onsdag 24 juli 2013

Några tips från coachen

EFTER ÅTTA ÅR med ”Rucklet” och närmare 25 som seriös mån­skens­hant­ver­kare har jag till slut tillåtit mig att skaffa det som varje re­kor­der­ligt singelfruntimmer borde ha i sin handväska: en låstång.

Under arbetet med den senaste tidens metalliska konstruktioner av bångstyrigt spikband med mycket svikt insåg jag att det var av nöden. Polygripar, skiftnycklar, diverse tänger och klämmor i all ära, men när de två artrotiska händer jag har till mitt förfogande båda behövdes för att klämma ihop och hålla emot, hur skulle då självaste skruvandet gå till??

Låt mig därför presentera min nya BFF*. Har du ingen ..? Skaffa en!


Nåväl, raskt ut från ruckelköket slash verksta’n och ut till Glaspalatset för nästa tips!

Det är, som tidigare konstaterats, dags att höstså. Då är det också dags att dra upp det som ska skördas (majrova, morot, rödbeta) al­ternativt rensa bort det som gått i blom (spenat, rucola).

I pall­krags­od­ling­arna har samtliga utvecklat storvulna blast, spräng­fyll­da med näringsrika godsaker. Istället för att dumpa allt i kom­pos­ten har jag börjat hacka en grönsallad som jag vänder ner i jorden direkt, typ instant gröngödsling. Alla jordlevande kryp applåderar av för­tjus­ning över detta delikata tillskott på menyn, plus att jag inte behöver vänta ett par år på att det gröna ska omvandlas till jord i en öppen löv­kom­post. Alla är nöjda :o)


På bilden syns också resultatet av kombinationen Rölundas prima plantjord + underhållsgödsling med nässelvatten + toppgödsling med sagda ”grönsallad”. Körsbärstomaterna blommar helt hejdlöst och nu börjar det ploppa upp tomater i vardande! Men de är sena i år. Det är, och fortsätter att vara, kallt för årstiden. Igår inte ens 14° framåt kväll­ningen :o(


Sista tipset för dagen handlar om vattning, både av inom- och utom­hus­blommor. Alla har vi väl irriterat oss på att vattnet man häller i kru­kan bara rinner rakt igenom, utan att egentligen väta jorden? Ja, åt­mins­tone blir jag galen på det.

Därför vattnar jag numera genom att i en hink med vatten resolut trycka ner hela krukan precis under ytan. Är jorden torr bubblar det hej vilt och först när det slutar är jorden mättad. Det här är särskilt bra för såna krukväxter som ska få torka upp emellan, men få sig en or­dent­lig rotblöta när de väl vattnas.

För sommarblommorna ute är det här den ultimata vattningstekniken! Planterar man i lerkrukor, som många med mig gör, torkar jorden ut extremt fort i sol och vind. Sänkbevattnar man behöver man inte vatt­na stup i kvarten. Om det inte råder ökenhetta räcker det med en eller ett par gånger i veckan. Något oftare om krukorna är väldigt små.

*) BFF står för Best Friends Forever – för evigt bästa vänner. Ett uttryck som varit flitigt exploaterat på sistone, bl.a. av den famösa hotellkedjedottern Paris Hil­ton. Hon har säkert ingen låstång, förresten. I alla fall inte i handväskan. I den har hon nämligen en sorts hund.

*himlar med ögonen*

Opraktiskt.
För att inte tala om fånigt.

12 kommentarer:

 1. Guuu så läckra dina bollar blev!
  Ack om jag vore lika kreativ.... suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åjo, det är du nog. Det handlar nog mest om att öppna dammluckorna, låta fantasin flöda fritt och ge sig liksom lite hän åt sina infall.

   Så slutsuckat nu, damen! Upp med portarna och låt forsen brusa!

   Radera
 2. Måste erkänna att det inte finns en endaste låstång i detta hem och jag är övertygad om att livet genast skulle bli mycket lättare om en sådan fanns, så nu vet jag vad jag ska leta efter nästa gång jag besöker en järnhandel eller liknande butik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verktyget kommer med mina varmaste rekommendationer och jag gnisslar tänder över att jag inte skaffat en förrän nu. Ibland (läs: onödigt ofta) låter jag snålheten bedra visheten. Priset för den här lilla modellen med 28 mm gap var dessutom högst facila 9,90 €.

