fredag 10 maj 2013

Om att komma upp i smöret

MAN FÅR SINA idéer ... Jag råkade se en stund på det fin­lands­svens­ka livsstilsprogrammet Strömsö för någon dag sedan. Där, i ett gam­malt avsnitt från 2012, lagade tv-kocken Paul Svensson eget smör och jag blev jättesugen på att göra samma sak. Det är ju så enkelt och blir ju så gott!


För att göra sig c. ett halvkilo tar man helt enkelt en liter vispgrädde, gärna ekologisk och gärna någon dag äldre än sitt bäst före-datum. Smöret får en eftersträvansvärd syra om grädden inte är för färsk. Lä­ge här för fynd bland rödmärkta varor! Annars kan man tillsätta en skvätt t.ex. gräddfil, för att på konstgjord väg tillföra syran som lyfter fram smörsmaken. Köpesmör är såvitt jag vet alltid syrat.

Smöret blir fortast kärnat om grädden är rumstempererad. Sedan är det bara att vispa. Och vispa och vispa, tills fettet och vätskan (det som heter kärnmjölk) går skilda vägar. Ta-ta-raa, du har lagat smör!

Men var beredd på att det skvätter en del mot slutet av vispningen, när smöret börjar klumpa sig. Häll därför bort vätskan ett par gånger under arbetets gång, så undviker du onödig sanering av köket. När smöret har skilts från kärnmjölken är det bara att salta sitt pinfärska smör enligt smak. Drygt en halv tesked gott havssalt räcker i mitt tycke för ett halvkilo.

Grädde + el-visp (+ salt) = smör
Kan det bli enklare?

Det färska smöret håller bra i kylen i ungefär en vecka, men går na­tur­ligtvis att frysa ner också. Vill du förlänga hållbarheten ska du syra det och dessutom tvätta det före du saltar, för att få bort ännu mer av mjölkproteinet. Att tvätta smör är enkelt! Du kramar helt enkelt smör­klumpen i kallt vatten. Byt vatten och krama på tills vattnet är helt klart. Räkna med att du får byta vatten några gånger.

Om du vill förbättra bredbarheten blandar du ditt smör med god raps- eller olivolja. Max 1/4 av mängden ska i så fall vara olja.

***

Och på Ramsholmens naturreservat strax utanför Mariehamn, där vä­ninnan S och jag tog en eftermiddagsrunda igår, blommar (?) vät­te­rosen vid hasselrunnornas fötter. Det är en av de märkligaste växter jag vet, men ett äkta vårtecken här på Åland.

4 kommentarer:

  1. Det där borde vi testa på med ungarna någon gång. "Bara för att" liksom. Det ska väl funka med laktosfri grädde också då två av oss måste hålla oss till laktosfritt!?

    Pipi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, nog ska det gå alldeles utmärkt med laktosfri grädde. Den är ju, förutom det borttagna mjölksockret, precis likadan som vanlig grädde. Jag har själv tänkt i samma banor, eftersom Lilla A är laktoskänslig. Och laktosfritt smör är hyfsat dyrt i butiken, så kan man göra eget av rödprisfyndad grädde ... sk*tbra, helt enkelt!

      Radera
  2. Senaste gången jag gjorde smör, var i första klass i småskolan! Det var några år sedan...
    Men det låter ju väldigt enkelt - undrar om det lönar sig? Hur mycket smör får man av en liter vispgrädde, tro?
    Ha det gott, kram, Monica

    SvaraRadera
  3. Av en liter grädde får man, som jag skrev i inlägget, cirka 500 g smör. Hur mycket du så att säga tjänar på att göra eget smör går väl att diskutera. Det beror förstås på vad du betalar för grädden, ställt i relation till vad butikspriset på smör är.

    Den stora "vinsten", som jag ser det, är att du vet vad du får, du kan bestämma salthalten enligt exakt din egen smak och göra en egen matfettsbladning med exakt den mängd olja du vill blanda i. Och så vet du ju med hundra procent säkerhet vilket tillverkningsdatumet är ;o)

    Underhållningsfaktorn får vi inte heller glömma, förstås!

    SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!