. Jag är ingen storshoppare heller, men garnaffärer, tygaffärer samt gardencenter kan få mig att falla lite. Men jag är en fena på återanvändning, ta till vara, gör om gör nytt, och samlar fröer, sticklingar mm så det ibland växer mig över huvudet ( är dock ganska kort) just nu har jag ett experiment med Rankspenat-sticklingar. Vet inte om det kommer att funka, men om det funkar så kanske sådana trivs på Åbo.
  Vad vet jag om Åbo, inget alls ;-) Lena S

  SvaraRadera
 5. Eh... jo... jag kan väl instämma lite där, när det gäller garn och garden i alla fall. Inte tyg så mycket, för sömnad är inte min grej. Desto mer garn istället då :o) Och så sticklingar då, som jag har en tendens att få för många av, precis som du. När jag beskär mina äldre växter är det som någonting skriker i mig om jag försöker slänga det avklippta i komposthinken. Känns det bekant ..?

  Åbo är den närmaste storstaden på finländska fastlandet för oss här på Åland. Dit tar man sig antingen med passagerarfärja, med flyg eller genom den åländska skärgården medelst en kombination av bil och mindre båt. Åbo är ett rätt populärt resmål för svenskar som vill göra en minikryssning och det går rätt hyfsat att ta sig fram på svenska, åtminstone i centrumbutikerna.

  SvaraRadera
 6. Om du rörde dej på Stockmans den tid jag tippar du var där så måste vi ha gått om varandra med några meter eller minuter. :D

  Jag letade en billig badrock åt dotra som fyller år snart och sicksackade igenom flera butiker i Hansa-kvarteret utan att hitta en enda. (Fast jag tror jag sökte på fel avdelningar hela tiden. De tycks inte finnas bland kläder utan snarare husgeråd ss handdukar..) Så det blev oköpt i stan. Hittade däremot en sen på Ikea som jag tycker får duga.

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, nog är det väl bra typiskt? Jag hade inte en tanke på att ringa dig, eftersom jag inte för mitt liv kunde tänka mig att du skulle vara i Åbo så där en tisdag mitt i allt.

   Badrockar bland husgeråd?! Då förstår jag att du inte hittade några förrän på IKEA – det skulle inte jag heller ha gjort.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!