   Herremingud, så mycket gråa hår, klämda fingrar och överflödiga skrap- och skärsår jag kunnat undvika med denna låstång i min ägo långt tidigare i livet!

   Radera
 3. Låstång har jag ännu ingen och har hittills inte känt behov av en... men vem vet?

  I fjor, när jag hade skördat (det lilla det blev...), så la jag blasten på gräset och körde över den med gräsklipparen ett par gånger och myllade ner resterna i trädgårdslandet! Också en idé!

  När vi vattnar de krukor, som går att lyfta (!), brukar vi doppa dom i regnvattenstunnan, som står under stupröret. Lagom tempererat och "naturligt" vatten! Funkar utmärkt och växterna trivs!

  Så dina tips är väl grundade, det vet jag av erfarenhet!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beträffande din avsaknad av behov av låstång är förklaringen enkel och given: du icke vara singel! Har man en äkta hälft har man ju faktiskt TVÅ extra händer. Men vi andra behöver alla tilläggsnypor vi kan lägga vantarna på :o)

   Ditt sätt att hacka sönder blasten med gräsklipparen var smart och samma princip som jag kör med alla fallna löv på hösten. Har man en mulcherklippare ska man inte kratta när löven fallit. Gräsmattan mår nämligen mumma av att maskarna får mat hela vintern. Det har jag lärt mig av prooooffsen.

   T.v. har jag inte fått tummen ur och skaffat mig utkastare till mina stuprör. Följaktligen har jag inte heller några regnvattentunnor, vilket är urbota korkat. Kanhända kommer jag till skott den här sommaren, nu när du påminde mig om en av sakerna på min att göra-lista? Fast med den brist på regn det är den här sommaren känns det inte som jag har nån sån där jättepanik precis ...

   Radera
 4. Ja men ser man på. En sån har vi i huset! (Och en oherrans massa andra verktyg som jag varken vet namn eller användningsområde på) Vissa verktyg som är Mickes har en benägenhet att hamna in i min låda och det är en serie insexor, borrmaskinen och thorxsnycklar. De sistnämnda börjar ju vara ett måste nu då det inte lär tillverkas hederliga stjärnskruvar längre. >.<

  Pipi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så bra, då är du välklädd trots att du är sambo. Fast denne är ju mestadels någon annanstans än hemma, så det sitter säkert bra med en låstång i reserv. Vad grejor heter är väl mindre viktigt? Huvudsaken är att man har någorlunda pejl på till vad och hur de ska användas, icke sant?

   Torx är guds gåva till alla proffs och hemmafixare! Äntligen - jag säger ÄNTLIGEN - är det slut på att dra sönder spår eller kryss! Det enda förargliga är, att jag hann ju förse mig med en hel del bits och sånt av phillips- och pozidrivevarianterna inte alltför långt innan torx blev standard :o/

   Radera
 5. Här är tomaterna lika sena. Den FÖRSTA börjar så smått skifta färg nu. Eftersom jag strävar efter att hålla min handväska så liten och lätt som möjligt pga av min nacke mm, så ryms där inga tänger, men jag har en liten tång som sägs ska användas vid elarbeten. Den har jag haft i många år och är oumbärlig när jag ska dra fjädrar från en slaktad kalkon, få igenom synålen i en tjock fåll, öppna motsträviga små flirpar på diverse förpackningar med mera, med mera!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din lyckost, du har ju i alla fall en som börjar bli röd. Här är det grön-grön, grön-grön som gäller :o/

   Tänger, oavsett slag, är oumbärliga när antalet händer eller styrkan i dem inte räcker till. Det påstås ibland, att mannen skulle vara guds gåva till kvinnan, men det stämmer inte. Det är tången som är det! ;o)

   Radera
 6. Mannen o tången är nog bra båda beroende på vad man ska ha dem till! ;-)

  Steffe

  SvaraRadera

Tackar, tackar, så kul att du har något att kommentera!