torsdag 9 maj 2013

Trädgårdstankar

DET ÄR DEN tiden nu när trädgårdsdokumentationen accelererar, så vi börjar med ett collage från den makalösa gårdagen, med gassande sol och en temperatur nånstans runt 18°:


Visst är det ett makalöst under, att livet funnits där hela tiden och att allt som behövs för att det ska bli nåt är sol, värme, lite pyssel och lite plock? Naturens otroliga förmåga att motstå köld, mörker och torka är lika fascinerande att uppleva varje vår, inte sant?

Den efterlängtade vårens ankomst är förstås också ett handfast bevis för att Livets hjul rullat ett helt varv till. Men stadigt fastkört i en gytt­jepöl sitter det, resultatlöst snurrande utan att få fäste. Motorn vrålar av överansträngning, men till vad nytta? Utan någon som knuffar på där bak gräver sig hjulet bara allt längre ner i dyn.

Runtom mig på ruckelgården återvänder livet i raketfart nu, men vad gör jag då? Jo, jag vissnar. I kroppen förstås – det är ju ett sunt vår­tecken – men framför allt i själen. Hur skönt skulle det inte vara att lägga sig ner, vila huvudet mot en bullig kudde av hjärtstilla och rakt av skita i alltihop?


Men så går jag en lov på min gård när kvällen kommit. Den sjunkande solens sneda strålar ger en annan dimension åt trädgårdsrummet. Skuggorna djupnar, paletten blir mer mättad och en skön stillhet tar vid, när trafikbruset sakta avtar för natten.

Jaja, nog ska jag väl orka ta mig igenom en dag till. Tack, älskade träd­gård!


Och lite spänning i en annars enahanda tillvaro skadar väl aldrig?

Därför planterade jag igår frejdigt ut tre växthusgurkor i Glaspalatset, tre squash i en pallkrage ute på gården (med fiberduk på) och sådde sockerärtor i en annan. Samtidigt fick alla pelargoner flytta ut från ”Rucklet” och göra gurkplantorna sällskap.

Från R&D-avdelningen meddelas att det tagits skott av oliv och dess­utom planterats ett antal kärnor från ekologiska aprikoser, som ätits under vintern. Någon framgångssaga går det knappast att vänta sig, men man ska heller aldrig misströsta förrän man provat!

6 kommentarer:

 1. Oj vad det växer på i din trädgård. I mitt växthus är det ingen riktig fart ännu, tyvärr, eftersom jag hade tänkt sälja en del plantor under Öland spirar på lördag. Jag får satsa på mina bilder istället! Claes Ohlsson ja! Den butiken tävlar med Biltema om första platsen på makens tio i topplista.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är preciis som vanligt. Först händer det ingenting och så händer det ingenting, men sen: KA-BOOM!

   Som jag skrev på din blogg: den där spirargrejen är något vi borde ta efter här på min ö. Det blir ett sånt där fint "ekorrskinnsaffärande" när man kan handla småplantor lite varstans av privatpersoner. Tanken tilltalar! :o)

   Radera
 2. Så fort det går nu! man får ta en tur i trädgården både morgon och kväll, för att hinna se allt som slår ut!
  Här är det lite disigt idag, men redan 18 grader, så det blir nog en fin dag!
  Och yngsta dottern kommer ner från Stockholm över helgen, så det blir härligt!
  Stor vårkram, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det också fagra dagar nu! :oD

   Ett par nätter har det fallit fint vårregn, men klarnat upp framåt dagen. Så där perfekt, som man önskar att det var hela tiden. Och gräsmattan har skjutit fart ... *stön!*

   Radera
 3. Härliga bilder och som sagt, det är tur att du har en trädgård och kan njuta av. Du får väl sluta odla ätbart och bara njutbart, då slipper du lite jobb!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodu, tackgodegudihimlen (eller nån annan valfri makt) för min trädgård! Den är rena, rama livlinan när Livet slår knut på sig, som det verkar göra mest hela tiden nuförtiden.

   Men odlandet av det ätliga ger jag inte upp, ska du tro! Även om jag gillar blomsterfägring, så är egen skörd snäppet mer tillfredsställande. Och såå mycket mer jobb är det faktiskt inte med den saken, än att hålla rabatter och planteringar ogräsfria och fina.

   Radera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!